könyv - BUDAPESTI KULTÚRTÖRTÉNETI SÉTÁK I. ANDRÁSSY ÚT

  • - köves -
  • 2009. október 1.

Zene

Nem először vesszük nyakunkba az Andrássy utat, néhány éve például Gábor Eszter várostörténeti kalauzolásával jártuk végig a távot "A mi Budapestünk" sorozat idevágó füzete jóvoltából. Persze ahány ház, annyi séta: a Fekete Sas Kiadó újonnan útjára bocsátott kultúrtörténeti sétasorozata is az Andrássy úttal indít, de a kiadó tudományos-ismeretterjesztő bejárás helyett "líraian szubjektív" csatangolást ígér.
Nem elõször vesszük nyakunkba az Andrássy utat, néhány éve például Gábor Eszter várostörténeti kalauzolásával jártuk végig a távot "A mi Budapestünk" sorozat idevágó füzete jóvoltából. Persze ahány ház, annyi séta: a Fekete Sas Kiadó újonnan útjára bocsátott kultúrtörténeti sétasorozata is az Andrássy úttal indít, de a kiadó tudományos-ismeretterjesztõ bejárás helyett "líraian szubjektív" csatangolást ígér. Ebbe a líraiságba a nevezetes épületek tervezõin, tulajdonosain és stílusjegyein kívül bõven beleférnek a fõ- és albérlõk, az ágyra és asztalra járók, a kibicek, illetve a nevezetes házszámokhoz kapcsolódó anekdoták, városi legendák is. E szellemben, a fegyelmezett csapongás olvasóbarát keretei között örökítették meg az Andrássy út negyven állomását: a szerzõk néhol egy-egy saroknyit le is csábulnak a fõútvonalról, s a mellékutcák kevésbé szem elõtt lévõ nevezetességeit is kikémlelik - részünkrõl a szerencse.

Megtudhatjuk, hol ropta utoljára nyilvánosan Jókai Mór, miként hangzott a Japán Kávéházban Nagy Lajos és József Attila sakkdünnyögése, s hogy mit kiáltott Liszt Ferenc térre nézõ ablakából Szép Ernõ, amikor egy reggel arra ébredt, hogy nem találja Lechner Ödön szobrát. S ugyancsak az Andrássy úthoz, közelebbrõl a Korona kávéházhoz köthetõ Vas István költõvé avatása - ez a sugárút történetében kicsi, de a költõ életében nagy pillanat is bekerült e remek kis sétakönyvbe, bõvebb információért pedig az avatást illetõen forduljunk bizalommal a Nehéz szerelemhez. (Vas István e nem eléggé megbecsült klasszikusa egyébként úttörténeti adalékkal is szolgál: az Andrássy úton, a Vilmos Császár út és az Opera között mûködött a Mentor könyvesbolt; egy kicsi és zsúfolt kereskedés, ahol az ifjú költõ a modernekkel ismerkedett.)

Szerkesztette: Fazakas István. Fekete Sas Kiadó, 2009, 244 oldal, 3200 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk