könyv - PATRICK NESS: KÉS A ZAJBAN

  • - ruprech -
  • 2011.02.03 00:00

Zene

Amikor a földgolyó globalizációjával lezárult a nagy felfedezések mítoszainak kora, és a már csak pislákoló western is régen befejezte a pionírkorszak történelemteremtő feldolgozását, az újabb eposzok bölcsőjévé a világűr vált. Patrick Ness Londonban élő amerikai író is a meghódítására törekedett Chaos Walking című, 2008-ban indult és tavaly lezárt trilógiájával, melynek első kötete a Kés a zajban.
Amikor a földgolyó globalizációjával lezárult a nagy felfedezések mítoszainak kora, és a már csak pislákoló western is régen befejezte a pionírkorszak történelemteremtõ feldolgozását, az újabb eposzok bölcsõjévé a világûr vált. Patrick Ness Londonban élõ amerikai író is a meghódítására törekedett Chaos Walking címû, 2008-ban indult és tavaly lezárt trilógiájával, melynek elsõ kötete a Kés a zajban. Története egy idegen bolygó kolonizációja után veszi kezdetét, amely a leigázás és az õslakosok elpusztításának jól ismert narratíváját követte. A nagy háború után várja felnõtté válását a magányos Todd Hewitt egészen addig, amíg egy végzetes találkozás meg nem változtatja a valóságról alkotott hitét. Ám mielõtt még bármi értelmet nyerne, menekülnie kell.

A cselekményen két gyerek világfelfedezõ rohanása vezeti végig az olvasót. Kalandjaik érdekessége mégsem a fantáziadús fordulatoknak, hanem a nyelvi leleménynek köszönhetõ. ÚjVilág különös tulajdonsága ugyanis, hogy mindenki számára elérhetõvé vált a másik élõlény (akár állat, akár ember) tudata: az úgynevezett Zajban "mindig áramlik az információ" hangok, képek formájában. A szöveg Todd jelen idejû, közvetlen beszéde/Zaja hozzánk, a megszólított olvasókhoz, de minden, ami elhangzik, a könyv többi szereplõje számára is közvetlenül felfogható - a Zaj hamarabb hozza az információt, mint hogy az érzékekbe eljutna. A bemutatott világ a nyelv útján ismerhetõ meg - egy szubjektumon keresztül, annak nyelvtani hibáival együtt válik olvashatóvá, miközben a tapasztalatok bõvülésével folyton formálódik is. A mesélés, éppen, mert egyidejû az eseményekkel, kihat a szöveg dinamikájára: ebbõl meríti pergõ, olykor egészen száguldó lendületét. Hogy miként alakul a Chaos Walking története, és képes lesz-e Ness a harmadik kötetig folytatni a fogalmazás bravúrját, kérdéses, ám e 464 oldal frissítõ olvasói élmény.

Vivandra Könyvek, 2010, 464 oldal, 3500 Ft

****

Neked ajánljuk