könyv - PATRICK NESS: KÉS A ZAJBAN

  • - ruprech -
  • 2011. február 3.

Zene

Amikor a földgolyó globalizációjával lezárult a nagy felfedezések mítoszainak kora, és a már csak pislákoló western is régen befejezte a pionírkorszak történelemteremtő feldolgozását, az újabb eposzok bölcsőjévé a világűr vált. Patrick Ness Londonban élő amerikai író is a meghódítására törekedett Chaos Walking című, 2008-ban indult és tavaly lezárt trilógiájával, melynek első kötete a Kés a zajban.
Amikor a földgolyó globalizációjával lezárult a nagy felfedezések mítoszainak kora, és a már csak pislákoló western is régen befejezte a pionírkorszak történelemteremtõ feldolgozását, az újabb eposzok bölcsõjévé a világûr vált. Patrick Ness Londonban élõ amerikai író is a meghódítására törekedett Chaos Walking címû, 2008-ban indult és tavaly lezárt trilógiájával, melynek elsõ kötete a Kés a zajban. Története egy idegen bolygó kolonizációja után veszi kezdetét, amely a leigázás és az õslakosok elpusztításának jól ismert narratíváját követte. A nagy háború után várja felnõtté válását a magányos Todd Hewitt egészen addig, amíg egy végzetes találkozás meg nem változtatja a valóságról alkotott hitét. Ám mielõtt még bármi értelmet nyerne, menekülnie kell.

A cselekményen két gyerek világfelfedezõ rohanása vezeti végig az olvasót. Kalandjaik érdekessége mégsem a fantáziadús fordulatoknak, hanem a nyelvi leleménynek köszönhetõ. ÚjVilág különös tulajdonsága ugyanis, hogy mindenki számára elérhetõvé vált a másik élõlény (akár állat, akár ember) tudata: az úgynevezett Zajban "mindig áramlik az információ" hangok, képek formájában. A szöveg Todd jelen idejû, közvetlen beszéde/Zaja hozzánk, a megszólított olvasókhoz, de minden, ami elhangzik, a könyv többi szereplõje számára is közvetlenül felfogható - a Zaj hamarabb hozza az információt, mint hogy az érzékekbe eljutna. A bemutatott világ a nyelv útján ismerhetõ meg - egy szubjektumon keresztül, annak nyelvtani hibáival együtt válik olvashatóvá, miközben a tapasztalatok bõvülésével folyton formálódik is. A mesélés, éppen, mert egyidejû az eseményekkel, kihat a szöveg dinamikájára: ebbõl meríti pergõ, olykor egészen száguldó lendületét. Hogy miként alakul a Chaos Walking története, és képes lesz-e Ness a harmadik kötetig folytatni a fogalmazás bravúrját, kérdéses, ám e 464 oldal frissítõ olvasói élmény.

Vivandra Könyvek, 2010, 464 oldal, 3500 Ft

****

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.