könyv - PATRICK NESS: KÉS A ZAJBAN

  • - ruprech -
  • 2011. február 3.

Zene

Amikor a földgolyó globalizációjával lezárult a nagy felfedezések mítoszainak kora, és a már csak pislákoló western is régen befejezte a pionírkorszak történelemteremtő feldolgozását, az újabb eposzok bölcsőjévé a világűr vált. Patrick Ness Londonban élő amerikai író is a meghódítására törekedett Chaos Walking című, 2008-ban indult és tavaly lezárt trilógiájával, melynek első kötete a Kés a zajban.
Amikor a földgolyó globalizációjával lezárult a nagy felfedezések mítoszainak kora, és a már csak pislákoló western is régen befejezte a pionírkorszak történelemteremtõ feldolgozását, az újabb eposzok bölcsõjévé a világûr vált. Patrick Ness Londonban élõ amerikai író is a meghódítására törekedett Chaos Walking címû, 2008-ban indult és tavaly lezárt trilógiájával, melynek elsõ kötete a Kés a zajban. Története egy idegen bolygó kolonizációja után veszi kezdetét, amely a leigázás és az õslakosok elpusztításának jól ismert narratíváját követte. A nagy háború után várja felnõtté válását a magányos Todd Hewitt egészen addig, amíg egy végzetes találkozás meg nem változtatja a valóságról alkotott hitét. Ám mielõtt még bármi értelmet nyerne, menekülnie kell.

A cselekményen két gyerek világfelfedezõ rohanása vezeti végig az olvasót. Kalandjaik érdekessége mégsem a fantáziadús fordulatoknak, hanem a nyelvi leleménynek köszönhetõ. ÚjVilág különös tulajdonsága ugyanis, hogy mindenki számára elérhetõvé vált a másik élõlény (akár állat, akár ember) tudata: az úgynevezett Zajban "mindig áramlik az információ" hangok, képek formájában. A szöveg Todd jelen idejû, közvetlen beszéde/Zaja hozzánk, a megszólított olvasókhoz, de minden, ami elhangzik, a könyv többi szereplõje számára is közvetlenül felfogható - a Zaj hamarabb hozza az információt, mint hogy az érzékekbe eljutna. A bemutatott világ a nyelv útján ismerhetõ meg - egy szubjektumon keresztül, annak nyelvtani hibáival együtt válik olvashatóvá, miközben a tapasztalatok bõvülésével folyton formálódik is. A mesélés, éppen, mert egyidejû az eseményekkel, kihat a szöveg dinamikájára: ebbõl meríti pergõ, olykor egészen száguldó lendületét. Hogy miként alakul a Chaos Walking története, és képes lesz-e Ness a harmadik kötetig folytatni a fogalmazás bravúrját, kérdéses, ám e 464 oldal frissítõ olvasói élmény.

Vivandra Könyvek, 2010, 464 oldal, 3500 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.