könyv - PHILIP MATYSZAK: ANTIK RÓMA - NAPI ÖT DENARIUSBÓL

  • - banza -
  • 2008. december 11.

Zene

Róma sosem lesz out, olyanynyira, hogy nemrég az amerikai Steven Saylor (lásd vele készült interjúnkat: MaNcs, 2007. június 14.) Gordianus nevű ókori magándekása révén egyenesen arra vállalkozott, hogy mintegy utólag teremtse meg az urbsban az antik bűnregény világát.
Róma sosem lesz out, olyanynyira, hogy nemrég az amerikai Steven Saylor (lásd vele készült interjúnkat: MaNcs, 2007. június 14.) Gordianus nevû ókori magándekása révén egyenesen arra vállalkozott, hogy mintegy utólag teremtse meg az urbsban az antik bûnregény világát. Philip Matyszak kötete útikalauz, ráadásul - és ez ismét divatos húzás - amolyan hátizsákos bédekker, annak is a mûvelõdéstörténeti változata.

A gazdagon illusztrált, remek mutatókkal felszerelt könyv szinte teljes étlapot kínál. Külön fejezet foglalkozik az utazással, a vallással, az étkezéssel, a szórakozással, a vásárlással, szálláskereséssel - és egészében tökéletesen úgy viselkedik, mintha nem egy régen letûnt világ, hanem egy ma is eleven város felkereséséhez adna nélkülözhetetlen tanácsokat. Vagyis a kellemes és magvas kultúrhistóriai elõadáshoz a mai útikalauzok finom paródiáját is megkapja az olvasó. Többek közt erre utal a latin nyelvû hasznos kifejezések szószedete a kötet végén, amely többnyire elengedhetetlennek vélt, ugyanakkor tökéletesen használhatatlan része a modern útikönyveknek. Persze hatalmas tudásanyag van e Ráth-Végh István-i lazaság mögött. Az érdekes és hasznos információk - például a különféle tógák és gladiátorok elnevezései - tömkelege váltakozik itt a klasszikus latin auktoroktól vett csodálatosan friss idézetekkel. Mintha nem telt volna el kétezer év. Szóval, igaz a locus communis: örök kortársunk Róma.

Fordította Lautner-Deák Krisztina. Scolar Kiadó, 2008, 143 oldal, 3500 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?