Tartalom

Narancs XX. évf. 50. szám (2008-12-11)

Publicisztika

Dénes Balázs

Publicisztika

Meszelünk és falazunk

A rendőrség és a közbizalom

Dr. Németh Zsolt, a Rendőrtiszti Főiskola méltán híres adjunktusa "Bizalomhiány a magyar rendőrségnél - okok és következmények" címmel tartott előadást a Magyar Kriminológiai Társaság éves vándorgyűlésén. A szakember prezentációjában hosszan sorolta, milyen okok vezettek szerinte odáig, hogy a polgárok elveszítették bizalmukat a rend őreiben mint egyénekben, és a rendőrségben mint testületben. Dénes Balázs

Publicisztika

Van lent még valaki?

Lapzártánk idején megint őrizetbe vett a rendőrség egy SZDSZ-es csókát a hétkerből. Az illető, K. Péter - nem mintha egy név olyan fontos lenne - a kerületi pénzügyi bizottság elnöke volt, és ez kétségkívül megkönnyítette a helyzetét, bár talán ez sem olyan fontos, ebben az országban sok olyan ember van, aki minden testhelyzetből és bármilyen bizottságból képes lopni, ha használt tornacipőt vagy kinőtt télikabátot vagy lejárt szavatosságú száraztésztát, akkor azt, ha telket, házat, utcát, vállalatot is lehet, hát külön jó. A saját temetésükön kizsebelnék a gyászoló rokonságot.

Publicisztika

A makacsok

Hétfőn az Országgyűlés nem választotta meg Sólyom László jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökévé. A szavazás titkos volt, ám a Fidesz, az SZDSZ, az MDF és a KDNP előre bejelentette, hogy elfogadja Havasiné Orbán Mária jelölését - egyedül az MSZP-frakcióban nem volt kötött a voksolás. Ebből, meg a szavazati arányból (203 igen, 152 nem, 9 tartózkodás) nyilvánvaló, hogy a szocialisták miatt nem lett meg a szükséges kétharmados támogatás (azaz a minimum 257 igen szavazat).

Egotrip

K. történetei

Egotrip

Önkéntes gályarab

A Szépirodalmi Könyvkiadótól K. szeretett volna átkerülni az Európához. A világirodalmi kiadónál, gondolta, a hazai írók kéziratainál izgalmasabb művekkel, mindenekelőtt német irodalommal foglalkozhat. De az állásváltás 1975-ben nem bizonyult szerencsésnek.

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Magyarul mást jelent

Horvátul jól tudó ismerősömet kérdezték horvát lányok a tengerparton, hogy mit jelent magyarul a kurva szó, annyit hallják az ott nyaraló magyar fiúktól. Mondta, ugyanazt, mint horvátul. A lányok megkérdezték, a magyar fiúk mindig csak a kurvákról beszélnek? Mi az például, hogy "kurva jó"? Erre elmagyarázta nekik, hogy ez csak annyi, hogy nagyon jó. De akkor mégsem ugyanazt jelenti - mondták a horvát lányok.

Belpol

Belpol

Belháború a liberálisoknál, tisztújítás az MSZP-ben - Prüszkölő kis gigászok

Szavazategyenlőség miatt nem hozott eredményt hétfőn a frakcióvezetői tisztségről tartott voksolás a liberálisoknál. Míg az SZDSZ-ben folytatódik Fodor és Kóka ádáz küzdelme, az MSZP tisztújítása eddig nem okozott különösebb meglepetést, a jelenlegi garnitúra várhatóan megőrzi pozícióit, a vezető testületekben minimális személycsere várható. M. László Ferenc

Belpol

Eladósodott önkormányzatok - Lék a vízvonal alatt

Az állam és a lakosság után az utóbbi időkben a települési önkormányzatokon is eluralkodott a hitelfelvételi mámor. A helyzet egyre fenyegetőbb, de magyar szokás szerint mindenki a csodára vár. Néhány állami hivatal tudatlansága az ügyben vérlázító. Mészáros Bálint

Interjú

Belpol

"Nem adunk ingyen pénzt a bankoknak"

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a válságról

Adót csökkenteni 2011-ig biztosan nem fog, jozefinista hevület helyett a társadalom megnyerésére törekszik Gyurcsány Ferenc, aki szerint a "hitelességi ügy" lezárult. A kormányfő benyomásaink szerint a ciklus hátralévő részét a válságkezelő intézkedések mellett a következő ciklusra való felkészülésnek szentelné.

Belpol

"Nem zsaroljuk a kormányt" - Törő Csaba, az SZDSZ elnöki tanácsadója

A nyári elnökválasztás óta nem csitulnak az indulatok az SZDSZ-ben. Miközben a párt megpróbál leszakadni a kormányról, és egy következetes ellenzéki retorikát kiépíteni, a régi és az új elnök közötti állóháború jelentős mértékben szűkíti a liberálisok mozgásterét. Az SZDSZ belső feszültségeiről, a költségvetés megszavazásáról, a párt lehetőségeiről Fodor Gábor tanácsadóját kérdeztük. M. László Ferenc

Külpol

Külpol

"Végre lehullottak a levelek" - Denisz Zubarin sztalker

1994-ben, az ukrán Vészhelyzetek és Népességvédelem Minisztériuma úgy döntött, látogathatóvá teszi a csernobili sugárszennyezett területet. Minisztériumi alkalmazottakat képeztek ki, akik átvezetik a látogatókat a zónán. Denisz Zubarinnal, a csernobili zóna egyik idegenvezetőjével beszélgettünk. Jászberényi Sándor

Külpol

Huszonkét évvel a katasztrófa után - Csernobil, az élménypark

Tizenhat emeletes panelház tetején állunk. Balra egy vidámpark óriáskereke sárgállik a novemberi időjárásban, a szemközti házon sarló és kalapács, vörös csillagok a fákkal körbenőtt betonút mentén. Semmi zaj, madárcsicsergés sem hallatszik a negyvenötezres városban, a házak üresen állnak. A sztalker sugárzásmérője ritkán kúszik öt mikroröntgen felé, biztonságban vagyunk. Nagyjából két röntgenfelvételnyi sugárzásnak van kitéve az ember Kelet-Európa legnagyobb vadasparkjában, a csernobili "elidegenítő" zónában. Jászberényi Sándor

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Megfejtések és talányok

Elöljáróban többek érdeklődésére: az "Eroica-akció" említése Szász Péter 1973-as, Egy kis hely a nap alatt című filmjét idézte, míg Prohászka Lajos A vándor és a bujdosó (1936) szerzőjeként, az áthatolhatatlan - ám a némettel valamiképp mégis rokon - magyar magány nívós nemzetkarakterológiai összegzőjeként került múlt heti ajánlónkba. S ha már akaratlanul is ily közel sodródtunk a hírlapi talány - egykor felette népszerű - műfajához, hát akár az előttünk álló hét zenei eseményeit is egykönnyen rejtvénnyé alakíthatnánk, hiszen valósággal tobzódni fogunk az itthon jószerével ismeretlen koncertszámokban.

Trafik

étel, hordó - FOGAS/SOPRON

Ha eltakarjuk a bal szemünket, a Tűztorony mered ránk. A város szimbóluma, amit még azok is ismernek, akik életükben nem lépték át a Dunát kelet felől.

Trafik

tévésmaci - A sül az urbanizálódásba veti hitét

Az első osztályú kabin ugyanolyan szűk volt, mint rég, de ami még szörnyűbb, Troché teljességgel figyelmen kívül hagyta, hogy Horvátország nem tagja az Európai Uniónak. Így amikor a zárai hajó kora reggel kikötni készült Anconában, az utasokat - éppúgy, mint rég - leterelték az étterembe.

Trafik

kulthírek

DOCUMENTA 13 Carolyn Christov-Bakargiev lesz a 2012-es kasseli Documenta kurátora: az ötévente megrendezett képzőművészeti esemény programját öszszeállító 50 éves amerikai művészettörténész Olaszországban tanult, dolgozott is ott, 2001-ben zsűritag volt a Velencei Biennálén, legutóbb pedig a Sydney-i Biennálét vezette. PÉCSI DOKUMENTEK A Baranya Megyei Bíróság másodfokon helyben hagyta a Pécsi Városi Bíróság ítéletét, így az önkormányzat köteles hozzáférhetővé tenni az Európai Kulturális Főváros programjának hatástanulmányait, melyeket májusban kért a polgármestertől a Társaság a Közérdekű Adatokért (taka.hu). Az öt nagyberuházás megvalósíthatóságát vizsgáló tanulmány azóta részben túlhaladott megállapításait Ötölnek című cikkünkben (Narancs, január 17.) taglaltuk. SATRIANI VS.

Zene

Zene

film - A zsaruk becsülete

A rendőröknek is lakniuk kell valahol. Ebből a kétségtelen tényből már számos izgalmas mozidarab született, és közülük nem egy állította: a New York-i rendőr, szemben például a brooklyni pékekkel vagy más céhek jeles képviselőivel, a műszak után nem olvad bele a tájba.

Zene

folyóirat - ÁRGUS 2008/2

Gyönyörű. Nem az, hogy csinos a borító, és találtak egy tisztességes betűtípust (sok, szívemnek kedves periodikánál már ez is előrelépés lenne), hanem, hogy a tördelők mintegy alkotótársként szerepelnek minden szövegnél, és profi munkával kialakítottak egy változatos, de mindig már messziről felismerhető arculatot.

Zene

könyv - PHILIP MATYSZAK: ANTIK RÓMA - NAPI ÖT DENARIUSBÓL

Róma sosem lesz out, olyanynyira, hogy nemrég az amerikai Steven Saylor (lásd vele készült interjúnkat: MaNcs, 2007. június 14.) Gordianus nevű ókori magándekása révén egyenesen arra vállalkozott, hogy mintegy utólag teremtse meg az urbsban az antik bűnregény világát.

Zene

dvd - NEVERMORE: THE YEAR OF THE VOYAGER

Az amerikai, power/thrash metalban remeklő Nevermore tizenhét éve létezik, jelentős részt érthető és hangos sikerek közt: nagy rajongótábor szerte a világon, világ körüli turnék, hét kiadott lemez. Ennek ellenére a zenekar eleddig egyetlen élő felvétellel sem rukkolt elő, pedig 2008-ban az ember hajlamos azt hinni, hogy ilyesmi már egyetlen komolyabb amerikai zenekarról sem mondható el.

Zene

könyv - TODD STRASSER: A HULLÁM

Hogy lehet egy gimnazistával megértetni, mi (volt) a fasizmus? Ezen a módszertani kérdésen töpreng a jó fej történelemtanár, Ben Ross, miután osztályát hidegen hagyja a holokauszt borzalmait bemutató dokumentumfilm. Mivel szereti a kihívásokat, elhatározza, hogy az "aki nem tudja, az tanítja" elvét megfordítva nem tanítani fogja a fasizmust, hanem megvalósítani az osztályon belül, persze csak ideiglenesen és pedagógiai célzattal.

Zene

BOB DYLAN: THE BOOTLEG SERIES, VOL. 8: TELL TALE SIGNS

Az 1991-ben elkezdett bootleg-sorozatról hamar kiderült, hogy itt nem csupán az elszánt rajongóknak szóló kuriózumok csokorba gyűjtéséről, a történeti érdeklődés kielégítéséről, de a Dylan-életmű kiszélesedéséről is szó van, olyan szerzeményekkel, amelyek önmagukban is megállják a helyüket. A széria nyolcadik darabja, a dupla lemezes Tell Tale Signs 27 dala az 1989 és 2006 között született kiadatlan számokból, koncertfelvételekből, áthangszerelt változatokból ad válogatást, mindezt persze nem kronologikusan. A korszaknyitó Oh, Mercy album olyan remekműveket szállít, mint az Everything Is Broken és a Most Of The Time variációi vagy a Ring Them Bells remek koncertfelvétele 1993-ból, míg az idáig kiadatlan Series Of Dream ráolvasásszerű, recitáló énekével a korai Dylan-balladákat idézi.

Zene

Lemez - Szégyenfutam - Scott Weiland: "Happy" In Galoshes

A Velvet Revolver tavalyi második, laposkás és így okkal megbukott lemezének (Libertad) turnéja után Weiland azért hagyta ott a bandát, hogy inkább újra régi zenekarával, a Stone Temple Pilotsszal dolgozzon, de az STP nyári amerikai nosztalgiaturnéját mindenféle jogi problémák miatt egyelőre nem követheti új lemez - persze talán az is felmerült a lemezcégekben, hogy vajon hány embert érdekelne ma már egy visszatérő anyag a klasszikus seattle-i bandák arcpirító epigonjából a 90-es évek közepére hangulatos, minőségi, de egyáltalán nem kimagasló zenekarrá változó, hosszas vergődés után végül 2003-ban feloszlott kaliforniai társaságtól. Scott Weiland mindenesetre most egy új szólólemezzel megkísérel egérutat biztosítani magának a ki tudja, hogyan végződő STP-kalandból. - greff -

Zene

Film - Becsukott szemmel - Carlos Saura: Fados

Hagyjuk el most ezt a trilógiadolgot. Mintha az bármit is levonna egy film értékéből, ha nem társítjuk, kronologizáljuk vagy soroljuk minimum sógorsági viszonyba az illető szerző előző alkotásaival. Carlos Saura 2007-es tisztelgése a portugál fado zenei műfaj előtt akkor is megállja a helyét, ha nem mossuk össze a korábbi munkáival, a Tangóval vagy a Flamencóval. Szabó Ágnes

Zene

A nép ópiuma - A nyerő térerő - John Adams - az HBO sorozata

Ha nem lenne önmagában elegendő ok a figyelmünkre, hogy új HBO-sorozat indul, akad itt még két adalék: a hétrészes ún. minisorozat a maga 13 Emmy-díjával rekordot döntött az idén, illetve nem csekély hányadát minálunk, Magyarországon forgatták. Ha ehhez még hozzácsapjuk Tom Hanks produceri tekintélyét (Elit alakulat), és az író, David McCullough idevonatkozó Pulitzer-díját, tényleg már csak pár dollár hiányozhat a boldogságunkhoz. Annak sora is rendben: már az első részekben színre lép George Washington, Thomas Jefferson és Ben Franklin. Az annyi, mint 103 dollár. - tévésmaci -

Zene

Könyv - Segítettek magukon - Szekfü András: A cápa utolsó tangója. Médiaszociológiai tanulmányok a félkemény diktatúrában

"Az értelem pesszimizmusa, az akarat optimizmusa" - Antonio Gramsci szavai zárják Hans Magnus Enzensberger tanulmányát, melyet Szekfü András saját tanulmánykötetének függelékében helyezett el. Szekfü új (jobban meggondolva: régi-új) könyvét, melyben a Tömegkommunikációs Kutatóközpont munkatársaként 1976 és 1998 között írott tanulmányait jelentette meg, a Gramsci-idézet fényében is értelmezhetjük. A kötet írásait ugyanakkor nemcsak az akarat, hanem az értelem optimizmusa is meghatározza; lapjait áthatja azon aufklérista meggyőződés, hogy a média egyfelől fontos jelenségkör, másfelől a szocialista viszonyok között is kutatható, és hogy e kutatások alapján elmemozdító tanulságok fogalmazhatók meg a (szocialista) társadalom megértésére nézve. Havasréti József

Zene

Könyv - Jó píárja volt - Csukovits Enikő (szerk.): Mátyás és a humanizmus

Az idei ágas-bogas Reneszánsz Év egyik legsikerültebb, kiállításában és okosságában egyaránt vonzó produktuma az Osiris Nemzet és Emlékezet elnevezésű sorozatának Csukovits Enikő szerkesztette kötete. Az emlékév központi figurájának és ürügyemberének szentelt gyűjtés ugyanis - hasonlóan a kiváló sorozat többi darabjához - jószerével pusztán csak a terjedelem által korlátozott áttekintést kínál azokból a változatos műfajú, korú és intenciójú szövegekből, amelyek nagy királyunk mozgalmas életében és legalább annyira eleven utóéletében Mátyás működését, alakját és történelmi jelentőségét tárgyalták. László Ferenc

Zene

film - Csereüvegek

Kiüresedés felé rohanó világunkban létezik egy mesébe illő hely, ahol az emberek még mindig udvariasan köszönnek, számon tartják a másik hogylétét, segítik és támogatják egymást. A szeretet eme varázsos kis szigete nem más, mint egy prágai élelmiszerbolt hátsó részén meghúzódó üvegvisszaváltó - Jan Sverák filmjében legalábbis ez a helyzet.

Zene

Lemez - Hegyek lányai - School Of Seven Bells: Alpinisms

A School Of Seven Bellst (ez ugye egy hírneves zsebtolvajiskola neve - tessenek elképzelni egy ezúttal gyakorlóterepként szolgáló kabátot, telerakva apró csengettyűkkel) tavaly hozta tető alá Benjamin Curtis, a Secret Machines nevű szintúgy izgalmas zenekar gitárosa, miután 2007 elején faképnél hagyta társait. Hamarosan csatlakozott hozzá az egyszerre szemrevaló és varázslatos hangú ikerpár: Alejandra és Claudia Deheza, a 2005-ig regnáló On! Air! Library! nevű formáció vokalistái. - minek -

Zene

Lemez - Lassú víz - Bohren & Der Club Of Gore: Dolores

Nagyon nagy közhely, hogy vannak olyan zenék, amelyekhez hangulat kell, de ez a Bohren & Der Club Of Gore esetében abszolúte megállja a helyét, hiszen a Ruhr-vidékről - emlékezzünk csak, milyen ordas metálzenekarok jöttek onnan - származó kvartett kíméletlen noir jazz lemezei körülbelül annyira barátságosak a gyanútlan hallgatóval szemben, mint a zeneileg teljesen más csapáson mozgó, attitűdben viszont igencsak hasonló amerikai Neurosis anyagai. Ha a Bohren zenéjét a zenekart nem ismerőknek szeretnénk leírni, keresve sem találhatnánk jobb párhuzamot ennél - tudniillik a Bohren olyan, mintha a Neurosis tagjai nekiállnának dzsesszt játszani -, talán csak a saját definíciójuk jobb, ami így szól: "lassú dzsesszballadák, a Black Sabbath-féle doom és az Autopsy pokoli fúziója". Tökéletes. - vincze -

Zene

Színház - A helyzet fokozódik - Az állhatatlan Egerben

Színházban a vállalkozást dicsérni nagyjából annyit tesz, mint az előadást szolidan szidni. Márton László Erdély-trilógiájának második részébe alighanem azért vágott bele Csizmadia Tibor rendező és az egri társulat, mert az első elég jól ütött ki: A nagyratörő színrevitele bebizonyította, hogy van (vagy lehet) érdeklődés a történelmi drámák iránt. Csáki Judit

Képzőművészet

Képzőművészet

A kaposvári Csiky Gergely Színház átalakulása - Új férfihez új színház kell

Lapunk megjelenésének napján tárgyalja a kaposvári önkormányzat azt az előterjesztést, amely szerint a Csiky Gergely Színház költségvetési intézményként megszűnne, és a kaposvári városvezetés által nemrégiben a színház élére emelt Schwajda György által vezetett nonprofit kft.-vé alakulna. A testület fideszes többsége elegendő az előterjesztés megszavazásához. Kovács Bálint

Film

Film

Univerzum gyufaskatulyában - Kovács Júlia és Arno Delicata bábművészek

Pergő homok mellett, különös zörejek kíséretében két arctalan demiurgosz megteremt egy alakot, aki elkezdi élni az életét. Nincsenek szavak, csak mozdulatok, fények, hangok és csendek. Nemrég láthattuk a 2085 Õsz Színház Emlősök nyelvtana című produkcióját, először a Tűzraktérben, majd a Sirályban. A francia-magyar kétszemélyes bábszínház tagjai, Kovács Júlia és Arno Delicata január végén egy felnőttbábfesztiválon a Sirályban még egyszer előadják a darabot, majd kisbuszukkal Indonéziába indulnak, és terveik szerint végigbábozzák az utat. Kiss Barnabás

Könyv

Könyv

Képzelt könyv a műgyűjtésről

Ébli Gábor: Műgyűjtés - múzeum - mecenatúra. Esettanulmányok a jelenkori magyar gyűjtéstörténetből

Legalább három tényezőt - a Corvina kiadó tradicionális tekintélyét, a szerző, Ébli Gábor egyetemi docens jó hírét és a könyvet fogadó műgyűjtők ünneplő hangulatát - föl tudok sorolni, amely váratlanná teszi a csalódást. A Műgyűjtés - múzeum - mecenatúra című kötet mélyen alulteljesít minden szakmai várakozást, és nehéz megmondani, hogy a felelősség súlya milyen arányban oszlik meg szerző és kiadó között.

Tudomány

Tudomány

Könyvtárvillamosok Budapesten - Útikalauz nélküli járat

Az utasok 1945 nyarától kölcsönözhettek könyveket némely budapesti villamosmegállóban. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár járműbe épített, ún. mozgó könyvtárai mindig a megadott időben érkeztek főképp külvárosi állomáshelyükre, hogy néhány órán át az olvasás ügyét szolgálják. - legát -

Tudomány

Könyvosztás a villamoson -Nem akartak zavarni

A budapestiek jóval nagyobb arányban olvasnak könyvet tömegközlekedési eszközön, mint a nyugat-európaiak. Legalábbis erre építette Mozgókönyvtár-akcióját a Goethe Intézet, melynek keretében a nagykörúti villamoson könyvet olvasó utasoknak magyar nyelvű német antológiát osztogattak. Bogár Zsolt

Tudomány

cyberhírek

Tűzfal Az ausztrál internet-szolgáltatók rövidesen megkezdik a gyermekek számára károsnak ítélt honlapok kötelező szűrését. A program a mintegy 17 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerülő négyéves "kiberbiztonsági terv" részeként kísérleti jelleggel indul el még idén. Olvadás Egyre jobban viszszahúzódnak a chilei gleccserek, és ez súlyosan fenyegeti Dél-Amerika ivóvízellátását - állapította meg egy chilei vízszolgáltató.

Tudomány

Kiállítás - Örömök forrásvidékén - Fürdők - fürdőhelyek. Fürdőutazás Európában

Pöstyén, Trencsénteplic, Szliács, Borszék, Szováta, Herkulesfürdő, Palics, Daruvár - a százötven éve már virágzó magyarországi gyógyfürdőkultúra helyszíneinek döntő többségét a Trianon utáni országhatárokon kívül találjuk. Újabban sem kerültek vissza különösebben kedvelt idegenforgalmi célpontjaink közé, hiszen gyógyfürdeni ma már szinte bármerre lehet az országban. Egy 1886-os keltezésű térkép viszont Budapesten kívül még csak Balatonfüredet, Harkányt és Parádot említi "nagyobb gyógyhelyként" a mai Magyarország területén, a második vonalban viszont felsorolja például Visegrádot vagy Erdőbényét, amelyek a későbbi évtizedekben enyhén szólva veszítettek jelentőségükből. - kovácsy -

Lélek

Zöldkarácsony

Lélek

"Isten nem pazarol"

Legegyszerűbb volna az egészről tüntetően megfeledkezni. De akkor ki mutatna példát a bizonytalankodóknak a legnehezebb zöldfeladat idején?