Lovasi András: "Aztán egyszer felhívott Schmidt Mária"

  • Fekete Milán
  • 2019. április 24.

Zene

Az új dalokon kívül sok minden szóba került: Schmidt Mária váratlan telefonhívása, egy elhíresült lemezkritika és az a bizonyos baleset is.

MN: Igaz, hogy a Féreg című számot eredetileg a Terror Házának írtad?

LA: Nem. Már korábban kész volt, Szabó Attila írta a zenéjét. Vele ez általában úgy zajlik, hogy elküldi nekem az akkordokat, és a dallamokat is készre szokta csinálni. Ő egy hálás zeneszerző, mert nem szimpla vázlatot dob oda, így nekem csak annyi dolgom van, hogy a hangjegyekre rárakjam a megfelelő szótagszámot. Ezt 2011-ben küldhette, és be is fejeztem akkor a dalt. Csináltunk is belőle egy egész jó demóverziót, de aztán fiókba került. Pont azért, mert a valamikori szólólemezemre szántam. Aztán egyszer felhívott Schmidt Mária, hogy jubileuma lesz a Terror Házának, és hogy csinálnék-e egy dalt ehhez.

MN: Nem volt meglepő, amikor azt hallottad a telefonban, hogy Jó napot kívánok, Schmidt Mária vagyok”?

LA: Voltak ennél érdekesebb telefonhívásaim is… Persze csodálkoztam, hogy ő engem egyáltalán számon tart, és hogy létezem az ő térképén. Mondtam neki, hogy én ritkán tudok felkérésre dalt írni. (...) Végül azt mondtam neki, hogy van egy kész dalom, ami a belső dilemmákról és a félelemről szól, és hogy azt szívesen odaadom. Elküldtem, tetszett neki, és mondta, hogy akkor megvenné. Relatíve sok pénzt mondtam neki. Az összeget előtte leegyeztettem Attilával, mert hát mind a ketten pénzéhesek vagyunk. Amúgy szerintem egy reális piaci árat mondtunk. És aztán a Mária visszaírt e-mailben, hogy mi el vagyunk tévedve (...).

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

MN: Korábban előfordult, például a Szeles című Kiscsillag-albumon, hogy dalszövegekben reflektáltál közéleti témákra. Ezúttal direkt kerülted az ilyesmit?

LA: Szerintem a jelenlegi Magyarország mint háttér azért rajta van a szólólemezemen, viszont tény, hogy nincsenek konkrét utalások. (...)

Arról, hogy miért nincsenek politikai utalások a dalszövegekben, hogy mi lett a Schmidt Mária-féle ügy vége, és miért nem vette meg az elkészült dalt, miért történhetett meg a teljes hazai sajtót foglalkoztató baleset, és miért reagált Lovasi indulatosan az Indexen megjelent kritikára, a Magyar Narancs friss számában olvashat részletesebben.

Ne feledje e héten is megvenni a lapot! Kapható csütörtöktől az újságárusoknál, illetve előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!