mi a kotta?

Nagy fúga bajusszal

  • mi a kotta
  • 2012. augusztus 5.

Zene

"Mozart valami rendkívülit, utánozhatatlanul nagyot akart Don Juanjával - megengedjük: rendkívülinek rendkívüli, de utánozhatatlan nagyságról szó sincs. Szeszély, különcködés és gőg a Don Juan alkotója, s nem a szív.

Ha a zeneművészet magas lehetőségeit akarnók megcsodálni, inkább egy oratóriumában, vagy hasonló, ünnepélyes egyházzenei alkotásában számítanánk rá, mint Don Juanjában, amelynek kimenetele nagyon is hasonlít az utolsó ítélet ábrázolásaira, ahol a sírok mintegy szappanbuborékok módjára pattannak szét, leomlanak a hegyek, az Úr öldöklő angyala pedig megfújja ijesztő harsonáját, jelezvén a véget. Mindent együttvéve az opera tisztes bevételt hozott a direkciónak, nem maradtak üresen sem az erkélyek, sem a páholyok, sem a zsöllyeszékek, mivel a páncélba öltözött szellem és a tűzköpő fúriák erős mágnesként vonzzák az embereket. - "h, micsoda tyúkeszű népség!" Így írt egy szigorú porosz kritikus a Don Giovanniról még 1790-ben, s mi tagadás, a közönség máig sem tért jobb belátásra, vagyis hát váltig szereti és rajongja Mozart - illetve az operák - operáját. Mi most a vetítővászon elé telepedve adhatjuk ennek bizonyságát, minthogy a nyár által megtizedelt fővárosi program egyik ékessége éppenséggel a Met HD-operaközvetítéseinek esedékes ismétlése, aDon Giovanni lesz tavaly októberről (Uránia Nemzeti Filmszínház, július 11., hat óra).

Hasonló vetített élmény az elkövetkező napokban napkelet felől is ígérkezik majd ugyanitt, hiszen ezen a nyáron a moszkvai Bolsoj elmúlt balettévada is feltelepül az Uránia vásznára. Így vasárnap délután Csajkovszkij Csipkerózsikája keringőzik majd elénk az 1890-es ősbemutató (hajdani szereplői képünkön) világbíró Petipa-koreográfiájának mindmáig megszakítatlan hagyományával (július 8., öt óra).

Azért némi kis szerencsével élőben is lelhetünk komolyzenei élményre a héten, főleg a mindenkor példás szorgalmú és lelkesedésű MÁV Szimfonikus Zenekarnak köszönhetően, akik mindjárt két koncertet is adnak ezekben a napokban. Szombat délután a Nemzeti Múzeumban (július 7., fél négy), csütörtök este pedig a Vajdahunyadvár udvarán (július 12., fél kilenc): vegyes Puccini-Brahms-, illetve egynemű Beethoven-programmal. Az előbbi hangversenyt az egyházzenéjéről bizonnyal kevésbé ismert Giacomo Puccini ifjúkori Messa di Gloria (vagy helyesebben talán Messa a quattro voci) című alkotása nyitja majd, mely mű utóbb számos dallamot kölcsönzött ki örök időkre a mester operáinak. A Puccini szülővárosában, Luccában ősbemutatott Messa egyebekben már eleve a komponista átütő eredetiségéről és az egyházzene műnemétől idegen invenciójáról árulkodott, így aztán nem teljesen igazságtalanul írt ekképpen egy 1880-as kritika a pályakezdő miséjének Cum Sancto Spiritu szakaszáról: nagy fúga bajuszszal. Öt nappal később a Kollár Imre által vezényelendő csütörtöki szabadtéri koncert azután csupa népszerű Beethoven-művel csábít majd. S ugyan mondhatunk-e többet annál, mint hogy a D-dúr hegedűverseny magánszólamát a nagyszerű Szabadi Vilmos fogja elhúzni nekünk?

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.