Tartalom

(2012-07-05)

Publicisztika

Felcsuti Péter-Molnár György

Publicisztika

Nagy lépés a fehér mezőre

Mire lenne jó a Kiútprogram?

Egy szabolcsi faluban 2011-ben egy szegénységben élő roma asszony és a családja pár százezer forintos hitelből cukrászdát nyitott. A cukrászda - az egyetlen hely, ahol alkoholfogyasztás nélkül találkozni lehet - pár hónap alatt a falu fontos intézményévé vált. Főleg gyerekek, fiatalok járnak ide, romák és nem romák egyaránt. A hitelt rendben törlesztik.

Kassai Zsigmond

Publicisztika

Férfias játékok

Az állam, a főváros, a szélsőjobb és a melegek

Az ország történetének egyik legnagyobb nemzetközi sporteseménye zajlott a múlt héten, Budapesten, a EuroGames 2012, amit - legalábbis nálunk - melegolimpia néven is szokás emlegetni.

Egotrip

Mélyi József: Pálya a magasban

Egotrip

Meghasonlás

"Először is egyáltalán nem volt bizonyos abban, hogy valóban 1984 van." (George Orwell: 1984) Volt egy titokzatos kifejezés gyerekkoromban, anyám használta néha, ha megkérdeztem tőle, mit jelent pontosabban, hogy X. vagy Y. megőrült, azt mondta: meghasonlott önmagával.

Ara-Kovács Attila: Orient expressz

Egotrip

Balkáni pávatáncok

A Romániában fellángoló hatalmi harcokat a lakosság és az Európai Unió eddig döbbent visszafogottsággal szemlélte. Az unió magatartása tulajdonképpen érthető; mind a kormány, mind pedig Traian Basescu államfő - a két szemben álló erőcentrum - a legszebb arcát igyekezett mutatni eddig Brüsszel, de még Washington felé is, elébe mentek mindennemű együttműködésnek, egymásra licitálva álltak ki az európai értékek és a közös európai érdekek mellett.

A szerk.

A szerk.

Ki felel? - a West Balkán-ügyről

Két év, nyolc hónap - ennyit kell a múlt szerdai elsőfokú ítélet szerint rács mögött töltenie a három halálos áldozatot követelő West-Balkán-tragédia bíróság elé állított felelőseinek. Azt, hogy ez sok vagy kevés, és a felelősség egyenlő arányban terheli-e az érintetteket, nem tisztünk megítélni. Azt azonban keserű szájízzel konstatáljuk, hogy pontosan az történt, amit a borzalmat követő lapszámunkban megjövendöltünk: az illetékes hatóságok és az önkormányzat felelősségét teljesen elkenték.

Belpol

Olajozott nemzeti közbeszerzés - 2.

Belpol

Csak egy maradhat

Egy-két éven belül monopolhelyzet alakulhat ki az állami megrendelések piacán, ha folytatódik a Közgép kizárólagos térhódítása. Ezúttal a sikeres közbeszerzések újabb formáit mutatjuk be. Csak egy dolog változatlan: a Simicska-cégen és társain kívül senki másnak nincs esélye nyerni.

Magyarkodás, hungarikum és a nemzetközi piac

Belpol

Echte ungarische tokaszalonna

Mitől "magyar" egy élelmiszeráru? Értelmezhető-e a "hungarikum" abban a formában, ahogyan azt a kormányzat próbálja? A hazai húsipari cégek elleni szoft hecckampány egy újabb példa a széles körben terjedő ostobaságra. Homályoszlatás következik.

Mérlegen három iskolabezárás

Belpol

Céltalan rombolás

A bő egy éve lezajlott iskolabezárás-hullám indokai az ilyenkor szokásosak voltak: csökkenő gyerekszám, alacsony kihasználtság, spóroláskényszer. Az eltelt tanév után már látszik, mit nyertek és mit veszítettek az érintett önkormányzatok. Az összkép lehangoló.

Külpol

Választások Mexikóban

Külpol

Múltfelújítás

Ahhoz képest, hogy az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) 1929-től 2000-ig megszakítás nélkül irányította az országot, az ezt követő 12 évi kihagyás szinte a megújulás és erőgyűjtés rövid és átmeneti időszakának tűnik, amely mintha csak Enrique Peña Nieto (EPN) mostani győzelmét készítette volna elő.

Film

tévésmaci

Film

Kerecsen a kikericsen

Amikor Sztupa és Troché látszólag semmittevéssel töltötték idejüket a közeli világvárosban nyitott irodájukban, valójában lázas munka folyt. Romonade, a titkárnő - akit Troché az utóbbi időben csak Jancsinak szólított - keze alatt égtek a telefonok, zakatolt a telexgép, s a teremnek beillő tágas váróhelyiségben is kezdtek gyülekezni a reménybeli ügyfelek.

Interjú+Kritika

Film

"Párizsban megtalál"

Kristin Scott Thomas színésznő

Csehov-, Racine-, Schnitzler-, Harold Pinter-darabokat visz sikerre a Broadway-n, Londonban vagy Párizsban, de igazán híressé persze a mozi tette: olyan rendezőkkel dolgozott, mint Roman Polanski, Sydney Pollack, Anthony Minghella vagy éppenséggel Robert Altman. Jelenleg épp Robert Pattinson szédíti a pesti vásznakon a Bel Ami c. örökzöld slágerben.

Zene

mi a kotta?

Zene

Nagy fúga bajusszal

"Mozart valami rendkívülit, utánozhatatlanul nagyot akart Don Juanjával - megengedjük: rendkívülinek rendkívüli, de utánozhatatlan nagyságról szó sincs. Szeszély, különcködés és gőg a Don Juan alkotója, s nem a szív.

Interjú

Zene

"Ki ez a fickó?"

George Benson gitáros, énekes

Az On Broadway és a Give Me The Night R&B-t, soult és dzsesszt egymásba hullámoztató előadója hétévesen kezdett gitározni - az azóta eltelt időben pedig több mint hatvan lemezt és tíz Grammy-díjat toldhatott életrajzához. Tavaly megjelent albumán, a Guitar Manen sztenderdeket és pop-rock feldolgozásokat játszik. Július 18-án a Veszprémfesten lépett fel zenekarával, a Narancs még előtte beszélgetett vele.

Interjú

Zene

Új horizontok

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója

Sokan aggódtak, amikor vitatott rendezői pályával és Orbán Viktor vitathatatlan rokonszenvével a háta mögött tavaly márciusban átvette az ország egyik legfontosabb művészeti intézményének vezetését. De úgy tűnik, Káel Csaba leteszi a garast a minőség mellett, ami nem gyakori a mai magyar kulturális vezetésben.

Könyv

Interjú

Könyv

Túlsúlyos és alulfizetett

Don DeLillo író

A majdnem hivatalos kánon szerint Pynchon, McCarthy és Roth mellett ő is tagja a kortárs amerikai irodalmi elit nagy négyesének. A közmegegyezés úgy tartja, hogy az 1997-es Underworlddel érdemelte ki a halhatatlanságot. Cosmopolis című regénye 2003-ban jelent meg, és David Cronenberg adaptációja révén került ismét a figyelem középpontjába. Ritkán ad interjút, de a film bemutatója apropóján válaszolt (e-mailen feltett) kérdéseinkre.

Képzőművészet
Interaktív

Interjú

Interaktív

"Zsoldosok vagyunk"

Boros Lajos rádiós műsorvezető

Már nagyban készült a fokozatos visszavonulásra, amikor jött a bejelentés, hogy elveszik a Neo FM-től a frekvenciát. A bizonytalan jövőről, a politika megkerülésének lehetetlen voltáról és a humorérzék hiányának veszélyeiről is beszélgettünk.

Rádió

Interaktív

Kit érdekel M. Phelps?

Rekorderek

Egyszer majd azon is el kellene gondolkodni, hogy miért annyira egyértelműen pozitív cél önmagunk fizikai legyőzése, teljesítőképességünk határának feszegetése, a rekordok folyamatos döntögetése. Vagy azon, hogy az élsportban mennyi emberi teljesítmény maradt.

Színház

Színház

Színház

Repülő reflektor

Shakespeare-Mohácsi-Mohácsi: Szentivánéji álom

Akkor most elmondom, milyen az a nézőbarát előadás...

Interjú

Színház

"A nézőket nehéz kiirtani a színházból"

Mohácsi János rendező

Az idei POSZT-on a legjobb rendezés díját sokadszor elnyerő, a színikritikusok szerint a tavalyi év legjobb előadását (Egyszer élünk...) létrehozó rendezővel beszélgettünk Pécsett a happy end szakmaiatlanságáról, Kaposvárról és a területfoglalásról.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Nyár, cékla, savanyú

A céklát elsősorban téli gumós zöldségként tartjuk számon, talán fel sem tűnik, hogy ilyenkor nyáron megjelennek a piacon a zsenge, friss, nyári céklák. Ízük, állaguk ilyenkor sokkal frissebb, fiatalabb, arról nem is beszélve, hogy a levelüket is csodálatosan hasznosíthatjuk.

kertész lesek

Gasztro

Aranykorona/Solymár

Végigautózva a híres nagyközségen egyetlen olyan vendéglátóhelyet sem veszünk észre - meglehet, rosszul látunk -, ahol érdemes lenne megállni. A "Pilisszentiván arra" táblát is elhagyjuk, de a falu végén nem kurta büfé, hanem tornyos panzió magasodik, pedig az Aranykorona nevet viselő létesítmény pofás sporttelepet (PEMÜ) takar ki a képből. De K. Dezsőt leszámítva érdekelhet ez bárkit is, amikor 36 fok van árnyékban?

Lokál

Lokál

A kettészakított kisváros

Rákospalota, MÁV-telep

Nevéből ítélve lehetne vasútállomás, raktár, hulladéklerakó is. Kevesen tudják, hogy azt a pazar lakótelepet nevezték így, amit nemcsak jellegzetes vasúti kőkerítéssel, de szociális halóval is körbefontak.

Jyväskylä, Finnország

Lokál

Kisdoktor a nagyvilágban

Három okból utaztam el Finnországba: hogy megvédjem egy csöppet megkésett disszertációmat, hogy egyszer az életben szaunázzak egy autentikus finn szaunában, a harmadik nem tartozik senkire. Mostani formámban feltétlenül eredménynek számít, hogy a háromból egy sikerült.

Sport

Interjú

Sport

"Rólam ne nevezzenek el stadiont!"

Tóth II. József labdarúgó

Gólt lőtt az angoloknak a 6:3 budapesti visszavágóján (7:1) és az 1954-es világbajnokságon a németeknek, mégis évtizedekre elfeledték. Mellőzöttségről, emlékekről, a máig kísértő vb-döntőről beszélgettünk.

Riport

Nagykovácsi rakoncátlan tűzcsapjai

Riport

Működik, ha az van odaírva

Nagykovácsi tűzcsapjai szükség esetén hol működnek, hol nem. Legutóbb márciusban mondtak csődöt. Pedig rendszeresen karbantartják őket. Papíron. Szürreális helyszíni riport.