Patti Smith Nap lesz szombaton

  • L.T.
  • 2022. szeptember 30.

Zene

Több helyszínen, egész nap, ráadásul minden korosztály számára.

 „Amerikában másfajta irányzatot kapott a punk-rock. A Television, a Ramones muzsikája kitűnő, Lou Reed és az egykori New York-i utcapoéta, Patti Smith igényes szövegeket ír és ad elő. Patti csúf vonásaival, szikár alakjával, chaplini mozgásával, a burleszk Rimbaud-ja, táncoló kutya a vásáron, önmagát feszítve fel a rock and roll keresztjére a Nyugati Világerkölcsi megbetegedésének áldozataként. Az Amerikai Álom mártírja, a Haláltánc, a Fekete Angyal egy személyben. Költőnő énekhanggal, vad lázadó gitárkísérettel” – írta 1977-ben az Ifjúsági Magazin e hízelgő sorokat, arról azonban nem tájékoztatták a magyar ifjakat, hogy hol hallgatható meg a „táncoló kutya”. Patti Smith lemezeit nem árusították, számait nem játszotta a rádió nemhogy 1977-ben, de 1987-ben sem. Meg aztán 1997-ben sem, hiszen addigra már a kereskedelmi rádiózás uralta a terepet.

Ennek ellenére Patti Smith 1998-ban (és 2003-ban) egészen káprázatos koncertet adott a Szigeten – még úgy is, hogy korántsem őt tekintették a program főhősének. Ám tavaly már efféle gondok sem voltak, a MÜPA megtelt és ismét csodát láthattunk a színpadon… Olyat, aminek nyomába sem lehet érni. Most mégis ez fog történni. A párizsi Pompidou Központ kezdeményezésére ugyanis a világ számos nagyvárosában – így Budapesten is – megrendezik az Patti Smith Napot, október 1-jén több helyszínen, egész nap, ráadásul minden korosztály számára. A terézvárosi Eötvös 10-ben (VI. Eötvös u. 10.) hat-nyolc éves gyerekeket várnak egy akadálypálya megépítéséhez; a rákospalotai Csokonai Művelődési Házban (XV. Eötvös u. 64-66.) Kapszulák címmel Patti Smith kevésbé ismert zenei anyagaira szeretné fordítani a figyelmet Csehi Rebeka különböző „zenehallgató kapszulák” segítségével, melyek megtervezésére fiatal, néhány éve diplomázott alkotókat kért fel. Mindkét program 10 órakor kezdődik. Az MáraiKultban (I., Krisztina tér 1.) 14.30-kor Wunderlich József (ének), Benkő Dávid (billentyű), Kollmann Gábor (szaxofon), Szendőfi Péter (dob) zenei improvizációja hallható. Inspirációs forrássá válik a Francia Intézet (I. Fő u. 17.) előtti tér is, ahol a Patti Smith és Robert Mapplethorpe által inspirált kiállítótér 16.30-tól táncperformansz helyszínévé alakul át.

A Patti Smith Nap 19 órakor a Trafóban (IX. Liliom u. 41.) zárul egy kerekasztal-beszélgetéssel: Oltai Kata, Bagossy Júlia, Bihari Balázs és Zsigó Anna. Patti Smith mellett a hazai alternatív művész szcéna múltjáról és jelenéről, szabadság(harc)ról és ellenkultúráról beszélgetnek, amit egy performansz koncert követ fél kilenctől. A fellépők: Barkóczi Noémi, Czitrom Ádám, Darvas Kristóf, Fekete Ádám, Hajdu Szabolcs, Horváth Benji, Jónás Vera, Lestyán Attila, Németh Juci, Sallai Laci, Szabó T. Anna, Szabó Veronika, Ujj Zsuzsi, Víg Mihály, és a Soharóza kórus tagjai.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk