Koncert

Háromszoros biztatás

Dés András kurátori koncert: 3 az 1-ben

Kritika

A Magyar Zene Háza harmadszor kért fel egy-egy neves muzsikust, hogy állítson össze olyan eddig nem létező formációkat úgy, hogy ő maga nem játszik azokban.

Harcsa Veronika és Lukács Miklós után Dés András – aki évek óta Bécsben él – a meghívást úgy váltotta valóra, hogy mindhárom együttest osztrák–magyar „vegyes válogatottként” állította össze. A sorozatot kurátori hétvégének hívják, s Dés ezért is mondta kényszeredetten a bevezetőjében, hogy „kuráltam”, holott volna e tevékenységre talán alkalmasabb szó is. Rá­adásul ilyenkor több egyéb, Dés által szervezett program is benépesíti a városligeti házat, s felhangosítja a tereit, szombat este pedig az új produkciók egymás után mutatkoztak be tripla koncerten.

Fenyvesi Márton gitáros volt az első zenekar szólóhangszerese, dobon Lukas König, bőgőn Vinicius Ciccone Cajado játszott – pontosabban: dehogy játszott. Elektronikát működtettek, és a hangszereiket sem a megszokott felfogásban szólaltatták meg, közülük is a leglátványosabban Cajado. Dés úgy mutatta be a triót, mint amelynek mottója a szabadság lehetne, és valóban ennek szellemében működtek; az elektronikus avantgárd minden határon túllépni igyekvő kifejeződését hallhattuk. A produkció nem teljesen győzött meg, hogy az elektronikus „hangszereket” ugyanolyan közönségvonzó módon lehet koncerten megszólaltatni, mint a valamivel hagyományosabbakat, de mindenesetre Fenyvesiék a modulációkkal, dinamikával, ismétlésekkel el tudták indítani a hallgatók belsőfantázia-vetítését.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk