Lemez

Thurston Moore: Screen Time

  • - legát -
  • 2021. február 17.

Zene

Talán nem túlzás Moore tavalyi albumát 2020 legjobb szellemidézésének nevezni, eddigi szólólemezei közül ugyanis a By the Fire az, amelyik leginkább emlékeztet a Sonic Youth-ra, pontosabban arra, hogy milyen lenne az együttes, ha nem szűnik meg 2011-ben.

Ehhez mérten különösen nagy meglepetés, hogy pár hónappal a By the Fire után Moore újabb lemezzel állt elő, bár arra nem vennénk mérget, hogy rég eltervezett lépés lett volna ez a részéről. A Screen Time megjelenése inkább valamiféle karantén ihlette megnyilvánulás, ami „normális” körülmények között nem tartozna a nyilvánosságra. Mentségére szolgál, hogy mégsem hirtelen felindulásból vagy unalmában jött elő a lemezzel, amihez fontos adalék a megjelenés február 5-ére igazított dátuma. A Bandcamp stream­ing szolgáltató ugyanis e napon „Bandcamp pénteket” tartott, ami azt jelenti, hogy aznapi bevételük javát – amit jócskán megdobhat egy debütáló album – a rászoruló zenészek megsegítésére fordítják. Még nem tudjuk, hogy pontosan mennyi pénzzel járult hozzá e bevételhez a Screen Time, az viszont biztos, hogy Thurston Moore-t ettől kezdve az ambient műfaj elkötelezettjének is lehet mondani. A kilenc minimalista instrumentális kompozíciót (The Station, The Neighbor, The View, The Home, The Upstairs stb. címekkel) a bezártság ihlette, de amit hallunk, abban nem sok dráma van, inkább az efféle szorongások feloldásának szándéka Brian Eno modorában, meditációra csábítva, ha úgy tetszik, „belső utazással”.

Daydream Library Series, 2021

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.