mi a kotta?

Eljövendő korok

  • mi a kotta
  • 2021.02.17 20:55

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/07. hétre

„A legkevésbé sem politikai darab lesz – hanem valójában családi festmény egy fejedelmi házban” – 1784 nyarán ilyen taktikus elővigyázatossággal jellemezte legújabb, még nagyban formálódó drámáját Friedrich Schiller a mannheimi udvari színház intendánsának, Von Dalberg báró úrnak írva. A készülő Don Carlos persze már kezdettől fogva nagyon is politikai darab volt és az is maradt mindmáig, elvégre mi más lehetne az a színmű, amelyben egy koronás kényúr arcába kiáltják e követelést: „Adja meg nekünk / A gondolat szabadságát”. Mi több, a politikum megmaradt még Verdi művében, a Don Carlos operaváltozatában is, amelynek online bemutatójára most szombaton az Opera készül (február 20., nyolc óra). Ahogy azt az előadás német rendezője, Frank Hilbrich írja a produkció elé szánt szövegében: Verdin kívül „nincs még egy zeneszerző, aki számára az egyéni szabadság ilyen fontos lett volna. Operájával félelmetes képet fest az emberi civilizációról”. A Don Carlos karmestere Kocsár Balázs, címszereplője a jó nevű uruguayi tenor, Gaston Rivero, Fülöp királya Bretz Gábor, a magát eljövendő korok polgárának valló Posa márkija pedig Szegedi Csaba lesz.

Ezen a szombat estén persze könnyen csábítóbbnak bizonyulhat a Zeneakadémia programja, pláne abban a korántsem kizárható esetben, ha díjmentes közvetítésre áhítanánk. Onnan ugyanis Kokas Katalinék kompániája, a FAB Ensemble negyedik koncertje ígérkezik, méghozzá A költő szerelme című Schumann-dalciklussal indítva a műsort: a figyelmünkre igencsak érdemes fiatal bariton, Erdős Attila és a zongorista Balog József előadásában (február 20., fél nyolc). Ezt a koncertet azután Mendelssohn Esz-dúr vonósoktettje fogja zárni, s éppígy e jól nevelt zsenitől veszi majd utolsó számát az elkövetkező napok másik nyilvánvaló favoritkoncertje: Baráti Kristóf és Várjon Dénes közös fellépése a Concerto Budapest kíséretével a Müpában (február 23., fél nyolc).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.