Tartalom

MaNcs 33. évf. 07. sz. (2021-02-18)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Csak a halott indián

Épp lapzártánk idején érkezett a hír, hogy a 92,9-es rádiófrekvenciára benyújtott, és formai okokból elmeszelt két pályázat gazdája közül immár a második – Bíró Balázs, finoman szólva is NER-közeli ügyvéd nevével fémjelzett LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. – is visszavonta a kizárás elleni fellebbezését, amitől már újra is indult a pályázat, immár csupán egy résztvevővel, amely pedig nem más, mint a Klubrádió.

A szerk.

A szerk.

A falu bolondja

„Köszönettel elfogadom”, e szerény szavakkal fogadta el állítólag a Blikk birtokába jutott ajándékozási szerződéssel Kósa Lajos a Crédit Industriel et Commercial bank 24 százalékos tulajdoni részét.

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

Varázstükör

Alulmért infláció, munkanélküliség, átlagbér – hogyan torzítanak a KSH statisztikái?

Már korábban írtam arról, hogy a legjobb szándék ellenére is korlátokba ütközhet a valós folyamatok hű leképezése a statisztikában. Különösen megnő a valóság tükrözésének nehézsége olyan rendkívüli helyzetekben, mint amilyen egy háború vagy éppen a mostani világjárvány, amikor már az adott jelenség megközelítése is gondot okoz. 

Bene Márton

Publicisztika

A fehér házi kommentelő

Donald Trump kommunikációs forradalmáról

Január 20-án nemcsak Donald Trump távozott a Fehér Házból, hanem egy olyan Twitter-oldal is lakat alá került, amely felforgatta napjaink politikai kommunikációját, és hosszú távon is nyomot hagy annak működésén.

Radnóti Sándor

Publicisztika

Végszó egy polgári ellenállásról  

A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiaharcában a legfeltűnőbb az volt, hogy milyen sok, talán két tucatnál is több diák vitte a szót, nyilatkozott a mozgalomról – és mindegyik bátran, talpraesetten, szavakészen.

Belpol

Interjú

Belpol

„Oltani a gyermekeket is”

Dr. Balázs Péter egészségügyi szakértő

A járvány első szakaszában még úgy gondolták az orvosok, hogy a betegség kevésbé veszélyes a gyermekekre: nem fertőződnek meg, vagy tünetek nélkül, esetleg enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést. Ám az utóbbi hónapokban sok bizonyíték gyűlt össze arról, hogy a Covid-19 miatt gyerekek is kerülhetnek súlyos állapotba – sokszor jóval azután, hogy papíron kigyógyultak a betegségből.

Feszültségek az alapítványi fenntartásba adott Corvinuson

Belpol

Rontás alatt

A magánosított Corvinus Egyetem régiós vezető szerepre törekszik, de a modellváltás eddig inkább bizalom- és autonómiavesztést, belharcokat, valamint csökkenő hallgatói érdeklődést hozott.

Klubrádió: elnémult az FM 92,9

Belpol

Bűnös, aki némít

2021. február 14-én éjfélkor elhallgatott a Klubrádió műsorsugárzása a 92,9-es frekvencián. Egy régi történet újabb, minden korábbinál keserűbb epizódja ez, ami még akkor is nyomasztó képet fest a magyar médiahelyzetről, ha van minimális esély arra, hogy nem marad ez így nagyon sokáig.

Túlélési stratégiák a járvány miatti nehéz anyagi helyzetben

Belpol

A lét minimuma

Egyre több család válik érintetté az elhúzódó járvány­ügyi korlátozások okozta gazdasági válság miatt. Sokan egyáltalán nem rendelkeztek tartalékkal, s úgy maradtak bevétel nélkül egyik napról a másikra, de már olyanok is bajban vannak, akiknek volt némi megtakarításuk.

Külpol

Katonai puccs Mianmarban

Külpol

Vissza a fegyverekhez

Február elsején, az új parlament első ülésének reggelén a hadvezetés megpuccsolta az ország demokratikusan választott új vezetését. A katonai parancsnokság rendkívüli állapotot hirdetett, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost és több politikai vezetőt őrizetbe vett.

Sorköz

Könyv

Sorköz

Táj ablakkeretben, tóval

Marilynne Robinson: Háztartás

Az 1980-ban megjelent Háztartás a leg­első – és 2004-ig az egyetlen – regénye a számtalan rangos díjat, köztük a Pulitzert is magáénak tudó amerikai írónőnek, akit 2016-ban a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé sorolt. 

Könyv

Sorköz

Viking Brünnhilde

Birgit Nilsson: La Nilsson – Opera az életem

Istenáldotta tehetségét korán felfedezték, debütált a Scalában (a MET-ben, a Bolsojban stb.), mindenütt zajosan ünnepelték, egyenrangú partnere volt a műfaj aranyszívű és/vagy nehéz természetű legendáinak, s egyik-másik nevezetes előadásán előfordult valami mókás színpadi baki is.

Színház

Online újcirkusz

Színház

Mégis szuperhősök

Freak Fusion: Restlesslegs

Az összes színház közül messze a Trafó online programja a legérdekesebb. Mégpedig azért, mert ezek a produkciók nem a valós színházi teret akarják a virtuális térben megkettőzni, az ugyanis – mint bebizonyosodott – minden esetben a valóság gyenge és nehezen élvezhető másolata lesz.

Közpénzmilliók lovas színházra

Színház

Nem sétagalopp

Pintér Tibor operett-, rockopera- és musicalelemeket vegyítő lovas színháza uniós fejlesztési, illetve állami kulturális forrásokból is igyekszik felébreszteni a magyarságba kódolt lovas ösztönöket. Csakúgy, mint a kormány lovas programja.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Ő egy élő rajzfilmfigura”

Gróf Balázs grafikus, animátor

A Pesti Est képregényrajzolójaként kezdte, ma már világsztároknak készít klipeket: a Star Trek-hős William Shatner után most épp Rob Zombie-nak. Metálrajzfilmekről, Kerényi Imre átkáról és a Trump-karikatúrájáról is beszélgettünk vele.

Kiállítás

Képzőművészet

Hús és árnyék között

Metzing Eszter: Fabric of Childhood (A gyerekkor szövete)

Metzing Eszter az egyetemi évei végén egyfajta mediális alaphordozóként talált rá a textil és a grafika ötvözetére. A textil és a hímzés technikája már gyerekkorától jelen volt az életében, s kikerülhetetlenül beleszövődött alkotótevékenységének alapjaiba is. Diplomamunkája, a 2018-as Belső kert című, nagy méretű hímzett grafika is komoly szakmai figyelmet keltett.

Zene

Nekrológ

Zene

Szerezz zenét mindennap!

Chick Corea (1941–2021)

Február 9-én halt meg, 79 éves korában. Halálával Herbie Hancock maradt az utolsó mohikán a mai jazz legnagyobb hatású billentyűsei közül; Joe Zawinul 2007-ben hunyt el, Keith Jarrett pedig már nem koncertezik a betegsége miatt.

Lemez

Zene

Óriások vállán

Madlib: Sound Ancestors

A zenekészítők, előadók egy kivételes csoportjában találjuk azokat, akik mindenestől képesek belehelyezni magukat a mélyen tisztelt elődök által kikövezett hagyományba; rendre onnan merítenek nem csupán ihletet, de konkrét hangokat, egész strófákat, hangszerszólamokat.

Lemez

Zene

Yu Su: Yellow River Blue

A kínai kisvárosban felnőtt fiatal lány akkor találkozott először az elektronikus (tánc)zenével, amikor hat éve, a kanadai Vancouverben megkezdte egyetemi tanulmányait.

Lemez

Zene

Thurston Moore: Screen Time

Talán nem túlzás Moore tavalyi albumát 2020 legjobb szellemidézésének nevezni, eddigi szólólemezei közül ugyanis a By the Fire az, amelyik leginkább emlékeztet a Sonic Youth-ra, pontosabban arra, hogy milyen lenne az együttes, ha nem szűnik meg 2011-ben.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2021/07.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/07.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Tudomány

Gyógyulás VR-terápiával

Tudomány

Avatar a háztetőn

A virtuális valóságban zajló terápiás ülések ugyanolyan hatékonyak lehetnek a mentális betegségek kezelésében, mint a hagyományos pszichoterápiás módszerek. Egy magyar kutatásban a szkizofréniával élők felépülését segítik a virtuális térben, de a testképzavarokat és a poszttraumás stresszt is kezelik már VR alapú terápiákkal.

Interjú

Tudomány

„Ha reagálsz, őt segíted”

Petykó Márton nyelvész a trollkodásól

Ki minősül ma trollnak, és mi számít trollkodásnak? A birminghami Aston University nyelvészével az internetes politikai társalgásokban megjelenő trollkodás nyelvi jellemzőiről beszélgettünk.

Sport

Az ólomlövedékek korlátozása

Sport

Dugós puska

Az Európai Unió környezetvédelmi és egészségügyi okokból megtiltaná a vadászati és sportcélú ólomlövedékek használatát. A vadászok nem boldogok ettől.

Gasztro

étel, kihordó

Gasztro

Ropogó

„Vegán és húsos. Könnyű és rántott. Minőségi és gyors.” E három ellentétpárral hirdeti magát a Múzeum körút 41. szám alatt található bisztró

Mikrofilm

Tévésorozat

Mikrofilm

Gyűlöletbe zárva

Informer

A nemzetközi terrorizmus elleni harc egyik legnagyobb kerékkötője, hogy a pánikba esett nyugati hatóságok egyszerűen nem ismerik saját társadalmukat.

Tévésorozat

Mikrofilm

Hosszú rajongás

Mintha egy városban lennél

Martin Scorsese Fran Lebowitzcal beszélget, és élvezi. Persze, hogy élvezi, máskülönben nem készített volna hétrészes beszélgetős filmet vele, de a sorozat bizonyítékokkal is szolgál: a nagy filmrendező hol a térdét, hol a székkarfát csapkodva hahotázik, miközben Lebowitzból dől a szó.

Rövidfilm

Mikrofilm

A cappella

Dylan Holmes Williams: Ördögi harmónia

Kamasznak lenni maga a horror – nem véletlen, hogy a horrorfilm műfaja szívesen simul össze a tinifilmekkel.

Tévésorozat

Mikrofilm

Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok

Ó, azok a boldog (?) gyermekévek a 70-es évek Amerikájában, amikor mindegy volt, hogy két lány mennyire különbözik egymástól, a szomszédság automatikusan örök életre szóló barátságot jelentett!

Film

Mikrofilm

Szabadon

Névtelen fiú menekül egy szárazságtól és éhezéstől sújtott birtokról a kopár szurdokok közé, valahol a forró Andalúziában.

Film

Mikrofilm

A madarász fia

Nincs a filmben semmi nyílt feminizmus, a jogok kérdése csak öröklési, illetve birtokügyekkel kapcsolatban merül fel.