mi a kotta?

Új világ jő

  • mi a kotta
  • 2018. november 11.

Zene

„Pangloss a metafizikával vegyes teológiát s a kozmológiával kapcsolatos kretinológiát tanította. Remekül tudta bizonyítani, hogy nincs okozat ok nélkül, hogy ebben a lehető legeslegjobb világban a nemes báró kastélya a legeslegszebb várkastély, s hogy a nemes báróné a bárónék legjobbika.

– Bizonyos – mondta – s kimutatható, hogy nem is lehetnek másképp a dolgok, mert ha már mindennek célja van, minden, ugyebár, szükségképpen a legeslegjobb célért is van. Orrunk például azért van, hogy legyen min hordani a szemüveget, s lám ezért is hordunk szemüveget. Lábunk láthatólag arra való, hogy nadrágot húzzunk rá, ezért is van nadrágunk. A kövek arra termettek, hogy szépen megfaragják őket, no meg persze, hogy kastélyokat építsenek belőlük; ezért is van őméltóságának ilyen gyönyörű kastélya; a tartomány legnagyobb ura illő, hogy a legeslegszebb házban lakjék; és mivel a hízó disznók arra valók, hogy megegyék őket, azért eszünk mi disznóhúst egész áldott esztendőben. Következőleg, akik azt állítják, hogy minden jól van ezen a földön, ostobaságot állítanak; azt kellene mondaniok, hogy minden a legjobban van.

Candide hallgatta figyelemmel, s hitt neki szíve ártatlanságában…”

Így oltotta be a nagy Leibniz jócskán vulgarizált tanával Pangloss elpusztíthatatlanul derűlátó növendékét, míg csak ki nem pofozták a bárói kastélyból. Candide kalandjai szombat este nem olvasmány gyanánt, hanem Leonard Bernstein operettjében kacskaringóznak majd elénk, hiszen a születési centenárium apropója meg a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál végre elhozza ezt a delikát és könnyed remekművet. A karmester Hámori Máté, a rendező pedig Böhm György lesz, a címszerepben Szemenyei Jánost találjuk majd, míg Kunigunda egyszerre virtuóz és kacagtatóan parodisztikus szoprán szólamát az idei Simándy Énekverseny egyik győztese, a horvát Antonia Dunjko fogja elénekelni (Nemzeti Hangversenyterem, október 13., hét óra).

Jövő csütörtökön egy másik Bernstein, a szigorúan csak névrokon, továbbá kortárs és jó barát, vagyis Elmer Bernstein jut majd szerephez az Óbudai Danubia Zenekar amerikai programján (Zeneakadémia, október 18., fél nyolc). Nevezetes filmzenéje, A hét mesterlövész képsorai alá, illetve fölé komponált muzsika fog majd megszólalni a fiatal osztrák karmester, Azis Sadikovic által igazítva, egy Copland- és egy Duke Ellington-szerzemény között félúton.

A létező világok legjobbika meg az új világ kommendálása után végül zárjuk az e heti ajánlót a magunk legsajátabb világával: Bartók Béla és Kurtág György kozmoszával. Ebbe az univerzumba most Várjon Dénes zongorakoncertje nyit számunkra királyi utat, merthogy ő – ugyancsak a fesztivál jóvoltából – a kurtági Játékok megannyi részletét csakúgy eljátssza majd nekünk, akár Bartók Szonatináját vagy a Három csíkmegyei népdalt (Budapest Music Center, október 15., fél nyolc).

Ígéretes koncert persze az említetteken kívül még jó néhány akad az elkövetkező napokra, de azok adataiért kéretik fellapozni a komolyzenei melléklet hosszú-hosszú programajánlóját! Már csak hogy az a munkánk se vesszen kárba!

Figyelmébe ajánljuk