web - DABA GIRLS

  • Kovács Bálint
  • 2009. március 26.

Zene

Méltatlanul kevés szó esik a gazdasági válság egy megrendítő mellékhatásáról - legalábbis a DABA (Dating a Banker Anonymous) lányok szerint. 'k azok a húszas éveik derekán járó nők, akiket eddigi életük során Wall Street-i bróker pasijuk tartott ki, akiknek személyi edző segített spinningelni, hogy nap mint nap izmosabb lábakon tipeghessenek át a kozmetikushoz, s akikről pénztől magabiztos macsók, igazi alfahímek tépik le a kétszáz dolláros csipketangát estéről estére.
Méltatlanul kevés szó esik a gazdasági válság egy megrendítõ mellékhatásáról - legalábbis a DABA (Dating a Banker Anonymous) lányok szerint. 'k azok a húszas éveik derekán járó nõk, akiket eddigi életük során Wall Street-i bróker pasijuk tartott ki, akiknek személyi edzõ segített spinningelni, hogy nap mint nap izmosabb lábakon tipeghessenek át a kozmetikushoz, s akikrõl pénztõl magabiztos macsók, igazi alfahímek tépik le a kétszáz dolláros csipketangát estérõl estére. De beütött a krach, s a pasik elvesztették állásukat, megbecsültségüket, pénzüket és ami még rosszabb: érdeklõdésüket a barátnõik felé. Megalakult hát e nõk terápiás csoportja, s blogot is indítottak, hogy kibeszélhessék, ami bántja õket - például, hogy szeretõjük hónapok óta nem vitte el õket a Bahamákra, sõt e panaszt hallva még kiabálnak is velük, csak mert 27 darab családos, fiatal beosztott kirúgása állítólag sok stresszel jár; vagy hogy barátjuk a Közel-Keletre menekülne a válság elõl, nem törõdve azzal, hogy a barátnõ Louis Vuitton cipõje percek alatt tönkremenne ott.

Legalábbis így tûnt úgy egy hónappal ezelõttig - amiben sokak addig is biztosak voltak, ekkor nyilvánossá vált: az "önsegítõ kör" pár ambiciózus nõ médiahekkje volt (annak egyébként igen sikeres, még a New York Timest is átejtették). Elképesztõen tudatos akció volt, ami addig tartott, amíg a kitûzött célt - egy könyvkiadói szerzõdést - meg nem kapták: fogtak egy aktuális problémát (a válságot), kerestek egy szép, kövér, de még azért tovább táplálható sztereotípiát (a kitartott nõkét), a bejegyzések humoros nyelvezete pedig alighanem mindenkinek bejött, akinek Bridget Jones kissé visszafogott volt - tökéletes recept. Alig egy hónap alatt hatalmasra nõtt a látogatottságuk, amivel meg is alapozták leendõ könyvük sikerét. A marketingesek tanulhattak valamit - miközben a feministák a kardjukba dõltek.

www.dabagirls.com

Ész: *****

Erkölcs: *

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.