A szerk.

A csodatotem

  • A szerk.
  • 2021.04.07 21:00

A szerk.

A Hertha nevű berlini focicsapat kedden kirúgta magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot. Az esetről kiadott közleményük hangsúlyozza, hogy a döntésnek nem sportszakmai okai vannak, hanem világnézetiek.

Petry a klub egyik reprezentánsaként nyilatkozott a Magyar Nem­zet című magyarországi pártlapnak, ahol némi szakmázós előjáték után elítélően nyilatkozott a magyar labdarúgó-válogatott kapusának egy korábbi nyilatkozatáról, amelyben Gulácsi Péter kiállt az úgynevezett szivárványcsaládok mellett. Petry továbbá Európa erkölcsi leépüléséről és bevándorláspolitikájának rémes következményeiről szónokolt: „rettentő sok bűnöző lepte el Európát”.

Magát a nyilatkozatot a megjelenésekor (hétfőn reggel) leginkább egyféleképpen lehetett értelmezni, mégpedig úgy, hogy Petry bejelentkezett egy magyarországi állásért. Erre számos oka lehetett, például a Hertha elég nagy valószínűséggel várható kiesése a Bundesligából, vagy éppenséggel az itt kecsegtető magasabb fizetés (ezt nem viccből mondjuk), de ezek csak feltételezések, amelyek viszont azon a nagyon is valós megfigyelésen alapulnak, miszerint az efféle hűségnyilatkozatok jelentik a belépőt a NER ilyen-olyan, adott esetben mégoly alacsony szintjeire is. Gyere, köpj le valakit/valakiket, hajolj meg, ennyi az egész. S ez ennek a történetnek a lényege is: Petry Zsolt a kirúgása által ugyanannak a bűnös szisztémának lett áldozata, mint pár héttel ezelőtt Hrutka János, holott kettejük megszólalásai között ég és föld a különbség, mint ahogy a kirúgásuk között is.

Ha ugyanis a nyilatkozatok tartalmát nézzük, a dolog egyértelmű. Hrutka János elfogadó nyilatkozatokat tett (egyik fő bűneként lapunknak is), mire elcsapták a TV2-csoporthoz tartozó Spíler tévétől. Nem mellesleg Gulácsi is elfogadó nyilatkozott tett, de ő érinthetetlen a NER számára, hiszen a magyar labdarúgásban nincs még egy Európa-klasszis kapus, a főállása pedig Lipcsében van.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.