Tartalom

MaNcs 33. évf. 14. sz. (2021-04-08)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A csodatotem

A Hertha nevű berlini focicsapat kedden kirúgta magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot. Az esetről kiadott közleményük hangsúlyozza, hogy a döntésnek nem sportszakmai okai vannak, hanem világnézetiek.

A szerk.

A szerk.

A mézesmadzag

2018. november 14-én az Alkotmánybíróság megsemmisítette a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló 2011. évi CXCI. törvény bizonyos részeit.

Publicisztika

Karsai Dániel

Publicisztika

Csendrendelet

Miért rossz a Kúria ítélete a Tóta W.-ügyben?

Két éve Tóta W. Árpád, a HVG publicistája egy írásában a nagy közérdeklődést kiváltó Elios-ügy­ben pár keresetlen kifejezésre ragadtatta magát. Mint ismeretes, ez az eset a miniszterelnök vejéhez köthető korrupciós botrány, amelynek lényegi eleme volt uniós pénzek állítólagos lenyúlása is.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Hullarablás

Első világháborús filmekben láthatunk gyomorforgató jeleneteket, amikor a csatatér túlélői megfosztják a harcban elesett társaikat ruházatuktól, felszerelésüktől.

Olvasói levelek
Külpol

A Fidesz és a német pártalapítványok

Külpol

Diszkrét jelenlét

A német–magyar kapcsolatok ápolásában és a Fidesz nemzetközi kapcsolatrendszerében fontos szerepet töltenek be a német pártalapítványok. Kérdés, hogy az Európai Néppártból távozás után miként alakul velük a magyar kormánypárt viszonya.

Szélsőjobboldali nyomulás Romániában

Külpol

Maszk nélkül

Találékonyan köti össze az arab-, zsidó-, német- és magyar­ellenességet a román szélsőjobb a járványintézkedések elleni tiltakozással. A kormány akkor is rajtaveszthet a kommunikációs hadviselésen, ha a járvány kezelése és megfékezése, az oltáskampány közben jól halad.

Belpol

Fidesz-közeli „civilek” maguknak osztottak uniós forrásokat

Belpol

Jelenben élő Holnap

Siófokon „ellenzéki civilek” tárták fel, hogy „fideszes civilekhez” jutott a vonatkozó uniós forrás majd’ fele. Történetünk Balaton-parti, de a jelenség minden bizonnyal országos.

Interaktív

Álhírhálózatok Magyarországon

Interaktív

Az orosz lecke

Lejáratókampányok, összeesküvés-elméletek, állami szintre emelt dezinformáció, az orosz titkosszolgálat magyar híroldala – elmerültünk a hazai fake news univerzum bugyraiban.

Kiállítás

Interaktív

Burzsoá tendenciák

Előbújó dokumentumok

„[D]okumentumokból összeálló kiáltvány” – jellemzi a kiállítást a bevezető szöveg, és ezt a megfogalmazást éppoly könnyű és indokolt első pillantásra rokonszenvesnek, mint másodjára aztán némiképp problematikusnak találnunk.

Rádió

Interaktív

Szingliádák

Podcast az egyedülállókról

„Nem közösségek kellenek, hanem szinglikből összeálló hordák kellenek, és akkor már indul is az Andrássy úton a menet, a fiúk, a lányok nyakában fülbevalók, lufik, és szól a recsegő rádióban a zene, amit úgy hívnak, hogy techno.”

tévésmaci

Interaktív

Kandúr és perec

Amikor Sztupa és Troché felkavarták kicsinyt a golyóstolltó állóvizét, nem kellett nagyon megerőltetni magukat,

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/14.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/14.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Sorköz

A 100 éves Švejk

Sorköz

A kiismerhetetlen Valaki

„Hogy ki az a Švejk, tudja mindenki. Alakja túlságosan ismert: azok is tudják, hogy kicsoda, akik nem olvasták Hašek regényét. Az egyértelmű meghatározás béklyójából azonban Švejk kibújik az értő olvasás esetében is. Hogy kicsoda Švejk, pontosan senki se tudja.”

Könyv

Sorköz

Az utolsó szalmaszálig

Bertók László: Együtt forog

E kötettel a kiadó a költő 85. születésnapjára, tavaly decemberre készült, de Bertók László szeptember 14-én elhunyt, az ünnepi kötetből így posztumusz megjelenés lett.

Könyv

Sorköz

Tolkien világai

Középfölde helyszíneinek ihletői

1911-ben Tolkien Svájcban tett kirándulást, és ha az időmérő szerkezetek nyűgözik le, a tündék talán Omega karórát viselnek, de a 19 éves angol fiatalember a távoli hegyek képével nem bírt betelni.

Zene

Interjú

Zene

„Kicsi lett a világ”

Berecz Mihály zongorista

Keresett előadó, elsősorban kottahű, mégis lendületes, energikus előadását dicsérik a kritikusok. A fiatal művésszel a hegedűs múltjáról, a feltöltődés szükségességéről és a hazaköltözéséről beszélgettünk.

Interjú

Zene

„Ne legyen benne semmi erőltetés”

Ónodi Eszter, Kirschner Péter

Új oldaláról ismerhettük meg a Katona József Színház művészét: elfogadta a Müller Péter Sziámi AndFriendsből, illetve Bródy János zenekarából ismert Kirschner Péter felkérését, hogy készítsenek egy közös dalt. Ez annyira jól sikerült, hogy a közreműködő zenészekkel együtt elhatározták, zenekarként folytatják, a nevük Ónodi Eszter & the Open Pub. Hamarosan megjelenik első nagylemezük, és alig várják, hogy élőben is bemutatkozhassanak.

Lemez

Zene

Egy szuszra

Floating Points, Pharoah Sanders, London Symphony Orchestra: Promises

Sam Shepherd, azaz Floating Points minden szempontból különleges figurának számít még az elektronikus (tánc)zene csodagyerekekben oly gazdag világában is.

Lemez

Zene

Kings of Leon: When You See Yourself

Egyre több olyan album jelenik meg mostanában, amely már régóta készen áll, de a készítői még egy darabig bíztak abban, hogy el lehet csúsztatni a kiadást addig, amíg újra beindul a koncertipar.

Színház

Színház

Színház

Reménytelenül

Soltis Lajos Színház: 3 nővér

A színház története 1980-ig nyúlik vissza, amikor még amatőr színjátszó csoportként működött Sitkei Színkör néven.

Képzőművészet
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Ez öngyilkos vállalkozás”

Ungváry Krisztián történész a magyar–német kapcsolatok múltjáról és jelenéről

A magyar–német kapcsolatok természete sokat változott a múlt század harmincas–negyvenes évei óta. A viszony ma is szoros és ellentmondásos, a gazdasági érdekek fontosabbaknak tűnnek, mint a belső használatra szánt emlékezetpolitikai csatározások.

Európa és a mesterséges intelligencia

Tudomány

Mint a svéd acél

A Google nemrég két, a mesterséges intelligencia etikával foglalkozó szakembert is kirúgott. De hogyan dönti el egy nagy techcég, hogy milyen az etikus MI? Mit tehet ez ügyben az állam és milyen lehetőséget jelent ez Európának?

Lokál

Biciklizés a nagyvárosi légszennyezésben

Lokál

Fulladásig

A biciklivel közlekedők sokat tesznek a légszennyezettség csökkentéséért, de milyen kockázatot vállalnak ők maguk? A koronavírus-járvány hatására Magyarországon is sokkal többen választják a biciklit az autó helyett, és a legfrissebb kutatások szerint a légszennyezés szempontjából is ők járhatnak jobban.

Köztéri látványosság használt autógumikból

Lokál

Az abroncsmese vége

Egy magyar városban a virágtartónak használt összes gumiabroncsot bevitette a házak elől az önkormányzat, mondván, ez veszélyes hulladék. Az eltávolított tereptárgyak sokak örömét szolgálták, máshol pedig politikai üzenetet is hordoztak. De vajon tényleg olyan veszélyes a használt gumi?

Gasztro
Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„1 dollár 75 cent óránként”

F. Murray Abraham színész

Az Amadeusért elnyerte az Oscart, A rózsa nevében inkvizítorként tette nehezebbé a középkort, a ma születettek pedig a Homeland rejtélyes CIA-főnökeként ismerik. New Yorkban értük el telefonon.

Tévésorozat

Mikrofilm

Póráz nélkül

Túl a vörös kanapén

Álex Pina – tavaly karácsonyi lapszámunkban is megénekelt (A szappan dicsé­rete) – exkluzív Netflix-megállapodásának friss gyümölcse ez a sorozat.

Tévésorozat

Mikrofilm

The One – A tökéletes pár

Most, hogy mindenki jól bepánikolt azon, hogy a Tinder algoritmusai megölik a szerelmet (miközben egyre több kapcsolat szövődik társkereső appok útján és egyre elfogadottabb módja ez a randizásnak), a sci-fi sorozatok is beszálltak a nagy aggódásba.

Film

Mikrofilm

Cherry

Nico Walker sokat dicsért regényének (nálunk Kopasz címmel olvasható) filmváltozata a maga nemében hibátlan mű.

Dokumentumfilm

Mikrofilm

Tanítóm, a polip

A polipok fura teremtmények: három szívük van, a vérük kék, képesek kinyitni egy gyerekbiztos kupakot is és több mint 300 fajtájuk létezik.