A szerk.

A harmadik

A szerk.

Magyarország egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy ne világelső, vagy legalábbis ne az élbolyban küzdő legyen a koronavírus-járvány elleni „háborúban”.

Hazánk „csapatai” a központi propaganda szerint eddig is számos részgyőzelmet arattak. Ám mivel a lakosság minél nagyobb arányú immunizációjában egyre hátrább sodródunk az Európai Unió­ban, a kormány az átoltottsági „versenyben” új mezőre lépett. Orbán Viktor július közepén bejelentette, hogy augusztus 1-től országosan elérhetővé teszik a harmadik dózist azoknak, akik a második oltásukat (vagy az egy darab Janssent) legalább négy hónapja megkapták. Tessék, megint az elsők között vagyunk!

A szakma persze feszt akadékoskodik, hiszen a honi orvostársadalom több jeles képviselője szerint is a járvány biztosan bekövetkező negyedik hulláma előtt elsősorban a még be nem oltott 3–3,5 millió embert kellene meggyőzni a vakcinák szükségességéről. Ez az értetlenkedés csak erősödött, amikor a múlt héten nyilvánosságra került a központi ajánlás a harmadik körre. Különösen a felelős miniszter, Kásler Miklós magyarázata sikeredett emlékezetesre, miszerint a „nemzetközi szakirodalom” egyértelműen a keresztoltásokat preferálja: aki Modernát vagy Pfizert kapott, annak mehet valamelyik vektor vakcina vagy a kínai anyag és vice versa. Ám hamarosan kiderült, igazából tökmindegy, mert valójában az oltóorvosra van bízva, hogy melyiket adja be a páciensnek. Akkor meg mire ez a felhajtás?

A harmadik oltásra kiadott „ajánlás” voltaképpen egy hónapok óta tartó gyalázatos hazugságsorozat lezárására (és egy mocskos üzlet elfeledtetésére) tett szemfényvesztő kísérlet. A vakcinák keverésére valóban van nemzetközi tapasztalat, de az jellemzően az AstraZeneca (és kisebb részben a Janssen) oltásaira másodikként (esetleg harmadikként) adott mRNS-oltásokra (Pfizer, Moderna) vonatkozik. Továbbá arra akad még példa – például Törökországban és néhány olajsejkségben –, hogy a kevésbé jól teljesítő kínai vakcinák (Sinopharm, Sinovac) után az immunrendszer Coviddal szembeni erősítésére adnak egy Pfizert is. Arról viszont, hogy Pfizer, Moderna után AstraZenecát, vagy pláne kínai anyagot nyomnának az emberbe, nem hallani.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk