A szerk.

Csökkenő szinergiák

A szerk.

Amikor a falusi kocsmából kidobják a notórius részeget, gajdolva fogadkozik, hogy ha majd megnyitja a saját krimóját, ott mindenki úgy viselkedik, ahogy akar.

Vagy ahogy ő akarja. Nos, valami ilyesmit művel a magyar kormány is. Akkoriban, amikor Navracsics Tibor varázsigeként ismételgette, hogy holnap már tényleg megjönnek az uniós pénzek, azt az elhamarkodott ígéretet is tette, hogy lemond, ha nem sikerül megegyezniük Brüsszellel a Horizon Europe és az Erasmus programok sorsáról. Az Európai Bizottság aggályai a „modellváltáson” átesett hazai egyetemekkel szemben nem múltak el (s talán arra is rájöttek, hogy azok „kekvásítását” épp azért hajtották végre Orbánék, mert a felsőoktatásba öntött uniós forrásokra fájt a foguk). Decemberre aztán nyilvánvaló lett, hogy a magyar fél lemondott mindenféle megegyezésről. Még karácsony előtt bejelentették, hogy Pannónia Program néven indul a magyar Erasmus, most pedig azt, hogy saját kutatási programunk is lesz, ha már a Fidesz-közeli kezekre juttatott egyetemek a Horizonból kimaradnak. Nevet is találtak neki, úgy hívják majd: HU-rizont, bántja a fület, a szemet, paródiának is rossz, nekünk pont jó lesz.

Ha valaki még csak most eszmélne a Fidesz bulvárosodó értelmiségi holdudvarában, akkor abba verjenek józanságot Freund Tamás MTA-elnök szavai, aki üdvözöl minden lépést, ami „enyhíteni próbálja azokat a károkat, amelyeket a magyarországi modellváltó egyetemek kizárása okoz az uniós Horizont kutatási programból”. De a Népszavának adott interjúban az elnök bátortalanul azt is megjegyzi, hogy „mielőbb el kell hárítani a politikai akadályokat az elől, hogy minden magyar kutatóhely ismét teljes- és egyenjogú, diszkriminációmentes résztvevője legyen az európai kutatási térségnek”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.