A szerk.

Elvárja

A szerk.

A múlt héten közleményt adott ki Szájer József, a Fidesz volt európai vezérfigurája, amelyben tudatja mindenkivel, hogy ő mostantól magánember, mert becsengetett 250 eurót, cirka 93 ezer forintot, mely összeget most udvariasságból nem számolunk át semmire, úgyis csak hamburgerre lehetne.

Mindezen közlendője – egy hosszú télnyi bujdosás után – épp akkor kívánkozott ki belőle halasztást nem tűrően, amikor a legnagyobb belga kereskedelmi tévécsatorna belengette, hogy másnap este a Kék fényben (vagyis hát valamelyik hasonzsánerű műsorukban) leadja azt a felvételt, amelyen vakmerő hősünk a rendőri akció elől menekülvén bemutatta nevezetes és akrobatikus elemekkel sűrűn tűzdelt ereszjelenetét. Mit tehetett, épp akkor kapta meg belgiumi ügyvédjétől a jó hírt, miszerint ő már szabad, mint a madár. Érthető, hogy ez azonmód kikívánkozott belőle. Az nyilván egy cseppet sem motiválta, hogy pont aznap ismét rajta röhögött az egész világ, nézvén a bűnügyi műsor villámgyors világkarriert befutó előzetesét, amelyben ő bóbitás jambósapkában, susogós dzsoggingban tört franciáról angolra váltva magarázza a mutatványát a biztos uraknak – akkor sajna még távolról sem magánszemélyi minőségében, hanem Magyarország (dehogy a Fidesz!) egyik első számú európai reprezentánsaként.

Mindegy, túl van rajta, a hátizsákjában lapuló vagy nem lapuló javak sem vontak maguk után semminő jogkövetkezményt (hogy, hogy nem), s azt is joggal remélheti, hogy ugyanazon a viccen harmadszorra már egészen biztosan nem röhög majd a világon senki. Csakhogy Szájer József láthatóan nem tud kibújni a bőréből, nem tudja levetni a harmincvalahány év alatt rágyógyult fideszes tempót: most is neki áll feljebb. Most, amikor már túl van mindenen, amikor nem kéne semmit csinálnia, csak tényleg eltűnni a balfenéken, most is ferdít, másokra mutogat, fenyegetőzik, követelőzik, és csak úgy süt minden sorából a hamisság, azt írja: „elvárom”. Mintha ő lenne valamilyen szörnyű méltánytalanság áldozata, nem pedig Magyarország. Ő, a szabadságharcos.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk