A szerk.

Mindennek ellenére

A szerk.

Miután a kormány hónapokig elzárkózott a pedagógusok soron kívüli oltásától, a múlt héten bejelentették, hogy mégis előreveszik az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozókat az oltási tervben.

A pedagógusok előresorolását, gyanítjuk, az a megfontolás vezette, hogy oltás nélkül sokan nem vállalnák a visszatérést az iskolába. Orbán Viktor mégis úgy vezette ezt elő a szokásos pénteki rádióinterjújában, mintha valami óriási pedagógusellenes társadalmi nyomás ellenére, nem kis politikai kockázatot vállalva döntöttek volna a tanárok oltásáról. Betűhíven idézzük: „az ő munkájuk különösen értékes, ugyanakkor van, hogy nyári szabadság, tehát ismerjük ezeket a hangokat, amelyek kritizálják a pedagógusokat, tehát nem mindenki pedagóguspárti ebben az országban. Most az a helyzet, hogy ha vissza akarjuk engedni a gyerekeinket az iskolába, ami fontos, akkor be kell oltani a pedagógusokat. Kérek mindenkit, azokat is, akik esetleg fönntartásokkal vannak a pedagógusok iránt, hogy ezt fogadják el.”

A csűrés-csavarás aljassága önmagában is képes valamiféle perverz csodálatot ébreszteni a gyanútlan hallgatóban. Ő, mármint Orbán Viktor, egyáltalán nem osztja „ezeket a hangokat” és a „fönntartásokat”, amelyek szerint a tanárok egész nyáron csak a valagukat meresztik, és most meg előretolakodnának a sorban! Vagy mégis inkább osztja? Csak nagy jóságában mégis engedi őket beoltani? Tanárok, tanárok, nem szeretnek titeket a magyarok, és minden okuk meg is van rá, de én megvédelek bennetek, pedig nem is érdemlitek meg!

Az ájtatos pofával előadott heccelés – amihez nyomban csatlakozott Gulyás Gergely hörcsögminiszter és stréber, midőn arról kezdett beszélni, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete politikai pártnak képzeli magát – mindazonáltal nem öncélú. Azért a szörnyű mulasztásért, hogy a kormány nem oltotta be rögtön az elején, mondjuk az eü. dolgozók után a pedagógusokat, és későn záratta be a kisdedóvókat, iskolákat, napköziket, menzákat is, és így ezek a járvány gócpontjai lehettek, a felelősséget, nem is vitás, e mulasztások első áldozataira, a pedagógusokra kell tolni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?