A szerk.

Mindennek ellenére

A szerk.

Miután a kormány hónapokig elzárkózott a pedagógusok soron kívüli oltásától, a múlt héten bejelentették, hogy mégis előreveszik az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozókat az oltási tervben.

A pedagógusok előresorolását, gyanítjuk, az a megfontolás vezette, hogy oltás nélkül sokan nem vállalnák a visszatérést az iskolába. Orbán Viktor mégis úgy vezette ezt elő a szokásos pénteki rádióinterjújában, mintha valami óriási pedagógusellenes társadalmi nyomás ellenére, nem kis politikai kockázatot vállalva döntöttek volna a tanárok oltásáról. Betűhíven idézzük: „az ő munkájuk különösen értékes, ugyanakkor van, hogy nyári szabadság, tehát ismerjük ezeket a hangokat, amelyek kritizálják a pedagógusokat, tehát nem mindenki pedagóguspárti ebben az országban. Most az a helyzet, hogy ha vissza akarjuk engedni a gyerekeinket az iskolába, ami fontos, akkor be kell oltani a pedagógusokat. Kérek mindenkit, azokat is, akik esetleg fönntartásokkal vannak a pedagógusok iránt, hogy ezt fogadják el.”

A csűrés-csavarás aljassága önmagában is képes valamiféle perverz csodálatot ébreszteni a gyanútlan hallgatóban. Ő, mármint Orbán Viktor, egyáltalán nem osztja „ezeket a hangokat” és a „fönntartásokat”, amelyek szerint a tanárok egész nyáron csak a valagukat meresztik, és most meg előretolakodnának a sorban! Vagy mégis inkább osztja? Csak nagy jóságában mégis engedi őket beoltani? Tanárok, tanárok, nem szeretnek titeket a magyarok, és minden okuk meg is van rá, de én megvédelek bennetek, pedig nem is érdemlitek meg!

Az ájtatos pofával előadott heccelés – amihez nyomban csatlakozott Gulyás Gergely hörcsögminiszter és stréber, midőn arról kezdett beszélni, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete politikai pártnak képzeli magát – mindazonáltal nem öncélú. Azért a szörnyű mulasztásért, hogy a kormány nem oltotta be rögtön az elején, mondjuk az eü. dolgozók után a pedagógusokat, és későn záratta be a kisdedóvókat, iskolákat, napköziket, menzákat is, és így ezek a járvány gócpontjai lehettek, a felelősséget, nem is vitás, e mulasztások első áldozataira, a pedagógusokra kell tolni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk