Tartalom

MaNcs 33. évf. 13. sz. (2021-04-01)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mindennek ellenére

Miután a kormány hónapokig elzárkózott a pedagógusok soron kívüli oltásától, a múlt héten bejelentették, hogy mégis előreveszik az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozókat az oltási tervben.

A szerk.

A szerk.

Ebrúdon

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözhet a Szabolcs utcai hajléktalankórházba, adta hírül vasárnap délután a Magyar Nemzet.

A szerk.

A szerk.

Elvárja

A múlt héten közleményt adott ki Szájer József, a Fidesz volt európai vezérfigurája, amelyben tudatja mindenkivel, hogy ő mostantól magánember, mert becsengetett 250 eurót, cirka 93 ezer forintot, mely összeget most udvariasságból nem számolunk át semmire, úgyis csak hamburgerre lehetne.

Publicisztika

Kende Tamás

Publicisztika

Irigység és naivitás

Elrontotta-e az Európai Unió az oltóanyag beszerzését?

A ring bal sarkában a gyógyszergyár, a jobb sarkában az állami bürokrácia. Gyógyszergyárból egyelőre öt van, állami bürokráciából meg vagy kétszáz.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„Bekövetkezett, amitől tartottunk”

Svéd Tamás aneszteziológus, intenzív terápiás orvos, a Magyar Orvosi Kamara titkára a Covid-ellátásról

Hány emberre van szükség egy lélegeztetett beteg hasra fordításához? Mikor van baj egy Covid-intenzíven? Meddig lehet bővíteni a kapacitásokat és mi történik, ha egy covidos beteg állapota visszafordíthatatlanná válik?

Így kezeli a járványt az Orbán-kormány

Belpol

Áldozatos munka

Brutális harmadik hullám, húszezer halott, elégtelennek tűnő korlátozások. A kormány ad hoc módon hoz döntéseket, avagy intézkedései szigorúan követik a járvány alakulását?

A kormány új romastratégiája és annak civil kritikája

Belpol

Kizárásos alapon

Komolyan lehet-e venni egy olyan kormány integrációs törekvéseit, amely kampányt épített arra, hogy ne kelljen kifizetnie a szegregáltan oktatott roma gyerekeknek megítélt kártérítést? Így összegezhető azon civilek dilemmája, akiket az új felzárkózási stratégia véleményezésére kértek fel.

Kormányzati prés alatt Balmazújváros önkormányzata

Belpol

Mocskos eszközökkel

Egy évvel az országgyűlési választás előtt, másféllel a helyhatósági után egyre világosabb, hogy meddig hajlandó elmenni a kormány a hatalom megtartása, a független városok kiéheztetése érdekében. Ahogy ezt a balmaz­újvárosi példa mutatja: bármeddig.

Interjú

Belpol

„A csapágy is szétkopik”

Hajdú Roland, a Makói Gumiipari Szakszervezet titkára

Buszvezetők, tanárok, köztisztviselők, börtönőrök érdekképviseletei álltak ki a sztrájkoló makói gumigyári munkások mellett. A Continental-csoporthoz tartozó üzemben március elején a cégvezetés részben teljesítette a munkások követeléseit.

Külpol

Kinek dolgozik az idő a Balkánon?

Külpol

Albán tavasz

Miközben a Közép-Balkán a járvány következményei­vel küzd, parlamenti választások zajlottak Montenegróban és Koszovóban; áprilisban Albánia a soros. Bontakozik az összalbán jövőkép.

Zene

Interjú

Zene

„Hatalmas áruházba jutottam”

Thomas Adès zeneszerző

Egyik legújabb munkája a Károlyi Katalin hangjára és Radnóti versére írt, s Kurtág Györgynek ajánlott Gyökér. A világszerte elismert, 50 éves angol kortárs zeneszerzővel a magyar kapcsolatok, az inspirációk és járványhelyzet mellett a hazáról és a hazatérésről is beszéltünk.

Interjú

Zene

„Valami művészetszerűség”

Dorozsmai Gergő, Szabó Csaba, Szurcsik Erika – Gustave Tiger

Monarchista artpunkjuk az egyik legegyedibb színfoltja a hazai undergroundnak. Dorozsmai Gergő gitáros-producerrel, Szabó Csaba gitáros-billentyűssel és Szurcsik Erika énekessel szeráfkórusokról, nem hivatalos feloszlásukról és a Nélküled-botrány ihlette magyar himnuszukról is beszélgettünk abból az alkalomból, hogy hosszabb szünet után, 2020 végén dupla lemezzel tértek vissza.

Lemez

Zene

Korai Electric: Korai Electric 2020

A már 30 pluszos Korai Öröm családfáján számos hajtásra lelhetünk: a korábbi leágazások (például az organikus folyamatzenében utazó Korai Trancemission) nyomdokain jött létre még 2018-ban a Korai Electric.

Lemez

Zene

Moped Loewen: Book of Navi

Az experimentális jazz-rockban utazó, megalakulása óta többször is átszervezett zenekar nevének hallatán könnyen hihetjük azt, hogy külföldi formációval van dolgunk, és nem is járunk messze a valóságtól.

Képzőművészet

Festőnők a Rijksmuseumban

Képzőművészet

Megtalált világ

Az amszterdami Rijksmuseum a nemzetközi nőnap alkalmából jelentette be, hogy története során először három festőnő, Judith Leyster, Rachel Ruysch és Gesina ter Borch egy-egy képét is elhelyezik az intézmény dísztermében.

Sorköz

Könyv

Sorköz

A kiesett idő

Margaret Atwood: Macskaszem

Atwood 1988-ban, három évvel A szolgálólány meséje után írta a Macskaszemet, jóllehet – mint azt egy akkori interjúban elárulta – az alapötlet már 1964-ben megfogalmazódott benne, és néhány korai jegyzetét fel is használta a regényhez.

Könyv

Sorköz

Irina erkélyjelenete

Declan Donnellan: Színész és célpont

Jól köll spilázni, és kész! – ha igaz, hajdanán ily keresetlen és ízes egyszerűséggel sommázta a színészet lényegét Kiss Manyi, s neki talán tényleg csupán ennyit kellett tennie.

Színház

Nekrológ

Színház

Az örök újító

Roboz Ágnes (1926–2021)

Egy premier utáni fogadáson hozzám lépett egy nagyon kedves fiatal hölgy: „A nagymamám szeretne önnel beszélni, volna kedves odafáradni hozzá?” Már nehezen mozogtál, mégis, kiszolgáltatottságodban magabiztos, elegáns és energikus voltál.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2021/13.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/13.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

tévésmaci

Interaktív

Majomparádé

Amikor Sztupa és Troché árulták a szörnyeket, szereztek egy szőnyeget.

Lokál

Nagyvárosi komposztálás

Lokál

Nem rohad, korhad

A komposztálás körül még mindig sok a tévhit, pedig e természetes hulladékgazdálkodási módszer se nem macerás, se nem költséges. Már a városokban is egyre több lehetőség adódik rá.

Tudomány

Kiállítás

Tudomány

Ló a kútban

Középpontban a középkor 5.0

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma 2016 óta rendezi meg ezt a kiállítást: mindig az előző év legfontosabb fővárosi (azon belül speciálisan középkori) régészeti ásatásainak szinte még „földszagú” leleteit tárják elénk.

Gasztro

étel, kihordó

Gasztro

Tom Yum

„Legfőbb célunk, hogy a magyar közönséggel és a betérő külföldiekkel is  megismertessük és megszerettessük az eredeti thai ízvilágot, s ebben a Thaiföldről érkezett szakácsaink vannak segítségünkre.” 

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Ha nagymama leszek”

Kaufer Virág örökbe fogadó szülő

Az Anyáim története című új dokumentumfilm egy szivárványcsalád életét követi. Hősei, Nóra és Virág örökbe fogadó szülők. Egyikük korábban országgyűlési képviselő volt. Az új örökbefogadási törvényről, a szülőségről, kirekesztésről, kiábrándultságról, az elmúlt tíz évről, a különböző társadalmi csoportok politikai képviseletéről beszélgettünk a magát zöld mozgalmárként, szivárványanyukaként aposztrofáló interjúalanyunkkal.

Dokumentumfilm-sorozat

Mikrofilm

A padláson

Kirby Dick–Amy Ziering: Allen kontra Farrow

Ez után a minden részletet pró és kontra, lenyűgöző alapossággal számba vevő és kontextusba helyező dokusorozat után (4 óra tömény adatközlés és vallomás!) csak Woody Allen legelvakultabb hívőinek marad kétségük afelől, hogy az ikonikus rendező vajon tényleg abuzálta-e az eset időpontjában mindössze 7 éves fogadott lányát.

Film

Mikrofilm

Fűzfa

A fűz egyebek közt az élet, a termékenység fája, de a rontás, a boszorkányok és a halál fája is.

Interjú

Mikrofilm

„Ha kirabolnak”

Kirby Dick és Amy Ziering dokumentumfilmesek  

Mi történt 1992-ben? Molesztálta-e Woody Allen örökbe fogadott lányát, a hétéves Dylan Farrow-t, miközben épp Mia Farrow-val hadakozott? A közel három évtizedes ügyet eleveníti fel az HBO Allen kontra Farrow című dokumentumsorozata. A készítőket kelet-európai újságírók izgatott karéjában kérdezhettük.

Animációs film

Mikrofilm

Bombay rózsája

A lány szegény virágárus, aki bollywoodi filmeken ábrándozva igyekszik egér­utat nyerni a csúnya realitás elől, amíg arra vár, hogy őt is megmentse egy izmos herceg.