Tartalom

MaNcs 33. évf. 13. sz. (2021-04-01)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mindennek ellenére

Miután a kormány hónapokig elzárkózott a pedagógusok soron kívüli oltásától, a múlt héten bejelentették, hogy mégis előreveszik az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozókat az oltási tervben.

A szerk.

A szerk.

Ebrúdon

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözhet a Szabolcs utcai hajléktalankórházba, adta hírül vasárnap délután a Magyar Nemzet.

A szerk.

A szerk.

Elvárja

A múlt héten közleményt adott ki Szájer József, a Fidesz volt európai vezérfigurája, amelyben tudatja mindenkivel, hogy ő mostantól magánember, mert becsengetett 250 eurót, cirka 93 ezer forintot, mely összeget most udvariasságból nem számolunk át semmire, úgyis csak hamburgerre lehetne.

Publicisztika
Egotrip
Belpol
Külpol
Zene

Interjú

Zene

„Valami művészetszerűség”

Dorozsmai Gergő, Szabó Csaba, Szurcsik Erika – Gustave Tiger

Monarchista artpunkjuk az egyik legegyedibb színfoltja a hazai undergroundnak. Dorozsmai Gergő gitáros-producerrel, Szabó Csaba gitáros-billentyűssel és Szurcsik Erika énekessel szeráfkórusokról, nem hivatalos feloszlásukról és a Nélküled-botrány ihlette magyar himnuszukról is beszélgettünk abból az alkalomból, hogy hosszabb szünet után, 2020 végén dupla lemezzel tértek vissza.

Lemez

Zene

Korai Electric: Korai Electric 2020

A már 30 pluszos Korai Öröm családfáján számos hajtásra lelhetünk: a korábbi leágazások (például az organikus folyamatzenében utazó Korai Trancemission) nyomdokain jött létre még 2018-ban a Korai Electric.

Lemez

Zene

Moped Loewen: Book of Navi

Az experimentális jazz-rockban utazó, megalakulása óta többször is átszervezett zenekar nevének hallatán könnyen hihetjük azt, hogy külföldi formációval van dolgunk, és nem is járunk messze a valóságtól.

Képzőművészet

Festőnők a Rijksmuseumban

Képzőművészet

Megtalált világ

Az amszterdami Rijksmuseum a nemzetközi nőnap alkalmából jelentette be, hogy története során először három festőnő, Judith Leyster, Rachel Ruysch és Gesina ter Borch egy-egy képét is elhelyezik az intézmény dísztermében.

Sorköz

Könyv

Sorköz

A kiesett idő

Margaret Atwood: Macskaszem

Atwood 1988-ban, három évvel A szolgálólány meséje után írta a Macskaszemet, jóllehet – mint azt egy akkori interjúban elárulta – az alapötlet már 1964-ben megfogalmazódott benne, és néhány korai jegyzetét fel is használta a regényhez.

Könyv

Sorköz

Irina erkélyjelenete

Declan Donnellan: Színész és célpont

Jól köll spilázni, és kész! – ha igaz, hajdanán ily keresetlen és ízes egyszerűséggel sommázta a színészet lényegét Kiss Manyi, s neki talán tényleg csupán ennyit kellett tennie.

Színház

Nekrológ

Színház

Az örök újító

Roboz Ágnes (1926–2021)

Egy premier utáni fogadáson hozzám lépett egy nagyon kedves fiatal hölgy: „A nagymamám szeretne önnel beszélni, volna kedves odafáradni hozzá?” Már nehezen mozogtál, mégis, kiszolgáltatottságodban magabiztos, elegáns és energikus voltál.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2021/13.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/13.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

tévésmaci

Interaktív

Majomparádé

Amikor Sztupa és Troché árulták a szörnyeket, szereztek egy szőnyeget.

Lokál
Tudomány
Gasztro

étel, kihordó

Gasztro

Tom Yum

„Legfőbb célunk, hogy a magyar közönséggel és a betérő külföldiekkel is  megismertessük és megszerettessük az eredeti thai ízvilágot, s ebben a Thaiföldről érkezett szakácsaink vannak segítségünkre.” 

Mikrofilm

Dokumentumfilm-sorozat

Mikrofilm

A padláson

Kirby Dick–Amy Ziering: Allen kontra Farrow

Ez után a minden részletet pró és kontra, lenyűgöző alapossággal számba vevő és kontextusba helyező dokusorozat után (4 óra tömény adatközlés és vallomás!) csak Woody Allen legelvakultabb hívőinek marad kétségük afelől, hogy az ikonikus rendező vajon tényleg abuzálta-e az eset időpontjában mindössze 7 éves fogadott lányát.

Film

Mikrofilm

Fűzfa

A fűz egyebek közt az élet, a termékenység fája, de a rontás, a boszorkányok és a halál fája is.

Animációs film

Mikrofilm

Bombay rózsája

A lány szegény virágárus, aki bollywoodi filmeken ábrándozva igyekszik egér­utat nyerni a csúnya realitás elől, amíg arra vár, hogy őt is megmentse egy izmos herceg.