Jók leszünk!

A szerk.

Az uniós ügyekben jól értesült Politico.eu diplomáciai forrásokra és egy november 4-i keltezésű dokumentumra hivatkozva hétfő esti cikkében arról ír, hogy Magyarország „átfogó igazságügyi reformokat” ígér annak érdekében, hogy hozzájuthasson ahhoz a 7,2 milliárd eurónyi uniós támogatáshoz, amelyet az EU a járvány miatt létrehozott Helyreállítási alapból egyelőre visszatart.

A szkander, mint tudjuk, hosszú hónapok óta tart az Európai Bizottság (EB) és az Orbán-kormány között. Az EB érdemi intézkedéseket vár többek között annak érdekében, hogy a Magyarországnak kifizetett uniós forrásokból ne a NER-tápláléklánc felső régiója gazdagodjék. Ha a hírek igazak, a Bizottság most már az igazságszolgáltatás függetlenségének „megerősítését” is elengedhetetlennek tartja. Megjegyzendő, hogy e kifejezés enyhe eufemizmus, hiszen az ügyészség függetlenségét például nem megerősíteni, hanem visszaállítani kéne, és a bírói függetlenség is többre szorul „megerősítésnél”.

A szégyenlősen – vagy inkább gátlástalan, cinikus harsánysággal – „átfogó igazságügyi reformnak” hirdetett vállalás sem más voltaképpen, mint az igazságszolgáltatást – benne a bíróságokkal – maga alá gyűrni, azt totálisan ellenőrizni kívánó kormány meghőkölése. A jelen Magyarországa – a kormány szerint Európa legdemokratikusabb és legszabadabb országa, ahová kisvártatva özönleni fognak a bevándorlók a véleményterrortól sújtott nyugat-európai országokból – három évtizeddel a rendszerváltás és majd’ két évtizeddel az uniós csatlakozás után ugyanis azt vállalja, hogy az elvben független bíróságok központi igazgatásának felügyeleti testülete, az Országos Bírói Tanács (OBT) olyan jogosultságokat kapjon, amelyek megléte normális és működő demokráciákban magától értetődő. (De még a kevésbé működőkben is.) Például a jövőben az OBT – a bírói önigazgatás és ezzel a független igazságszolgáltatás letéteményese – felülbírálhatja a bírói kinevezéseket, felülvizsgálhatja a bírói áthelyezéseket, a bírák leváltását, valamint az Országos Bírósági Hivatal pozícióira kandidálók pályázatainak elbírálásában is részt vehet. Az OBT függetlenségének erősítését a kormány a megfelelő finanszírozás biztosításával garantálja, és az igazságszolgáltatást érintő törvényjavaslatoknál kikéri majd a testület véleményét. Az OBT véleményezheti a Kúriára jelölt bírák alkalmasságát, továbbá a magyar bírók az Európai Unió Bíróságához is fordulhatnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk