Tartalom

MaNcs 34. évf. 45. sz. (2022-11-10)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Virágok, madarak és a sötétség

Álmában két macska volt, de az egyik hazudott. Az egyik virágos ingben, kopott farmerben, nyakában a nukleáris fegyverek leszerelésére buzdító emblémával (ismerik, olyan, mint a Mercedesé, csak eggyel több a szára) őgyelgett az 1967-es Haight-Ashbury utcáin, parkjaiban, s minden szembejövőnek azt mondta: béke! Legyen béke, testvér! Békét, de azonnal!

A szerk.

Jók leszünk!

Az uniós ügyekben jól értesült Politico.eu diplomáciai forrásokra és egy november 4-i keltezésű dokumentumra hivatkozva hétfő esti cikkében arról ír, hogy Magyarország „átfogó igazságügyi reformokat” ígér annak érdekében, hogy hozzájuthasson ahhoz a 7,2 milliárd eurónyi uniós támogatáshoz, amelyet az EU a járvány miatt létrehozott Helyreállítási alapból egyelőre visszatart.

Publicisztika

Hegedűs Dániel

Publicisztika

A makacs múlt

A német Ukrajna-politika két arca

Talán nincs még egy ország, amelynek Ukrajnával és Oroszországgal szembeni pozícióját, az Ukrajna elleni agresszióval szemben elfoglalt álláspontját és cselekedeteit oly intenzív vita kísérné, mint Németországét – úgy az országon belül, mint kívül.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egészséges erotika

Talán még van, aki emlékszik a hírhedt „trágárság és irodalom” vitára, amely többek közt a Nagyvilág 1968/1. számában megjelent hozzászólások formájában folyt. Az „egészséges erotika” hívei küzdöttek meg akkor a némely írókban és műfordítókban testet öltő Gonosszal.

Belpol

Kis benzinkutak az összeroppanás szélén: egyéves a hatósági üzemanyagár

Belpol

Kár a benzinért

A megrendelt üzemanyag-mennyiségnek csak a 25 százalékát kapják most a Moltól a jellemzően vidéken működő kis benzinkutak. Ezek szolgálják ki a gazdákat is, de az őszi mezőgazdasági munkák idején nem mindenkit sikerül. Akit nem, az 20–30 kilométert pöfög a városi kútig, és ha tud, bespájzol.

Vihar előtti csend az ingatlanpiacon

Belpol

Ég a házad ideki

Az ingatlanpiacot alaposan megbolygatta az infláció, az energiaárak elszállása és a folyamatosan romló gazdasági kilátások együttes hatása. Ez csak ráerősített a Magyarországot jellemző kettősségre: van egy a nyomorúságától szabadulni próbáló és egy a befektetését okosan féltő réteg. Kinek mit hozhat 2023?

Dézsi Csaba András győri polgármester pályaképe

Belpol

A Borkai, a Covid és a válság miatt

A szexbotrányba keveredett fideszes Borkai Zsoltot váltotta a polgármesteri székben, miután fölényesen megnyerte a győri időközi választást. Dézsi Csaba András akkor azt mondta, most lett igazán fideszes a városvezetés. Az alábbiakban lapunknak adott válaszai segítségével mutatjuk be.

Lesz-e kavicsbánya a Dunakanyar kapujában?

Belpol

Sóder, sóder a lábam alatt

A Pilismarótra tervezett sóderbánya miatt egyszer már megbukott a helyi képviselő-testület, ám a nemrég megválasztott polgármester újra leült tárgyalni a vállalkozóval. Több helyi lakos úgy véli, becsapták őket. Az új községvezető állítja, a kampányban nem mondta, hogy elutasítaná a beruházást.

Könyv

Gyász

Könyv

„igen valami többismeretlenes egyenlet vendége voltam”

Kabai Lóránt (1977–2022)

Nem újhold éjjelén halt meg Kabai Lóránt, csak a halálhíre érkezett meg aznap hajnalra. Pár nappal előbb, a legutolsó fotón, amit posztolt, a már szinte elfogyott, vékonyka Hold látszik egy bérház teteje fölött, reggeli égen, egy mellette elrepülő madárral.

Színház

Interjú

Színház

„Kevés a boldog szerelem”

Székely Kriszta rendező

A Katona József Színházban Hedda Gablert, Ausztriában Három nővért rendezett, Torinóban a III. Richárd következik. Elvárásról, megfelelésről, szabadságról és a női szerepekről beszélgettünk vele, de szó esett mestere, Székely Gábor örökségéről, az SZFE einstandolásáról, tanári pályájáról és az operáról is.

Zene

HANGADÓ – Interjú

Zene

„Egyszemélyes iskola vagyok”

Varga Judit zeneszerző

A Bécsben élő, kettős állampolgárságú zeneszerző alkalmazott és média-zeneszerzést tanít. Az évad művészeként idén többször is hallhatjuk a Müpában. Filmzenéről, zeneműkiadásról, komponálásról, tanításról és a Nyugatról beszélgettünk vele.

HANGADÓ

Zene

Az egész ember zenél

Alexander-technika és muzsikuslét

Lehet egészségesen zenélni egy életen át, de ehhez nem elég egyenes háttal ülni és nem vezetnek sikerre a testkínzó nyújtógyakorlatok meg a hosszúra nyújtott hangszergyakorlás sem. A test és a lélek összehangolására van szükség.

HANGADÓ – Lemez

Zene

Túlságosan kolosszális

Jacob Collier: Djesse vol. 1–3.

Jacob Collier csodaénekes és multihangszeres szupersztár Djesse vol. 1. című lemezét érdemes kivételes pillanatokra tartogatni, és még így is lehet, hogy egyetlen alkalomra túl sűrűnek bizonyul. 

HANGADÓ – Interjú

Zene

„A nagyapám sem értette”

Tõnu Kaljuste karmester, kórusvezető

A hetvenedik évében járó Tõnu Kaljuste az észtek egyik legmegbecsültebb muzsikusa, aki mindenkinél többet tett azért, hogy egymilliós nemzetének zeneszerzői méltó helyükre kerüljenek. November 27-én az általa alapított kórust vezényli a Müpában, és persze Arvo Pärt-művek is szerepelnek a műsoron.

HANGADÓ – Könyv

Zene

A kutya muzsikája

Magali Le Huche: Pepe az operában; Pepe és Vivaldi; Pepe és a jazz…

A sárga kutyáról, Pepéről és szedett-vedett kompániájáról szóló mesék egyszerűek, zenések és alapvetően kisebb gyerekeknek szólnak – az ajánlás szerint 3 éves kortól –, mindemellett a köteteknek földrajzi és kulturális ismeretterjesztő funkciójuk is van.

Kritika

Könyv

Kritika

Mint a bonszai

Aj Csing: Elvesztett évek

„Nálam többet senki nem szenvedhetett” – írja 1941-es Kor című versében Aj Csing (1910–1996). Ez nem kérkedés, hanem szimpla ténymegállapítás, de a további életút ismeretében mégis elhamarkodott.

Színház

Kritika

Hogy írmagja se maradjon

Hedda Gabler

Ibsen hősnője szép és okos, mégsem tökéletes, kedves és elbűvölő, mégis velejéig gonosz. Melegszívű, ha akar, máskor meg hideg, mint a kő. Északi vérmérséklete mellett tábornok apja katonás nevelése is ráerősít távolságtartó jellemére. Sokszor kegyetlen.

Film

Kritika

Minden le van ejtve

Trine Piil Christensen, Seamus McNally: Semmi

Amikor egy gyerek a létezés fölöslegességéről kezd beszélni, az olyan, mint amikor Neo először nyúl bele az elfolyó tükörbe: egyszerre bizarr és hívogató egy másik világ kapuját birizgálni. Janne Teller Semmi című, erről szóló regényét először betiltották, majd kötelező olvasmánnyá tették, a viszonyulás a könyvhöz pedig azóta is csak e két szélsőségen mozog.

Kiállítás

Kritika

Hiba a szárítókötélen

Végül is autonóm – Gink Sára

A Fészek Művészklub nyilván látott már szebb napokat is, bizonyára az alapító Benczúr Gyula vagy Lechner Ödön is felvonná a szemöldökét, látva, hogy hová jutott százhúsz év elteltével a bejáratánál most épp tortillacsipszet árusító épület.

Koncert

Kritika

Sima felszállás

Joshua Redman együttese

A zsúfolt Nemzeti Hangversenyterem közönségét az elsőtől az utolsó hangig, majdnem két órán át repítette gazdag képzeletének szárnyain a Joshua Redman (szaxofon), Brad Mehldau (zongora), Christian McBride (bőgő), Brian Blade (dob) összeállítású csodacsapat.

Film

Interjú

Film

„Az én ruhám”

Anthony Fabian rendező

Az 50-es években játszódó Mrs. Harris Párizsba megy egy özvegy takarítónőről szól, akinek legnagyobb álma, hogy hozzájusson egy Dior ruhához. A film nagy részét Magyarországon forgatták – egyebek közt erről, és az Oscar-jelölés költségvetést érintő hatásairól is beszélgettünk a rendezővel.

tévésmaci

Film

Fókanapok faluhelyen

Amikor Sztupa és Troché Zebegénybe mentek, hosszan tanakodtak, hogy vonattal, hajóval vagy autóval menjenek-e.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

A kiút

Háborút járt emberek már nem úgy tekintenek a világra, ahogy a háború előtt, még akkor sem, ha nem sűrűsödik mentális zavarrá a traumatikus tapasztalat.

Visszhang: film

Visszhang

Enola Holmes 2

Mit keres a Netflix két húzó sorozatának (Stranger Things; Vaják) főszereplője egy Sherlock-filmben, immár másodszor is?

Visszhang: film

Visszhang

Közel

Léo és Rémi, a két kiskamasz ártatlan intimitásban, szinte szimbiózisban töltik nyarukat a vidéki Belgiumban.

Visszhang: koncert

Visszhang

Jacob Collier

Az első percek olyanok, mintha a TikTokot pörgetném. Tizenöt másodpercenként új sound, új ritmusok, és Collier úgy pattog a többtonnás hangszer­arzenál elemei között, mint egy gumilabda. 

Visszhang: lemez

Visszhang

Phoenix: Alpha Zulu

A francia zenekar negyedszázada dolgozik szintikre és gitárra írt ideális popzenén, és ezúttal ismét sikerrel jártak.

Visszhang: lemez

Visszhang

Simple Minds: Direction of the Heart

A Glasgow-ból induló zenekar két állandó tagja, Jim Kerr énekes és Charlie Burchill multiinstrumentalista az elmúlt évtizedek során megjárta a mennyet és a poklot.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2022/45.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Hogy az erdő a saját életét élhesse”

Gálhidy László, a WWF Magyarország programvezetője a fák és a kormány harcának állásáról

A védett erdők helyzetét nem fogja javítani a tűzifarendelet jegyében zajló erdőirtás, s bár a kitermelés az erdőtervek szabta keretek között zajlik, kérdéses, mi lesz télen, tavasszal. A WWF szakértő munkatársával beszélgettünk a vitatott kormányzati döntésről.

Gasztro