1141 milliárdnyi közbeszerzést nyert el Mészáros Lőrinc 3 év alatt

  • narancs.hu
  • 2023. november 23.

Belpol

2019 és 2021 között Mészáros volt az igazi tenderbajnok – derül ki a Transparency International elemzéséből. 

Mészáros Lőrinc vezeti a Transparency International (TI) Magyarország Tenderbajnok elnevezésű interaktív, közbeszerzési adatokon alapuló rangsorát – közölte a szervezet.

A TI Magyarország 2023 májusában interaktív felületen mutatta be a Tenderbajnok elnevezésű kutatás eredményeit, az akkori első elemzésben azt állapították meg, hogy 2018 és 2020 között Szíjj László a cégein keresztül közel 914 milliárd, Mészáros Lőrinc ugyanezen három év alatt 633 milliárd forintot nyert el közbeszerzéseken keresztül. Mostanra fordult a kocka, ugyanis az újabb adatokkal való frissítés után

Szíjj Lászlót Mészáros Lőrinc váltotta az élen, aki a 2019-2021-es időszakban a cégein keresztül összesen közel 1141 milliárd forintot tehetett zsebre.

A korábban élen álló Szíjj László vállalatai közel 842 milliárd forintot nyertek el ugyanezen időszak alatt. Összesítve: Mészáros Lőrinc érdekeltségei a közbeszerzések 8,9 százalékát, míg Szíjj László cégei a 6,6 százalékát nyerték el három év alatt

Majdnem 585 milliárd forintot kitevő közbeszerzési eredményével a sajtóban „udvari söprögetőként” is emlegetett Kis-Szölgyémi Ferenc végzett a harmadik helyen. A jellemzően a Habony-Rogán körhöz sorolt üzletember három szolgáltató céggel van jelen a közpénzpiacon, ezek közül a takarítással, létesítményüzemeltetéssel foglalkozó B + N Referencia Zrt. a legjelentősebb, amely egymaga 532 milliárd forintot nyert el. 

A dobogóról ezúttal lecsúszó Balásy Gyula 295 milliárd forint értékben nyert el közpénzes szerződéseket többségében a Nemzeti Kommunikációs Hivataltól, a főhatóság több mint 300 megbízást osztott ki az üzletember három cégének, a Lounge Design-nak, a New Landnek és a Media Dynamicsnak.  

Az ötödik helyen pedig Tiborcz István korábbi üzlettársának, Paár Attilának a vállalkozásai találhatók, 282 milliárd forinttal. Legjelentősebb érdekeltségei, a West Hungária Bau Kft. és a Magyar Építő Zrt. együttesen mintegy 265 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket három év alatt.  

 
Forrás: Transparency International
 

Az egyes cégek közbeszerzési eredményessége tekintetében Szíjj László építőipari vállalkozása, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. megőrizte vezető helyét a 2019 és 2021 között 580 milliárd forint értékben elnyert tendereknek köszönhetően. A Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonába tartozó, régiós szinten is jelentős B + N Referencia Zrt. ugyanebben az időszakban mintegy két és félszeresére, 532 milliárd forintra növelte a közbeszerzésekből származó bevételét. A harmadik helyen Mészáros Lőrinc vállalkozása, a V-Híd Építő Zrt. áll, amely 511 milliárd forintot zsebelt be. Ezek közül messze kiemelkedik a Ferencváros-Kelenföld vasútvonal kapacitásbővítésére elnyert csaknem 338 milliárd forint értékű közbeszerzés. 

A Tenderbajnok a magántőkealapok közbeszerzéseket elnyerő érdekeltségeit is rangsorolja, a szervezet álláspontja szerint azonban azzal, hogy a magántőkealapok is sikerrel vesznek részt közbeszerzéseken, alapvetően sérül az Alaptörvényben foglalt azon követelmény, miszerint a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni, a magántőkealapoknál ugyanis nem ismert, hogy kinek a pénzét kezelik. 

A vizsgált vállalkozások közül 22 cégben 15 magántőkealap volt közvetve vagy közvetlenül tulajdonos 2022-ben. A magántőkealapok által tulajdonolt vállalkozások összesen 608 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket, ez az összes vizsgált tender értékének mintegy 5 százalékát teszi ki. A magántőkealapok kezelői között az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégek is feltűnnek. 

 
Forrás: Transparency International
 

A teljes elemzés itt olvasható! 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk