Tetszett az Európai Bizottságnak a módosított magyar helyreállítási terv

  • narancs.hu
  • 2023. november 23.

Belpol

Ha minden jól megy, hamarosan közel egymilliárd euró elérhetővé válik Magyarország számára. 

Az Európai Bizottság (EB) értékelte és támogatja a magyar helyreállítási terv módosítását – közölte az EB csütörtökön. A magyar helyreállítási terv összesen 10,4 milliárd euróról szól, ebből 6,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 3,9 milliárd euró pedig kedvezményes hitel, amely a Bizottság közleménye szerint 67 reformot és 47 beruházást fedezne. 

Hozzátették, a korábban meghatározott 27 szupermérföldkő változatlanul megmarad feltételnek a bírói függetlenség megerősítésével együtt, vagyis addig nem történhet meg a kifizetési az uniós helyreállítási alapból (RRF), amíg ezeket a kormány nem teljesíti. 

A Bizottság közleménye szerint a magyar terv az energetikai lába, az összesen 4,6 milliárd eurós REPowerEU fejezet 13 új reformmal és 16 beruházással egészült ki, amelyek megvalósítása segítheti az orosz fosszilis energiahordozókról, vagyis az orosz olajról és gázról való leválást 2030 előtt. A tervben foglalt fejlesztések a közlemény szerint a villamosenergia-ágazatot, a megújuló energiákat, az energiahatékonyságot, a fenntartható közlekedést, a zöld átmenetet, az ipar karbonsemlegességét és a zöld technológiákba való befektetéseket segítik. A zöld átmenetre az eredeti terv 48,1 százalékához képest most az új verzióban a források 67,1 százalékát költenék. 

A közlemény szerint a magyar kormány emellett az eredeti tervhez képest módosított 19 intézkedésen, új beruházásokkal bővült a körforgásos gazdaság, a fenntartható közlekedés és az energia területe, és további bölcsődei férőhelyek kialakítását is belevették. 

A digitális átállásra is sokat költenének, a források 29,1 százalékát, ennek részeként bekerültek a tervbe az energiarendszer-üzemeltetők digitális fejlesztései, további intelligens mérőórák, a villamosenergia-ellátás biztonságát és a villamosenergia-rendszer működési hatékonyságát javító digitális megoldások az energiavállalatoknál, valamint a zöld készségeket fejlesztő digitális tananyagok fejlesztése.

A Bizottság értékelése után most a tagállami vezetőkből álló Európai Tanácsnak négy hete van dönteni a terv támogatásáról, és ha ez megtörténik, akkor

Magyarország a REPowerEU alapok keretében 0,9 milliárd eurót kaphat előfinanszírozásként.

A rendszeres kifizetéseket az EB a reformok kielégítő megvalósítása és a 27 szupermérföldkő teljesítése nyomán fogja engedélyezni. 

Mint a hvg.hu hozzáteszi, az Európai Bizottság december 15-ig készít egy átfogó értékelést arról, hogy a Magyarország által egy évvel ezelőtt vállalt 27 szupermérföldkő (melyből 21 a korrupció csökkentését célozza) teljesítése hol tart. A pénzügyminiszterek tanácsa december 8-9-én dönthet a helyreállítási terv 3,9 milliárd eurós hitel részének jóváhagyásáról. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk