17 milliárd forint értékű ivóvíz folyik el a semmibe évente

  • narancs.hu
  • 2024. március 28.

Belpol

A miniszter és az államtitkár nem ment el a Víz Koalíció rendezvényére, a résztvevők mentek a minisztériumhoz.

Bár nem így tervezték a szervezők, végül az Energiaügyi Minisztérium előtti demonstrációval zárult szerdán A víz hete című rendezvénysorozat, amelyet a Víz Koalíció (VK) szervezett.

Ez a civil szervezet 2021-ben alakult meg vecsési kezdeményezésre. Ott a gyakori csőtörések miatt drámaian romlott az ivóvíz-szolgáltatás minősége, az érintett helybeliek tájékozódtak, a vizet is bevizsgáltatták, és kiderült, magas a mangán- és a vastartalma. A Víz Koalíció – azon az alapon, hogy a szolgáltatással máshol is egyre nagyobb gondok akadnak – országos hálózattá nőtt, mostanra 25 civil szervezet, 5 szakszervezet és 5 önkormányzat a tagja. Most már egész Magyarországon vizsgálja a szolgáltatást és az adódó problémák okait.

Magyarországon az ivóvíz-szolgáltatás nagyrészt állami kézben lévő társaságok feladata, de maradtak még önkormányzati tulajdonú vízművek is. Jellemző, hogy a hálózat felújítására nem jut elég pénz, emiatt sok a meghibásodás. 2022-ben a legrosszabb helyzetben a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. csövei voltak, mert ott kilométerenként 2,32 hálózati hiba fordult elő. A Víz Koalíció által elkészíttetett tanulmány a 2022-ben felújított vezetékhossz alapján kalkulálta, hogy ha így halad a hálózat renoválása, mikorra érnek a végére. Ez a szám az utóbbi két évben is nőtt, most országos átlagban 324 év jön ki – a vízszolgáltatók nem tudják olyan ütemben javítani a csöveket, ahogyan kellene, és ebből előbb-utóbb nagy baj lesz.

A Víz Koalíció idei, új tanulmánya többek között megállapítja, a romló hálózat miatt Magyarországon évente 17 milliárd forint értékű víz folyik el gyakorlatilag a semmibe. A rendezvény kerekasztal-beszélgetéséhez az önkormányzatok képviselői, vízügyesek mellett az Állami Számvevőszék is csatlakozott.

Az ivóvízhelyzetről a résztvevők szerettek volna tárgyalni Lantos Csaba energiaügyi miniszterrel és V. Németh Zsolttal, a víziközmű-ágazatért felelős államtitkárral is, meghívták őket a kerekasztal-beszélgetésre, de nem voltak ott. Ezért mentek a Víz Koalíció tagjai a minisztériumhoz, átadva a vízszolgáltatási minimumról szóló követeléseket. A szervezet többek közt szeretné elérni, hogy a szolgáltatásban érintett szakmai, civil és önkormányzati szereplők fogjanak össze, mérjék föl országosan a hálózatok állapotát, legyen korrekt tájékoztatás ebben az ügyben, és az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága az idei évtől egyeztessen a helyzetről szakmai és civil szervezetekkel és az Energiaügyi Minisztériummal – és legyen társadalmi egyeztetés a vízdíjakról. Ha ezeket emelni akarja az állam, a Víz Koalíció a sávos megoldást tartja jónak, és szorgalmazza a szociális szempontok figyelembe vételét. A szervezet szerint fontos, hogy jusson elég pénz a vízműágazatra, mert az idei évre szánt 200 milliárdos keret kevés, 3-4 ezer milliárd lenne indokolt. A Víz Koalíció egy petíciót is kezdeményezett korábban a minőségi ivóvízellátásért, ezt itt lehet aláírni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?