18 fok: az ellenzék energiadiktatúráról, teli szájjal röhögő fideszesekről beszél

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 8.

Belpol

A választások előtti miniszterelnöki ígéretet kérik számon a kormányon.

A Jobbik szerint „18 fok mellé 18-as karika járna” a csütörtöki Kormányinfón bejelentett „horrorintézkedésekre”.

Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette „az energiadiktatúra bevezetését, amellyel még törvényt is sérthetnek”.

„18 fokra fűthető közintézmények jelzik mostantól az ott dolgozóknak és az oda látogatóknak, hogy miként hagyta őket magukra a kormány. Hiába a választások előtti hangzatos ígéretek, a kormány képtelen megvédeni az embereket a 25 év óta nem látott rekordinflációtól, a brutális gáz- és áramszámláktól, ráadásul az uniós forrásokat sem tudják hazahozni” – írja a Jobbik.

Az ellenzéki párt felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a választások előtt azt mondta:

„ellentétben Nyugat-Európa országaival, mi idehaza télen nem fogunk megfagyni”. 

„Most mégis energia- és gazdasági válsággal küzdünk, melyet a kormány úgy próbál orvosolni, hogy az intézményeken, a dolgozókon és úgy általában a magyar embereken spórol, miközben nekik gond nélkül jut 715 milliárd forint megvásárolni a Vodafone-t” – írta a Jobbik.

A párt az áfa csökkentésével enyhítené az emberek anyagi gondjait. 

„Ismét egy szürreális Kormányinfót láthattunk Gulyás Gergelytől. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rezzenéstelen arccal jelentette ki, hogy a kormányzati rezsiemelés miatt a spórolás jegyében mindössze 18 fokra fogják felfűteni a közintézményeket. Fél évvel ezelőtt minden fideszes politikus teli szájjal röhögött azokon, akik az energiával való spórolásról beszéltek. Ma bejelentették, hogy 18 fokban hagyják a gyerekeinket az iskolákban dideregni” – írta a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, szóvivője.

A DK is emlékeztet: a kormány azt ígérte a választás előtt, hogy Magyarországon ilyesmire soha nem lesz példa, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök. „Azt mondták, hogy nem lesz rezsiemelés, majd a hétszeresére emelték a gáz árát. Azt mondták, hogy Magyarországon nem kell majd spórolni az energiával, most bejelentették, hogy 18 fok lesz az iskoláinkban. Ne feledjük: Orbán miatt került ilyen helyzetbe Magyarország, és amíg Orbán marad, addig marad a válság, a megszorítások és a rezsipánik is” – közölte a DK szóvivője. 

A Párbeszéd szerint a Kormányinfón a kudarcát ismerte be, az évekkel elkésett intézkedésekkel kapcsolatos felelősséget hárította át a kormány, és 12 éve tartó, elhibázott energiapolitikája most omlik rá a társadalomra.

Az ellenzéki párt a Facebookon többek közt azt közölte,  „az Orbán-kormány hosszú évekkel lemaradt több olyan alapvető fontosságú intézkedéssel, amelynek korábbi bevezetésével ma jóval kisebb lenne a magyar lakosságot sújtó szociális és energiaválság. A Párbeszéd csak üdvözölni tudja az állami intézményekben megvalósuló 25%-os gázfogyasztás-csökkentési tervet, ugyanakkor ezzel a bejelentéssel együtt a kormány adós egy bocsánatkéréssel Karácsony Gergely főpolgármesternek, akit nem is olyan rég hasonló javaslatok miatt igyekezett nevetségessé tenni. Emlékeztetnénk arra is: júliusban csak a magyar kormány nem szavazta meg az EU által javasolt, 15%-os spórolásra tett javaslatot” – emlékeztet a párt.

A Párbeszéd hiányolja a távhőmérőórák beszerelését, ami szintén késik, valamint a lakó- és középületek szigetelését célzó programot.

„Amíg a kormány az energiaválságot jórészt továbbra is a fosszilis energiatermelés bővítésével, barnaszénbányászattal és a környezetpusztító Mátrai Erőmű működtetésével kezelné, addig a Párbeszéd évek óta a fenntartható energiatermelést, a szélerőművek tilalmának eltörlését, a napelemeket és hőszivattyúkat sújtó adók kivezetését szorgalmazza. Ezeknek az intézkedéseknek a bejelentésével a kormány ma is adós maradt. A lakosság számára hatósági áron hozzáférhető 10 köbméter tűzifa családok ezrein segíthet a téli fűtési szezonban, ám kulcskérdés, hogy ezt a tűzifamennyiséget a kormány fenntartható, környezetkímélő fakitermeléssel biztosítsa” – olvasható a közleményben.

 A Kormányzati Tájékoztatási Központ Reagálás a baloldali pártok nyilatkozatára címmel azt közölte az MTI-n keresztül, hogy a kormány minden költségvetési forrását arra fordítja, hogy az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett árakat hosszú távon minden családnak biztosítsa. Ezért született az a döntés, hogy a kormány a takarékoskodást magán kezdi.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.