Történelmet ír a botrányos magyar földrajzkönyv

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 8.

Belpol

Az ukrán diplomácia tiltakozása után kiderült, hogy a tankönyv nem csak Ukrajnáról közöl „alternatív tényeket”.

Az ukrán külügyminisztérium tiltakozott amiatt, ahogyan a magyar nyolcadikosok földrajztankönyve tárgyalja Ukrajna közelmúltjának történetét, a Krím-félsziget esetét. 

A Telex most az esettel kapcsolatban olvasói levelekre hivatkozva azt írja, a nevezetes könyvnek nem csak az Ukrajnával foglalkozó része aggályos. 

Többek közt földrajztanárok jelezték a lapnak, hogy az egykori Jugoszláviáról szóló rész is manipulatív a tankönyvben. A délszláv háborúról szóló rész nem bontja ki az igazság minden részletét, az egyik pedagógus úgy fogalmazott: „az indoktrináció más tematikában is zajlik”.

Az 1991-ben elkezdődött háborúról az újságolvasók, híradónézők azt szűrhették le, hogy a tagállamok függetlenedési törekvései, a népek közötti ellentétek erősödése és a Jugoszlávián belüli szerb hegemóniatörekvés vezetett a kitöréséhez. Lehetett olvasni, hallani Miloševićről, Tudjmanról, Bosznia-Hercegovina felosztásának tervéről, Koszovóról, Vukovár bombázásáról, Krajinai Szerb Köztársaságról és arról, hogy a jugoszláv légierő a magyarországi Barcsot is bombázta.

A földrajzkönyv viszont egy karikatúrát közöl, azzal a feladattal, hogy a nyolcadikosok értelmezzék, és adjanak neki címet.

 

 
A kép forrása: Nemzeti Köznevelési Portál
 

 

A karikatúrát úgy lehet értelmezni, hogy Jugoszlávia szétesését az Egyesült Államok irányította a NATO katonai beavatkozása révén. Bár arról ír a könyv, hogy „A háború hatására mindkét országban [Horvátország és Szerbia] homogénebb lett a népesség összetétele, mert főként a kisebbségekhez tartozók kényszerültek menekülni”, az etnikai tisztogatásokról, a civilek legyilkolásáról nincs szó benne. 

A délszláv háború idején menekült koszovói albánokról szóló résznél egy 2015-ös sajtófotó látható, igaz, szintén menekültekről.

A könyv 2018-ban kapott engedélyt, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet készítette. A Telex megkérdezte az Oktatási Hivatalt a könyv hiányosságairól, de választ nem kapott.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk