28 millió forintot ítélt meg a Kásler által kirúgott fehérvári kórházigazgatónak a bíróság

  • narancs.hu
  • 2022. február 15.

Belpol

Dr. Csernavölgyi Istvánnak adtak igazat, az ítélet jogerős.

A Győri Ítélőtábla összesen  28 millió forintot ítélt meg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 2020. április 9-én jogellenesen menesztett főigazgatójának – írja az Új Szó. A perben az már korábban beigazolódott, hogy jogszerűtlen volt az eljárás. A Tatabányai Törvényszék erdetileg 24 millió forint elmaradt bért és annak kamatait ítélte meg dr. Csernavölgyi Istvánnak, aki azért fellebbezett, mert nem kapott sérelemdíjat.

Kásler Miklós miniszter a koronavírus-járvány első hulláma elején, egy adatszolgáltatási hiba miatt váratlanul váltotta le a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját.

Tíz évig vezette a kórházat.

A miniszteri döntés előtt terjesztették fel az egészségügyi életműdíjnak számító Batthyány–Strattmann-díjra, ennek dacára Kásler Miklós és a minisztérium is olyan nyilatkozatokat tett, amelyek arra utaltak, hogy nem csak az adatszolgáltatásban hibázott.

A volt főigazgató a másodfokú tárgyaláson ezeket az állításokat hamisnak nevezte, és ezt a bíróság is elismerte. Csernavölgyi azt mondta, az ügy nem a pénzről, hanem az igazságról szól, ezzel tartozik a családjának, barátainak, volt kollégáinak, akik sorfalat álltak neki, amikor utcára került.

A volt kórházigazgató ma már Budapesten, a magánegészségügyben dolgozik, az állami szférában nem tudott elhelyezkedni. Napi 150 kilométert ingázik. A bíróság jogerősen 24 millió forintot ítélt meg számára „távolléti díj” címén, illetve 4 millió forint sérelemdíjat, mert Kásler Milkós és minisztériuma nyilatkozatai alkalmasak voltak jó hírneve megsértésére.

Kirúgásakor így búcsúzott munkatársaitól:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk