Jogorvoslatot kér az ellenzék jelöltje a Demeter Szilárdékhoz került Ujváry-alkotóház miatt

Belpol

A Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult Buzinkay Görgy ellenzéki képviselőjelölt, mivel a Kisorosziban található Ujváry-alkotóház eladása előtt a polgármester a veszélyhelyzet 2020-as felfüggesztése után elmulasztott népszavazást kiírni a kérdésben. Annak ellenére is, hogy erről érvényes képviselő-testületi döntés van érvényben. Buzinkay a vételárát is kevésnek tartja, a piaci árak felére becsüli.

A Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályánál panaszolta be Buzinkay György a kisoroszi önkormányzat működését, egyúttal törvényességi felügyeleti eljárást kért az Ujváry-alkotóház eladása miatt. Az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje jogsértőnek tartja értékesítést. azt kéri a kormányhivataltól, hogy szüntesse meg a törvénysértő állapotot, akadályozza meg a további jogsértést.

Az 1700 négyzetméteres, részben természetvédelmi területen álló, a Duna-parttal határos telket és a rajta álló, összesen 70,34 négyzetméteres alapterületű műteremházat 2015-ben vásárolta meg a festő leszármazottjától az önkormányzat 12 millió forintért. 2019-ben még az volt a település vezetésének célja, hogy pályázati forrásokból felújítsa, kialakítva az Ujváry-emlékházat, egy többfunkciós kulturális központot, ahova a helytörténeti gyűjtemény is beköltözhet. Ennek engedélyezési terveit a látványtervekkel együtt el is készíttették egy építészmérnökkel.

Rövidesen azonban fordult a kocka: a felújítás megkezdése helyett Molnár Csaba polgármester az eladás irányába kezdte terelni az értékes Duna-parti ingatlant. A településnek inkább központi telephelyre van szüksége, amit a ház értékesítése fedezne, a felújításra pedig még 100 milliót kellene költenie a településnek, érvelt Molnár. A polgármesterrel együtt ötfős kisoroszi képviselő-testület 2020. augusztus 7-én döntött arról, hogy több kérdésben, így az Ujváry-ház eladásáról is helyi népszavazást ír ki.

A helyi választási bizottság a kezdeményezést jóváhagyta, viszont annak mai napig nem szereztek érvényt.

Ujváry Ignác festőművész Benczúr Gyula tanítványa, az Iparművészeti Főiskola tanára volt. Kisorosziban élt évtizedeken keresztül, és a faluban hunyt el 1927-ben. Az általa lakott műteremházról és kertről van szó, amelyre tavaly ősszel szemet vetett Demeter Szilárdék kormányzati segítséggel hízásnak indult szervezete. A Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft.-ből alakult Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. (PKÜ) igazgatója, Mihály Erzsébet ősszel tett 41 millió forintos vételi ajánlatot az önkormányzatnak - írta meg az Átlátszó. A történet folytatását lapunk is megírta: a PKÜ ezért az összegért – meglehetősen rendhagyó körülmények között – végül felvásárolta az Ujváry-műteremházat.

Van miből költeniük egyébként: idén 5,5 milliárd forintot fordíthatnak kulturális intézmények fejlesztésére, fenntartására, a további években összesen 60 milliárd forintot a magyar kultúra megmentésére.

Az Ujváry-telek eladásával foglalkozó október végi testületi ülésen Surányi Péter képviselő jelezte, hogy érvényben van a népszavazási határozat, a polgármester azonban ezt ignorálta. Sőt a testület sem vette figyelembe, 3-2 arányban megszavazta az értékesítést – a telek és a ház eladására a kapott vételi ajánlat szerint. Buzinkay beadványában erre hivatkozva törvénysértőnek tartja az ingatlan értékesítését, mondván, azóta is folyamatosan érvényben van a meghirdetett, de még ki nem írt népszavazás.

A kisoroszi polgármester tavaly nyáron azzal került be az országos hírekbe, hogy a település határában, a Szentendrei-sziget végén lévő ún. Szigetcsúcson akart véghezvinni radikális átalakításokat. Tervei szerint a beruházás keretében egy 750 méteres útszakaszt aszfaltoztak volna le, a focipálya helyére parkolót terveztek, a Szigetcsúcs ártéri területén pedig csatornázást. 44 vécé és 30 zuhanyozó létesítéséről is szóltak a tervek. A beruházás miatt komoly tiltakozás kezdődött, a Duna-Ipoly Nemzeti Park hivatalból jelezte aggályait. Végül az Agrárminisztérium állította le tervezett átalakítást azzal, hogy védett természeti területté nyilvánította a Szigetcsúcsot.

A képviselőjelölt az ingatlan értékét is kevesli környékbeli ingatlanárakra hivatkozva. Kifogásolja, hogy az adásvételről szóló előterjesztést az ajánlattevő értékbecslése alapján, a vevő érdekeit figyelembe véve, az ajánlatot kritika nélkül elfogadva terjesztették a testület elé. „Az értékbecslés az ingatlan és a benne lévő ingóság eszmei értékével egyáltalán nem foglalkozott, kizárólag romos lakóingatlanként tekintett rá. A hasonló adottságú kisoroszi telkek minimum az Ujváry-telekért kapott összeg kétszeresét érik. Ez ügyben felmerül a felelőtlen vagyongazdálkodás kérdése” – állapította meg panaszában.

Az eladással kapcsolatban január 16-án tettük fel kérdéseinket Kisoroszi polgármesterének. Arra is kíváncsiak voltunk, mi fogja garantálni, hogy ne lehessen továbbértékesíteni az ingatlant, és hogy az Ujváry-hagyaték érintetlenül megőrzött és gondozott marad. Molnár Csaba bő egy hónapja éppen koronavírussal betegedett meg, tudtuk meg a hivataltól, azt az ígéretet kapva, ha munkába áll, törvényes határidőn belül válaszol.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk