280 milliót fizetett a Külügyminisztérium annak a cégnek, amelytől a rendelt koronavírus gyorsteszteket aztán át sem vette

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 30.

Belpol

Megváltoztak a rendelői igények. A veszélyhelyzetre hivatkozva közbeszerzés nélkül vásárolt a külügyminisztérium.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 280 millió forintot fizetett ki egy cégnek koronavírus gyorstesztekért – írja a hvg.hu.

Csakhogy a lap birtokába került, júniusban kötött szerződésből kiderül, hogy a Külügyminisztérium bár 780 ezer euróért vásárolta meg a teszteket a Pro Concept nevű cégtől, végül „a megváltozott rendelői igényekre” hivatkozva inkább át sem vették azokat.

A lap közérdekű adatigénylés során próbált meg fényt deríteni a külügyi költésekre, de ahogy írják, az adatkérés alkalmával a kikért dokumentumok hiányosak, ezért az nem derül ki, hogy maguk a tesztek mennyibe kerülhettek, csak az, hogy a 280 millió forintot „lemondásból és egyéb, a tárolásból eredő költségek (mint a kezelési, szállítási, érkeztetési, stb.)” fejében kapott a cég.

A lap a tesztekről szóló kérdéseire se a Külügyminisztérium, se a Pro Concept nem válaszolt.

Ugyanezzel a céggel a kormány márciusban már kötött szerződést, akkor az lélegeztetőgépek vásárlásáról szólt.

A hvg.hu a hiányosan kiadott közérdekű adatok miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordult.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.