280 milliót fizetett a Külügyminisztérium annak a cégnek, amelytől a rendelt koronavírus gyorsteszteket aztán át sem vette

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 30.

Belpol

Megváltoztak a rendelői igények. A veszélyhelyzetre hivatkozva közbeszerzés nélkül vásárolt a külügyminisztérium.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 280 millió forintot fizetett ki egy cégnek koronavírus gyorstesztekért – írja a hvg.hu.

Csakhogy a lap birtokába került, júniusban kötött szerződésből kiderül, hogy a Külügyminisztérium bár 780 ezer euróért vásárolta meg a teszteket a Pro Concept nevű cégtől, végül „a megváltozott rendelői igényekre” hivatkozva inkább át sem vették azokat.

A lap közérdekű adatigénylés során próbált meg fényt deríteni a külügyi költésekre, de ahogy írják, az adatkérés alkalmával a kikért dokumentumok hiányosak, ezért az nem derül ki, hogy maguk a tesztek mennyibe kerülhettek, csak az, hogy a 280 millió forintot „lemondásból és egyéb, a tárolásból eredő költségek (mint a kezelési, szállítási, érkeztetési, stb.)” fejében kapott a cég.

A lap a tesztekről szóló kérdéseire se a Külügyminisztérium, se a Pro Concept nem válaszolt.

Ugyanezzel a céggel a kormány márciusban már kötött szerződést, akkor az lélegeztetőgépek vásárlásáról szólt.

A hvg.hu a hiányosan kiadott közérdekű adatok miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordult.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?