A kormány friss rendelete szerint akárhogy dönt a Fővárosi Közgyűlés, beépíthető a Városliget

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 30.

Belpol

Nem számít, mit ígért a kormány korábban, be lehet építeni a Városligetet és kész.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén kerül napirendre a Városliget építési szabályzatának átírása, hogy megakadályozható legyen egyes épületek felépítése a Városligetben. Ám a kormány kedd este kiadott egy rendeletet lényegében arról, hogy a közgyűlés döntése már eleve érvénytelen – írja a hvg.hu.

Bár Orbán Viktor a tavalyi önkormányzati választás után azt mondta: „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak”. Ilyen mint tudjuk az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza vagy a Fővárosi Városligeti Színház. És bár átmeneti változtatási tilalmat el is rendelt a közgyűlés, azt idén tavasszal egy törvénnyel felülbírálta a kormány.

A törvénnyel hatályon kívül helyezték az ellenzéki többségű testületben szabályosan elfogadott és kihirdetett önkormányzati rendeletet, ezzel megteremtették a projekt eredeti tervek szerinti befejezésének lehetőségét.

Most a rendelet útján a kormány kimondta, hogy az említett építési helyeken „épület és építmény létesíthető” a megjelölt részletes beépítési szabályok betartása mellett.

A rendelet lényege a jövőben elfogadni kívánt önkormányzati szabályozásra vonatkozik: „ha a Városligeti Építési Szabályzat vagy az OTÉK [Országos Településrendezési és Építési Követelmények] a beépítés [e jogszabály] (2)–(6) bekezdésében, valamint a 4/A. §-ban meghatározott sajátos szabályaival ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor a Városligeti Építési Szabályzatot és az OTÉK-ot nem lehet alkalmazni”.

Figyelmébe ajánljuk