4,5 milliárd forint értékben ajándékozott vakcinát eddig a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 30.

Belpol

Többségük Sinopharm volt, amit a legdrágábban vásároltak.

Az eddig Magyarországra érkezett közel 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát, vagyis több mint 1,5 millió adag oltást adott tovább más országoknak a kormány, 40 százalékát adományként, tehát ingyen – írja a Népszava. A lap azt is kiszámolta, hogy a továbbadott vakcinák értéke több mint 20 millió eurót jelent, körülbelül 7 milliárd forintot.

Ebből 12,76 millió eurónyi, nagyjából 4,5 milliárd forintnyi volt ajándék.

A Népszava szerint az adományként átadott vakcinák kétharmada a kínai Sinopharm volt, ebből összesen 400 ezret ajándékoztak el Orbánék. Mint ismert, a vakcinák árai alapján a kínai szer volt a legdrágább.

A hivatalos adatok szerint Magyarországnak – lakosságarányosan – 23,9 millió adag, 14,1 millió fő teljes beoltására elegendő oltóanyag jár az Európai Unió koronavírus elleni vakcinabeszerzéséből. Ennek eddig nagyjából a fele érkezett meg. A legnagyobb arányban a Pfizer szállított, eddig több mint 8 millió adagot. Emellett a kormány az év elején 7 millió adag keleti vakcinát kötött le. A kínai Sinopharmból 5, az orosz Szputnyikból 2 milliót, de a távol-keleti cég 200 ezerrel több vakcinát szállított.

A hivatalos árak szerint a Pfizerből 15,5, az AstraZenecából 1,82, a Modernából 19, a Janssenből 8,5, a Szputnyikból 9,95, a Sinopharmból 31,5 euróba kerül egy adag oltóanyag.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk