Több német fegyvert vett a magyar kormány, mint az USA

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 30.

Belpol

Mintegy 2,66 milliárd euro értékben.

Magyarország és az Egyesült Államok költött az elmúlt időszakban a legtöbbet német fegyverek vásárlására a német gazdasági minisztérium vasárnap nyilvánosságra hozott adatai szerint – írja a Deutsche Welle

2017 októbere óta – ebben a kormányzati ciklusban – a német hadiipar 22,5 milliárd eurót keresett. Ebből csak

Magyarország 2,66 milliárd euróért vásárolt a német fegyvergyáraktól, ennél még az Egyesült Államok is kevesebbet költött, a 2,36 milliárd eurót.

Ezek a számok nem a már leszállított fegyverekre vonatkoznak, hanem arra, hogy ilyen értékben adtak ki engedélyt hadi eszközök exportjára, ami a jövőben teljesülhet. A magyar kormány tervei szerint a 2020-as évek második felére a Honvédség végleg megszabadulna a szovjet technológiától – egészíti ki a hírt a 444.hu.

A lap hozzéteszi, mint ismert, a német Rheinmetall Lynx gyalogsági harci jármű első megrendelője épp Magyarország volt. A cég nem mellesleg még a gyalogsági harcjárműveket gyártó üzemét Zalaegerszegen építi fel. Erről Paul Walf, a Rheinmetall közép-európai koordinátora a Magyar Hírlapnak azt mondta, csúcstechnológiával ellátott kísérleti létesítmény lesz itt, köztük egy klíma- és elektromágnes-kompatibilis helyiség vagy lőtér is, vagyis a létesítmény nemcsak gyártani fogja a harckocsikat, de kutatási és fejlesztési központként is működik majd. is otthont ad. A Magyar Honvédség tavaly szeptemberben megállapodott a német céggel 218 darab Lynx KF41 harcjármű megvásárlásáról, és arról, hogy ezek többségét, összesen 172 darabot a zalai gyárban készítenek majd el.

Egyébként a német hadiipar legfontosabb vásárlói között szerepel még Algéria (2 milliárd euró), Egyiptom (1,8 milliárd euró) és Katar (0,72 milliárd euró). Az egyiptomi eladások miatt éri a legtöbb kritika a német kormányt, hisz' a kairói vezetés nem csak az emberi jogokat nem tartja tiszteletben, de a líbiai és a jemeni konfliktusokba is beavatkozott.

(Deutsche Welle, 444)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk