5 embert állítottak elő a Karmelitánál, 8 ellen feljelentést tettek arcuk eltakarása miatt

  • narancs.hu
  • 2023. május 4.

Belpol

"További támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján folyamatban van."

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerda esti közleménye szerint a Karmelitához vonuló, a státusztörvény ellen tüntető diákok visszaéltek a gyülekezési joggal, és este 8 óra körül "rátámadtak a rendőrökre", miután "betörtek az építési területre".

A rendőrég este 5 embert eltávolított a tömegből, őket hivatalos személy elleni erőszak miatt jelentették fel.

 
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Míg további 8 embert azért jelentettek fel, mert "arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a jogellenes gyűlésen". Az egyik arcát eltakaró tüntetőt elő is állították, a rendőrség szerint azért, mert megpróbált elmenekülni az őt igazoltatni akaró rendőrök elől. A Telexnek nyilatkozott az előállított tüntető, aki egy 15 éves fiú, aki elmondása szerint a könnygáz miatt vett fel maszkot.

"Úgy éreztem, hogy most végre valami változás lesz, és nem egy szar országban kell felnőnöm, de most kicsit csalódott vagyok, és félek is, hogy mi lesz" – mondta a fiú, előállítása után arról beszélt, fél, hogy esetleg priuszt kap, és így majd nem mehet egyetemre.

A közleményből kiderült, hogy előállították egy nőt, aki "pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértést" követett el a Karmelitánál, illetve egy fiatalt, akinél késeket és egy ollót találtak még korábban, a belvárosban, a tüntetés hivatalosan bejelentett részén. Utóbbi ellen "gyülekezési szabadság megsértése vétség" miatt bűntető eljárás is indult.

A rendőrség ezen kívül azt is közölte, hogy

  • "a támadókkal szemben" vegyi eszközt alkalmaztak – ez könnygáz bevetését jelentette;
  • további támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján folyamatban van.

Mint arról lapunk is beszámolt, szerdán több ezren tiltakoztak az oktatást átalakító státusztörvény ellen Budapest belvárosában. A bejelentett demonstráció után a tömeg a Karmelita kolostorhoz vonult, ahol dulakodás tört ki, majd áttörték a kordont. A rendőrség könnygázzal válaszolt, amikor a tüntetők betörtek az építési területre.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk