Összecsaptak a diákok a rendőrökkel a Karmelitánál

  • narancs.hu
  • 2023. május 3.

Belpol

„Kismalac, kismalac, engedj be!” – skandálták a tüntetők, be akartak jutni Orbán Viktor hivatalába, visszanyomták a rendőrsorfalat. Könnygázt fújtak rájuk.

A státusztörvény ellen szerveztek tüntetést civilek szerdára. A résztvevők a Szent István Bazilikától az Alkotmány utcáig vonultak, ahol a szervezők bejelentették:

népszavazást kezdeményeztek a Nemzeti Választási Irodánál.

Önálló oktatási minisztérium létrehozásáról, a pedagógus alapilletmény 50 százalékos növeléséről, a fizetések összegének évenkénti növeléséről, az oktatásban megvalósítandó esélyegyenlőségről,  a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítők jogállását átalakító törvényi szabályok elutasításáról, a sztrájktörvény eltörléséről, Pintér Sándor miniszter lemondatásáról kezdeményeznek népszavazást. Az is szerepel a kérdések között, egyetért-e az állampolgár azzal, hogy a köznevelési és szakképzési intézmények vezetőit csak a diákönkormányzat és a szülő közösség, a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint a közalkalmazotti tanács véleményezése után, indokolási kötelezettség mellett lehessen kinevezni.

Bár az esemény hivatalosan fél hatkor befejeződött, a hvg.hu tudósítása szerint Simkó Edit pedagógus újabb tüntetést jelentett be. A demonstrálók átmentek a Várba, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalához.

Ott rendőrök zárták el az utat a tüntetők elől, akik azonban megbontották a közeli építési terület kerítését, hátha onnan bejutnak.

Azt kiabálták, „Kismalac, kismalac, engedj be!” „Elegünk van!” „Mocskos Fidesz!” „A könnygáz nem tanít!”

A tömegben voltak, akik a múltkori rendőri akcióra válaszul tejszínhabot hoztak, hogy majd azzal fújnak vissza, viszonozva a rendőrségi könnygázt.

A rendőrök ezúttal is felszólították a tüntetőket, hagyják abba, menjenek onnan, majd könnygázt fújtak – ők maguk is kaptak belőle –, igyekeztek hátrébb szorítani a civileket, majd néhányukat behúzták a sorfaluk mögé.

Akadt tüntető, aki felmászott az állványokra. 

A Telex beszámolója szerint valaki mentőt is hívott, azzal, hogy tömegverekedés volt a Karmelitánál, és van két sérült, de a mentőautó csak nagy sokára mehetett fel a várba, és nem volt kit ellátni.

A hvg.hu azt írta, öt embert előállított a rendőrség.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk