Összecsaptak a diákok a rendőrökkel a Karmelitánál

  • narancs.hu
  • 2023. május 3.

Belpol

„Kismalac, kismalac, engedj be!” – skandálták a tüntetők, be akartak jutni Orbán Viktor hivatalába, visszanyomták a rendőrsorfalat. Könnygázt fújtak rájuk.

A státusztörvény ellen szerveztek tüntetést civilek szerdára. A résztvevők a Szent István Bazilikától az Alkotmány utcáig vonultak, ahol a szervezők bejelentették:

népszavazást kezdeményeztek a Nemzeti Választási Irodánál.

Önálló oktatási minisztérium létrehozásáról, a pedagógus alapilletmény 50 százalékos növeléséről, a fizetések összegének évenkénti növeléséről, az oktatásban megvalósítandó esélyegyenlőségről,  a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítők jogállását átalakító törvényi szabályok elutasításáról, a sztrájktörvény eltörléséről, Pintér Sándor miniszter lemondatásáról kezdeményeznek népszavazást. Az is szerepel a kérdések között, egyetért-e az állampolgár azzal, hogy a köznevelési és szakképzési intézmények vezetőit csak a diákönkormányzat és a szülő közösség, a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint a közalkalmazotti tanács véleményezése után, indokolási kötelezettség mellett lehessen kinevezni.

Bár az esemény hivatalosan fél hatkor befejeződött, a hvg.hu tudósítása szerint Simkó Edit pedagógus újabb tüntetést jelentett be. A demonstrálók átmentek a Várba, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalához.

Ott rendőrök zárták el az utat a tüntetők elől, akik azonban megbontották a közeli építési terület kerítését, hátha onnan bejutnak.

Azt kiabálták, „Kismalac, kismalac, engedj be!” „Elegünk van!” „Mocskos Fidesz!” „A könnygáz nem tanít!”

A tömegben voltak, akik a múltkori rendőri akcióra válaszul tejszínhabot hoztak, hogy majd azzal fújnak vissza, viszonozva a rendőrségi könnygázt.

A rendőrök ezúttal is felszólították a tüntetőket, hagyják abba, menjenek onnan, majd könnygázt fújtak – ők maguk is kaptak belőle –, igyekeztek hátrébb szorítani a civileket, majd néhányukat behúzták a sorfaluk mögé.

Akadt tüntető, aki felmászott az állványokra. 

A Telex beszámolója szerint valaki mentőt is hívott, azzal, hogy tömegverekedés volt a Karmelitánál, és van két sérült, de a mentőautó csak nagy sokára mehetett fel a várba, és nem volt kit ellátni.

A hvg.hu azt írta, öt embert előállított a rendőrség.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.