Kormányinfó: Májusban még zárva maradnak az iskolák

  • narancs.hu
  • 2020. április 30.

Belpol

Elvárja a kormány, hogy Donald Tusk kérjen elnézést Magyarországtól.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a védekezés 50. napjához érkeztünk, a kormányülésen részletesen megtárgyalták, hogy milyen következő intézkedésekre lesz szükség.

Eddig a legfontosabb feladat az egészségügyi rendszer felkészítése volt, hiszen egy olyan vírus ellen küzdünk, ami ellen még nincs vakcina, ezért hosszú távon velünk lesz. Olyan ellátórendszerre van szükség, amely a tömeges megbetegedések szakaszában is helyt tud állni, mert nem akarnak emberi életek között választani. Gulyás szerint a jelenlegi egészségügy felkészült, a járványt sikerült lelassítani, a számok viszonylag kedvezőek.

Gulyás szerint a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni, ezért döntöttek az ágyfelszabadítás mellett, illetve ezért szereztek be lélegeztetőgépeket. Hozzátette, fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a területi különbségek figyelembe vételével a gazdasági élet újraindítható.

Az idősek biztonságát garantálni kell továbbra is. Az aktív fertőzöttek és a halálesetek 70 százalékát is Budapesten regisztrálták, ezért a fővárosban a szabályok nem változnak. Viszont 4 egyetem orvostudományi karának összefogásával reprezentatív tesztelés veszi kezdetét, így megtudhatjuk, hányan estek át a tünetmentese fertőzésen. A kórházba érkező, távozó betegeket, idősotthonok lakóit kötelező lesz tesztelni.

Az idősek május 4. után is csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el az otthonaikat, a számukra kijelölt 9-től 12 óráig tartó vásárlási időszak érvényben marad. Szájmaszk használata, száj eltakarása a boltokban, tömegközlekedési eszközökön kötelező, ahogyan a 1,5 méteres távolságot is tartani kell.

Nem nyitnak ki az iskolák

Májusban marad a digitális oktatás, ahogyan az ingyenes parkolás is, utóbbi Gulyás szerint egy bevált intézkedés. A rendezvényi korlátok is változatlanok, augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani, viszont vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik, az eddiginél lazább szabályok lépnek életbe.

Ennek értelmében az éttermek, kávézók kerthelyiségeik megnyithatnak, az üzletek korlátok nélkül várhatják a vevőket. Ez a strandokra, állatkertekre, kültéri múzeumokra, fürdőkre is igaz. A szolgáltatások igénybe vehetők és tömegsportolni is lehet bizonyos szabályok betartása mellett, ahogyan szentmisét is lehet tartani.

A magánegészségügyi korlátozásokat is feloldják és a közegészésügyieket is. Utóbbit 4 pontban hajtják végre, az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik. Változik az adatközlés is, több adat lesz elérhető a megbetegedésekről, halálozásokról.

Az oktatási rendszer a nehéz helyzethez mérten, de felkészült az érettségire. A vizsgázók több mint 97 százaléka most akar érettségizni, kevesebb mint 3 százalék várja meg az őszt. Szóbeli vizsgára csak ott lesz lehetőség, ahol ez elkerülhetetlen.

Az Európai Bizottság értékelése alapján a magyar intézkedések összhangban vannak az uniós szabályokkal. Gulyás szerint a baloldal a saját hazáját jelentette fel az elmúlt hetekben, ami eredménytelen és szégyenletes volt. A magyar baloldalnak a nemzeti egységet kellene szorgalmaznia, a hisztériakeltésnek semmi oka nem volt.

Szerinte az Európai Néppártban (EPP) is voltak, akik hangulatot keltettek Magyarországgal szemben, alaptalan vádakat megfogalmazva. A kormány elvárja, hogy Donald Tusk, az EPP elnöke bocsánatot kérjen.

Végül elmondta, a vállalkozások az eredetileg engedély alapján gyakorolható tevékenységeket már bejelentés alapján is gyakorolhatják, az ezzel kapcsolatos részletszabályokat hamarosan ismertetni fogják. Így kevesebb kapcsolattartásra lesz szükség.

*

A miniszter újságírói kérdésekre is válaszolt, természetesen olyanokra is, amik alkalmat adhattak Karácsony Gergely és általában az ellenzék lejáratására.

  • A vérplazma eljárás sikerességére még nincs egyértelmű bizonyíték,
  • Az állami bevételkiesés jóval nagyobb, mint az önkormányzati, a terheket közösen kell vállalni,
  • A kapkodás káros, erős kétségei vannak Karácsony Gergely főpolgármester sebességkorlátozásra vonatkozó javaslatával kapcsolatban,
  • A Déli Városkapu Projekt tervezés alatt van, nem állt le,
  • A járványhelyzet miatt fontos kérdések kevesebb figyelmet kapnak. 2015 óta folytat küzdelmet a kormány a határok megvédésének lehetőségéért, a tranzitzóna szerinte bevált,
  • Karácsony nem tagja a kormánynak, ezért nem hívták meg legutóbb a kormányülésre. Budapest tekintetében nincs változtatás, ezért sem volt indokolt, hogy megjelenjen,
  • Kövér László rendkívül visszafogottan fogalmazott az ellenzékről, amikor azt mondta, hogy nem a magyar nemzet része, hiszen az ellenzék sokkal keményebben beszél a kormányról, és azzal töltötte az idejét, hogy feljelenti őt Brüsszelben,
  • Az idősotthonokban valamennyi dolgozót tesztelni fognak,
  • Pénzügyminiszter május 19-én nyújtja be az új költségvetést,
  • Az idegenforgalmi adót átvállalja a kormány a turistáktól,
  • A belföldi turisztikai szezon el fog indulni, a külföldi látogatók elmaradásával számolni kell. Arra kéri a magyarokat, hogy töltsék itthon a nyaralást,
  • Ha a járványügyi intézkedés eredményes, akkor augusztus 20-ra lehet programokat, rendezvényeket tervezni,
  • Jövő héten lesznek kulturális egyeztetések, anyagi forrásokat rendelnek el erre a területre,
  • A tesztelés módját a WHO határozza meg. Orvosi protokolltól függ, hogy hány egy embert hányszor tesztelnek,
  • Az óvodák, bölcsödék megnyitása a járványügyi helyzettől függ,
  • A kormány átképzést, oktatási programok megnyitását, közmunkaprogram bővítését tervezi,
  • A turizmusban, vendéglátásban a legnagyobb a munkaerő veszteség. A pia megszűnt, óriási leépítések voltak, ezért nincs abban semmi rendkívüli, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető Hunguest Hotelstől sok embert elküldtek,
  • A bértámogatás több mint százezer forintos támogatást is jelenthet. Május 1-jével indul a program, korai még összegzést készíteni,
  • A kormány mindig is indokoltnak gondolta a kiskereskedelmi különadót, helyes, ha a multinacionális cégek is hozzájárulnak a közteherviseléshez,
  • Kiemelt aktivitással folytat ellenőrzést a fogyasztóvédelmi hatóság, ez továbbiakban is így lesz,
  • Nagyon sok gyakorlat alakult ki az önkormányzatok korlátozásait véve, de a többség arányosan élt ezzel a lehetőséggel. Viszont már csak a mostani hosszú hétvége során rendelkezhetnek a települések önhatalmúlag.

Figyelmébe ajánljuk