54 fát vágnak ki a budai Várban a kormányzati mélygarázs miatt

Belpol

Az 54 fából 34 teljesen egészséges. A véletlenen múlt, hogy tudomást szerzett az ügyről az érintett kerület ellenzéki polgármestere.

A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöld területet vesznek el a lakóktól és veszélyeztethetik a vár mélyén levő barlangpincerendszert is – számolt be V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere pénteken, a területen tarott sajtótájékoztatón.

V. Naszályi elmondta:

A fejlesztésért felelős Várkapitányág semmilyen információt nem ad ki a vár nyugati lejőtére tervezett építkezésről, és csak a véletlenen múlott, hogy két napja az önkormányzat értesült Budapest Főváros Kormányhivatala egy éve kiadott engedélyéről 54, köztük 36 teljesen egészséges fa kivágására.

A fakivágásokra egy a Nemzeti Hauszmann Program keretében épülő, 300 férőhelyes mélygarázs építése miatt van szükség – mondta.

Véleménye szerint azért csak 300 férőhelyes a tervezett garázs, mert ahhoz még nem kell környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni. Nem is készült tanulmány, így senki nem tudja megmondani, hogy milyen hatással lesz a mélygarázs a vár mélyén lévő védett barlangpincerendszerre.

Az azonban biztos – folytatta a polgármester, hogy a jelenleg a területen lévő pihenőpark megszűnik, helyére éjszakára bezáró szőlő- és gyümölcsültetvényt terveznek.

Ismertette: sok fát már kivágtak, a napokban és egy későbbi időszakban pedig újabbakat vágnak ki. Azt is elmondta: péntek reggel sikerült megakadályozniuk egy fa kivágását, vállalva, hogy az önkormányzat bevizsgáltatja a nagy nyárfát és elvégzi a szükséges faápolási kezelést.

V. Naszályi Márta reményét fejezte ki, hogy a többi fát is sikerül megmenteniük, és a kormány elveti a vári mélygarázs tervét.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk