85 millióba kerül egy zebra fölfestése Budapesten

  • narancs.hu
  • 2022. július 17.

Belpol

Nem csak festék és ecset kell hozzá.

Nemrég elsodort a 24-es villamos egy nőt Budapesten, az Orczy úton, miközben átkelt az úttesten. Könnyebben megsérült, a rendőrség pedig eljárást indított vele szemben, mert szabályt sértett.

Az esetről Pikó András józsefvárosi polgármester is említést tett a Facebookon, azzal a megjegyzéssel, hogy amitől tartott, bekövetkezett. Azért írta ezt, mert az Orczy útnak a Golgota tér és az Orczy tér közötti fél kilométeres szakaszán nincs gyalogátkelőhely. Mivel az egyik oldalon üzletek sorakoznak, a gyalogosok, ahelyett, hogy elmennének a legközelebbi zebráig, átszaladnak az úttesten.

Már régóta tervezik az önkormányzatnál, hogy kialakítanak egy új zebrát ezen a szakaszon, de a kivitelezés összesen 85 millió forintba kerülne, és ezt az összeget csak nemrég tudták rá előteremteni.

 

 

A HVG ír arról, hogy Pikó András posztja alatt sokan azt firtatták, hogy kerülhet egy zebra felfestése ilyen sok pénzbe. 

Úgy, hogy ehhez a munkához nem csak egy kanna festék és egy korongecset kell. 

A HVG cikke arról szól, hogy Józsefvárosban évtizedek óta hiányolják a zebrát ezen a helyen, a mostani kerületi vezetés megígérte a választási kampányban, hogy végre elkészíttetik. Ezt először is azért bonyolult véghez vinni, mert az Orczy út a Fővárosi Önkormányzathoz tartozik. 2018-ban már tervbe vették egy zebra kialakítását a Kőris utca és az Orczy út sarkán, de ennek ára most a fővárosi költségvetésbe nem fér bele, ezért a 8. kerület fizetné ki. 

A tervet a Közlekedési Hatóság már engedélyezte.

Ezen a szakaszon a villamossínek két oldalán egy-egy egyenesen haladó, és egy-egy kanyarodó vagy parkoló sávot használnak az autók. A szabályok szerint ilyen széles utat keresztező átkelőt csak jelzőlámpával együtt lehet kialakítani. Ezeket meg kell venni, telepíteni kell. A széles út miatt járdaszigeteket is ki kell építeni, a közvilágítás, a zöldfelület rendezése és a csapadékvíz-elvezetés tovább növeli a költségeket. Készülni kell – általában a költségek 10 százalékának mértékéig – váratlan helyzetre is. 

A HVG-nek nyilatkozó Rádai Dániel alpolgármester nettó 64 milliós költséggel számol, ami után a kerületnek 27 százalékos áfát kell fizetnie, így most 81,7 millió forintra jön ki a zebra megépítése. Az építési költségek azonban gyorsan változnak.

A várostervező végzettségű alpolgármester szerint egy ilyen bonyolult átkelő helyett jó lenne egy egyszerűbb is, de azt ugyanígy engedélyeztetni kellene, ami egy újabb adminisztratív folyamatot feltételez – és nem is biztos, hogy a hatóság jóváhagyná azt a megoldást. 

Korábban szóba került, hogy az Aldi részben szponzorálná a gyalogátkelő megépítését, ez ügyben még egyeztetnek. Ha minden jól megy, fél év múlva elkészülhet a lámpás gyalogátkelőhely, de konkrét időpontot nem  mer mondani a kerületi önkormányzat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk