A Bloomberg szerint Orbán most megvásároltathatja a ferihegyi repteret

  • 2020. október 9.

Belpol

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-t. régóta szeretné magyar kézben tudni.

Orbán Viktor miniszterelnök régóta magyar kézben szeretné látni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-t., most ez akár meg is valósulhat - írja a 24.hu a Bloomberg értesülései alapján.

A koronavírus-járvány miatt ugyanis óriásit esett a reptér forgalma, így a reptér értéke is hatalmasat zuhant. Ez pedig helyzetbe hozhatja a magyar vásárlókat.

A Bloomberg információi szerint ugyanis a magyar konzorcium, melynek tagja a Mol Nyrt.-vel, egy üzletembert bízott meg az ajánlattétellel. Ahogy írják, arra vonatkozóan már nincs a lapnak információja, hogy mekkora összeget kínáltak a cégért, és  arról sem, hogy Orbánnak konkrétan milyen szerepe lehet az üzletben.

A cikk szerint egyébként e jelenlegi tulajdonosok (viAlliance, a Malton - a szingapúri GIC befektetési alap leányvállalata - , és a Caisse de dépôt et placement du Québec kanadai nyugdíjalap) nem tervezik az eladást.

Emlékeztetnek arra, hogy Orbán Viktor már 2005 óta emlegeti a ferihegyi reptér megvásárlásának szándékát, és évek óta próbálja kivásárolni a jelenlegi részvényeseket. Ha ez sikerülne, azt stratégiai fontosságúnak tartanák, hiszen az energia- és a médiaszektorban Orbán már elérte céljait - teszik hozzá.

Az idei, koronavírus miatti bezuhanás előtt azonban igen sikeres volt a reptér: bevételei 2019-re három év alatt 43 százalékkal 331 millió euróra nőttek.

Figyelmébe ajánljuk