A CEU kiáll az MTA mellett

  • narancs.hu
  • 2019. július 3.

Belpol

Szerintük Orbán Viktor rendszere semmibe veszi a tudományosságot, az akadémiai szabadságot és egyúttal a jogállamiság alapelveit is.

Erős szavakkal állt ki a CEU a Magyar Tudományos Akadémia mellett szerdai szolidaritási nyilatkozatában.

"A törvény elfogadása, amelyet a kormány hónapokon át tartó politikai nyomásgyakorlása, fenyegetése és zsarolása előzött meg, világosan mutatja, hogy Orbán Viktor rendszere semmibe veszi a tudományosságot, az akadémiai szabadságot és egyúttal a jogállamiság alapelveit is."

Hozzátették, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának feloszlatása egy újabb szomorú nap Magyarország számára.

"Ez a törvény Magyarország legnagyobb presztízsű, a magyar nemzet számára több mint 150 éve kiemelkedő tudományos szolgálatot nyújtó kutatóintézményének erőszakos végét jelenti."

Áttolta a Fidesz-kétharmad az MTA szétverését

Megszavazták. 131 igen, 53 nem és 3 tartózkodás mellett a parlament kedden megszavazta az MTA-törvényt. „ A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról " címet viselő törvényjavaslat lényege, hogy alapítanak egy új kutatási hálózatot. Ez lesz az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, ami az MTA-tól elvett kutatóintézetekből áll majd.

Mint ismeretes kedden 131 igen, 53 nem és 3 tartózkodás mellett a parlament megszavazta az MTA-törvényt. „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslat lényege, hogy alapítanak egy új kutatási hálózatot. Ez lesz az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, ami az MTA-tól elvett kutatóintézetekből áll majd.

Ezt a hálózatot egy olyan testület irányítja, amibe a Palkovics-minisztérium és az MTA 6-6 főt delegál, de mindegyik tagot a miniszterelnök nevezi ki formálisan.

Az új hálózat kiépítéséhez az MTA vagyontárgyaiból is elvesznek. Az akadémia autonómiája számot tevően csökken az átszervezés után.

Figyelmébe ajánljuk