Kánikula a műtőben - rosszul lett egy alkalmazott, mert nincs klíma

  • narancs.hu
  • 2019. július 3.

Belpol

A nyári melegben a műtőben 31 fokot mértek, ami lámpák alatt 35 fok is lehet.

"A hőség miatt lett rosszul operáció közben a napokban az egyik alkalmazott a budai Kútvölgyi kórházban" - írja a Magyar Hang. A lap értesülései szerint "a műtőkben évek óta nem működik a klímaberendezés, a felújítást arra hivatkozva halogatták, hogy hamarosan úgyis költözik a kórház. A nyári melegben a műtőben 31 fokot mértek, ami lámpák alatt 35 fok is lehet."

Úgy tudják, hogy ugyanilyen rossz a helyzet a Semmelweis Egyetem több más intézményében is. "Úgy tudjuk, a szokatlanul meleg júniusban nap elején 30, nap végén azonban már 36-38 fokos melegben dolgoztak több műtőben, köztük az 1-es Sebészeti Klinikán, az 1-es és 2-es Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán és az Urológiai Klinikán."

A műtőket átmenetileg mobilklímákkal szerelték fel, ezzel azonban nemcsak az a baj, hogy nem hatékony, hanem hogy növeli a fertőzésveszélyt.

Bár a Semmelweis nem reagált a lap megkeresésére, a cikk megjelenés után egy, az Urológiai Klinika műtőjében dolgozó klinikai munkatárs jelezte, náluk a műtőben 21 fok van.

A kórházi klímahelyzetről írott cikkünket itt olvashatják.

Itt felforr az agyvíz

42 fok, összeizzadt munkaruhák és pizsamák, leszakadt redőnyök, kiszáradt betegek. Alig találni klímaberendezést a magyar kórházakban, sok helyen még a ventilátor is luxus. Kinek a hibájából szenvednek a betegek a hőségben? „Nálunk elvileg van központi klíma, de még a télen elromlott, és azóta sem sikerült megszerelni senkinek.

Figyelmébe ajánljuk