Szanyi Tibor új mozgalommal vág vissza

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 3.

Belpol

Nem szeretné magukra hagyni a baloldali érzelmű embereket.

Új mozgalom létrehozását tervezi Szanyi Tibor, aki párttagságának felfüggesztését vitatva továbbra is az MSZP alelnökének tartja magát, adta hírül az MTI.

Szanyi Tibor azt mondta, hogy a "munkanevén" Bal Blokknak hívott mozgalomról augusztus végén Horányban, a "Baloldali Sziget fesztiválon" szeretné az első bejelentéseket megtenni.

A mozgalomhoz csatlakozni szándékozókat a műsorban nem nevezte meg, de elmondta, több emberrel tárgyalt már, akikkel "kétségtelenül egyetértenek abban, hogy vétek magukra hagyni a baloldali érzelmű embereket".

A politikus úgy vélekedett, az MSZP által az európai parlamenti választáson elért 6 százaléknál jóval nagyobb a baloldali érzelmű polgárok aránya Magyarországon, ezért "méltatlan", amit Tóth Bertalan, az MSZP elnöke produkált. Sok a kihívás - például a klímaváltozás és a társadalmi széttagoltság oldása -, amelyeket nem lehet "olyan cirkuszi mutatványokkal elfedni, mint amit a párt elnöke művel" - fogalmazott.

Párttagságának felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta, kedden fegyelmi tárgyalást tartottak, amelyen a tanács nem osztotta az elnökség pénteken hozott döntését, "tehát ilyen értelemben most egy másik szituáció van".

Szanyi Tibor korábban egy nyílt levélben kritizálta pártját, többek között "egy degenerálódó belterjes klubnak" nevezte azt. A hvg.hu erre azt írta, hogy az MSZP Országos Elnöksége pénteki ülésén felfüggesztette Szanyi Tibort és Fekete Zoltánt. Szanyi nem tudott ott lenni az ülésen, a lapnak úgy fogalmazott, értetlenül áll a döntés előtt.

Betelt a pohár: Szanyit felfüggesztették az MSZP-ben

Túl keményen fogalmazott. Az EP-választáson való kudarcos szereplésével az MSZP csak egy mandátumot kapott: ez Ujhelyi Istváné lett. Erre reagált Szanyi Tibor egy nyílt levélben, amelyben éles kritikát foglamazott meg pártjáról, többek között egy "egy degenerálódó belterjes klubnak" nevezte azt. A hvg.hu szocialista forrásokból értesült arról, hogy az MSZP Országos Elnöksége pénteki ülésén felfüggesztette Szanyi Tibort és Fekete Zoltánt.

Figyelmébe ajánljuk