Áttolta a Fidesz-kétharmad az MTA szétverését

  • narancs.hu
  • 2019. július 2.

Belpol

Megszavazták.

131 igen, 53 nem és 3 tartózkodás mellett a parlament kedden megszavazta az MTA-törvényt.

A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslat lényege, hogy alapítanak egy új kutatási hálózatot. Ez lesz az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, ami az MTA-tól elvett kutatóintézetekből áll majd.

Ezt a hálózatot egy olyan testület irányítja, amibe a Palkovics-minisztérium és az MTA 6-6 főt delegál, de mindegyik tagot a miniszterelnök nevezi ki formálisan.

Az új hálózat kiépítéséhez az MTA vagyontárgyaiból is elvesznek. Az akadémia autonómiája számot tevően csökken az átszervezés után.

A törvény elfogadása után keden délután az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervez tüntetést az MTA-székháznál.

„A Magyar Tudományos Akadémia a magyar nemzeti kultúra és tudomány megőrzésének és fejlődésének letéteményese. Közel 200 éves nemzeti intézményünket most mégis megcsonkítják. Palkovics miniszter beváltja korábbi zsarolását: erővel rabolja el az Akadémia kutatóhálózatát, mert az nem volt hajlandó önként lemondani értékeiről, vagyonáról, és az elmúlt egyéves küzdelemben következetesen képviselte a tudományos szabadság és az akadémiai autonómia eszméjét” — írták a tüntetés okairól.

Májusban még Lovász László MTA-elnök optimista nyilatkozatot tett az MTA jövőjéről, de Palkovics már akkor is közölte, hogy elveszik az intézeteket.

Május végén írtuk meg a kiszivárgott törvénytervezet alapján: az uniós pénzek miatt vehetik el a kutatóhálózatot az MTA-tól.

Lovász László (jobbra) jó képet vág

Lovász László (jobbra) jó képet vág

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Figyelmébe ajánljuk