A Fidesz-kormány kedvelte Wábereréktől bérel lakást az Országgyűlés Toroczkai Lászlónak

Belpol

A Mi Hazánk Mozgalom elnökének az Orbán Viktor által kormánybiztosnak is kinevezett multimilliárdos Wáberer György feleségének cégétől bérel rekord áron lakást az Országház. A bizalom, a praktikusság, alkalmasság alapján választották.

A Mi Hazánk Mozgalom elnökének közel félmillió forintért forintért bérel lakást az Országgyűlés Hivatala (OH) tavaly júniustól. A lakás méretével és bérleti díjával is kiemelkedőnek számít a képviselőknek járó ingatlan juttatások rangsorában, ugyanis egy 108 négyzetméteres lakásról van szó, amiért havonta több mint 460 ezer forintot fizet az OH. A lakást a volt fuvarozó, 130 milliárdos becsült vagyonával a Forbes 2022-es listájának 14. helyére pozícionált Wáberer György felesége adja bérbe a képviselőnek.

Wáberer a Hungarocamion privatizációjával alapozta meg az ország legnagyobb szállítmányozó tőzsdei cégét, a Waberer’s International Nyrt.-t. A Wáberer volt az első olyan Orbán-multikedvenc, amellyel a kormány stratégiai megállapodást kötött, még 2013-ban. Orbán bizalmát fejezte ki az is, hogy Wáberer György 2020 nyarán kormánymegbízotti pozíciót kapott, ő felel a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért, továbbá kuratóriumi tag a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemet működtető alapítványban.

Wáberer feleségétől még férje kormánybiztossága idején, tavaly júniustól kezdte bérelni a budapesti lakást az OH a parlamentbe jutott Mi Hazánk Mozgalom elnök-képviselőjének, Toroczkai Lászlónak. A bérbeadó a VKH Invest Vagyonkezelő Kft., amelynek ügyvezető tulajdonosa, Wáberer Mária írta alá a határozatlan idejű szerződést. A VKH Invest Vagyonkezelő Wábererék családi cége, első ügyvezetője 2009 és 2011 között Wáberer György volt, aki egy másik cége, a VKH Vagyonkezelő Kft. révén alapította, amelyben szintén korábban szintén ügyvezetői posztot töltött be Wáberer Mária. Wáberer György felesége egyéb Wáberer-cégekben is visel vezető tisztséget, így a Toroczkainak lakást kiadó VKH Invest Vagyonkezelőhöz tartozó, a Volán Tefu szállítmányozót bekebelező WBP Zrt.-ben, a V-Spec Vagyonkezelő Kft.-ben és a Volánspec Zrt.-ben is.

A lakás pontos elhelyezkedéséről annyit közölt a Mi Hazánk, hogy a Parlament közelében található, ez a tájolás pedig egyezést mutat több Wáberer-érdekeltségű cég székhelyével a Kossuth téren. Ilyen például a Lászlótanya Kft., amelyet Wáberer György irányít, miután feleségétől 2011-ben átvette az ügyvezetést. Ide van bejegyezve a High Yield Vagyonkezelő Zrt. is, amelyen keresztül Wáberer György a fuvarozási cégében megmaradt 23 százaléknyi kisebbségi pakettjét birtokolta. Egészen idén februárig, amikor Tiborcz István kivásárolta. Ezzel a miniszterelnök veje a BDPST Group révén 49,64 százalékra növelte tulajdonát az ország elsőszámú, Európa egyik legnagyobb fuvarozó-logisztikai vállalatbirodalmában, ami 2022-re 6,6 millió euró osztalékot fizetett. (A cégben a másik nagyobb tulajdonos Jellinek Dániel milliárdos, Tiborcz többszörös üzlettársa.)

Az egyik top NER-oligarcha Garancsi Istvánnal 2016-ban irodaházat építő Wáberer György azonban nem esett ki a Fidesz-kormány kegyeiből, ugyanis egyetemi kurátori tagságát megtartotta, és áprilisban a MÁV újraosztott igazgatói székeinek egyikén találta magát.

Megkérdeztük a Mi Hazánkat, hogy miért pont Wábereréktől béreltetnek lakást Toroczkainak, azt a választ kaptuk, hogy alkalmasság, praktikusság és bizalom alapján döntöttek. „A Mi Hazánk Mozgalom frakciója az alkalmasság, praktikusság és a bizalom alapján választja ki azokat a személyeket, intézményeket, vállalkozásokat, akikkel együtt dolgozik, szolgáltatásaikat igénybe veszi” – írta a narancs.hu kérdéseire a Mi Hazánk Mozgalom sajtóosztálya. „Az Országgyűlés Hivatala által számára Budapesten, a törvény által biztosított formában bérelt 108 négyzetméteres lakás a munkavégzés célját szolgálja, ezért az Országház és a Képviselői Irodaház közelében található, egy régi építésű bérházban.”

Toroczkai László ezzel a régi építésű bérházban található lakással bekerült a képviselői elit klubba, azon tíz képviselő közé, akiknek az Országgyűlés Hivatala a legmagasabb áron 460 ezer forintért bérel lakást.

A 10 legdrágább lakást béreltető parlamenti képviselő, avagy a 460 ezresek klubja:

SAS ZOLTÁN, Jobbik, 460.740,-FT/HÓ, 58 m2

TILKI ATTILA, Fidesz, 460.740,-FT/HÓ, 67 m2

BARCZA ATTILA, Fidesz, 460.740.-FT/HÓ, 68 m2

DUDÁS RÓBERT, Jobbik, 460.000,-FT/HÓ, 71 m2

SZABADI ISTVÁN, Mi Hazánk, 460.739.-FT/HÓ, 71 m2

TESSELY ZOLTÁN KÁROLY, Fidesz, 460.740,-FT/HÓ, 92 m2

TOROCZKAI LÁSZLÓ, Mi Hazánk, 460.740 FT/HÓ, 108 m2

HALÁSZ JÁNOS, Fidesz, 460.740,-FT/HÓ, 113 m2,

SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ, DK, 460.740,-FT, 130 m2

JAKAB ISTVÁN, Fidesz, 460.740,-FT/HÓ, 169 m2

FRISSSÍTÉS:

Cikkünk megjelenése után a Mi Hazánk lapunkkal közölte, hogy "Toroczkai László egy nyilvános hirdetés alapján találta meg a szolgálati lakását, amellyel kapcsolatban egyetlen szempont volt, hogy a parlament és a képviselői irodaház közelében legyen. Mivel három gyermeke van, ezért 108 négyzetméter a lakás. Toroczkai László nem tudta, hogy a VKH Invest Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője Wáberer György felesége, de nem is nyomozta az ügyvezető családi kapcsolatait. Mivel erre a családi kapcsolatra konkrétan nem is kérdezett rá a Magyar Narancs újságírója, így Toroczkai László válasza általánosságban a szerződésekre, munkatársakra vonatkozott."

A Magyar Narancs kérdése egyébként arra vonatkozott, hogy a párt "mely megfontolások alapján választotta, választották ki azokat a személyeket, intézményt, vállalkozásokat, amelyek az Országgyűlés Hivatala (OH) jóvoltából, finanszírozásával segítik önt képviselői munkájában illetve a Mi Hazánk frakcióját?" Több megbízottra név szerint is rákérdeztünk, köztük a VKH Invest Vagyonkezelő Kft. kiválasztására is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?