A szerk.

Újra és újra

A szerk.

Tavaly több mint 130 milliárd forint beruházási támogatást osztott szét a kormány egyedi döntésekkel. Ebből a Waberer’s fuvarozó cég 6 milliárd forintot kapott egy 18 milliárd forintos összértékű logisztikai, és 390 milliót egy szolgáltató központra. Tiborcz István nem sokkal a támogatási szerződések aláírása előtt szállt be a cégbe. E hét elején kiderült az is, hogy Tiborcz a tulajdonában lévő BDPST Group egyik érdekeltségén keresztül megveszi az alapító Wáberer György részvényeit, és így a BDPST részesedése 49,64 százalékra nő a Waberer’sben. A cégben a másik nagyobb tulajdonos Jellinek Dániel, közel 30 százalék erejéig.

Tiborcz István Orbán Viktor miniszterelnök veje.

Tiborcz István a NER beköszönte előtt két évvel tette meg első lépéseit az üzleti világban, Simicska Lajos hathatós segítségével. A NER felépítésében, az orbánizmus kialakításában társtettes Simicska elébb bevásárolta magát Tiborcz cégébe, amely ezek után hasítani kezdett a közbeszerzések, állami megrendelések világában. Miután a tehetséges, ambiciózus fiatal vállalkozó 2013-ban nőül vette Orbán Viktor elsőszülött gyerekét, Ráhelt, már addig is szédületesen gyors üzleti felfutását, túlzás nélkül állítható, immár semmi nem korlátozta. Különösen azt követően, hogy Simicska mint­egy nászajándékként kiszállt az alaposan felpumpált cégből. De Tiborcz érdekeltsége már akkor is több mint 4 milliárd forint értékben nyert el közvilágítási tendereket – jobbára verseny nélkül vagy esélytelen, esetleg kamuból indított versenytársak ellenében –, amikor István még csak férjjelölt volt. Egy sor településen az erre fordítható uniós pénzeket ennek a cégnek kellett elnyernie: a társaság előre tudott a pályázati kiírásokról, sőt e pályázatokat nemegyszer hozzá köthető alakok írták, olyan feltételekkel, amelyeknek csak a Tiborczék ajánlata felelt meg. Az Európai Csalásellenes Hivatal, az OLAF vizsgálódott is emiatt, és rendszerszerű, szervezetten irányított csalássorozatot állapított meg, ám a magyar kormány hamar elintézte, hogy az unió ne matasson tovább a családi szennyesben. Az eredetileg uniós utófinanszírozású projektet kiemelte e körből, ezért aztán a továbbiakban az uniónak nem volt miért kutakodnia. Az így megkeletkezett 13 milliárd forint körüli számlát a magyar adófizetők állták, ezzel is dotálva az ifjú pár „saját lábra állását”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.