A fideszesek nem tartanak annyira az anyagi helyzetük romlásától

  • narancs.hu
  • 2022. december 30.

Belpol

Jó nekik.

A magyarok 39 százaléka számol azzal , hogy jövőre romlani fog az anyagi helyzete

– derült ki az Idea Intézet frissen publikált kutatásának eredményeiből. A közvéleménykutatás 2022. november 29. és december 12. között közösségi médiás kérdőívvel 1800 megkérdezett részvételével zajlott, a súlyozott, reprezentatív minta hibahatára az alapsokaságra vetítve +/-2,3 százalékpont.

A felmérés alapján a magyarok 22 százaléka nem vár változást anyagi helyzetében jövőre, 9 százalék pedig javulásra számít.

A legsötétebbnek a legalacsonyabb jövedelműek látják a jövőjüket, a nélkülözők 59, a jövedelmükből éppenhogy megélők 50 százaléka számít arra, hogy romlani fognak a körülményei. A jó körülmények között élőknek csupán a 25 százaléka véli úgy, hogy romlani fog a helyzete.

A legoptimistábbak a Fidesz szavazói, csak 16 százalékuk borúlátó, 43 százalékuk szerint stagnálni, 19 százalékuk szerint javulni fog az anyagi helyzetük a következő 12 hónapban.

A munkaerőpiaci kilátásaikat a magyarok jobbra értékelik anyagi helyzetük várható változásánál. 62 százalékuk egyáltalán nem, vagy inkább nem tart attól, hogy fél éven belül elveszítheti az állását. A legkevésbé a kormánypárti szavazók tartanak ettől, 84 százalékuk nem fél munkahelye elvesztésétől, miközben az ellenzéki szavazók 30 százaléka tart ettől.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.