Az Átlátszó nyilvánosságra hozta a Karmelita-szerződést

  • narancs.hu
  • 2019. február 25.

Belpol

Itt a Gundel cateringszerződése, ami miatt elvállalták az olcsó Karmelita-menzát.

A Miniszterelnökség rekord olcsó menzáját üzemeltető éttermet január végén bízták meg azzal a feladattal, hogy a kormányüléseken büfészolgáltatást nyújtson. A megbízás december 31-ig vagy a nettó 25 millió forintos keretösszeg kimerüléséig szól.

Az Átlátszó birtokába került szerződést január 30-án írta alá a Gundel a Miniszterelnöki Kabinetirodával. Ennek értelmében a Gundel 2019. január 3-tól biztosítja a Karmelitában (vagy esetleg külső helyszíneken) tartott kormányüléseken a büfét.

A konkrét rendezvényekről a Miniszterelnöki Kabinetiroda legkésőbb 4 nappal előbb értesíti a Gundelt, ami minden esetben külön árajánlatot készít az egyes események cateringjére.

A szerződést a Miniszterelnöki Kabinetirodától Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője kérte ki közadatigénylésben, és ő juttatta el az Átlátszónak.

A tárca 2018 szeptemberében a híres cukrászdát üzemeltető Gerbeaud Gasztronómia Kft.-t bízta meg a büfészolgáltatás nyújtásával a miniszterelnök és a kormány tagjainak részvételével zajló protokollrendezvényekre. A két szerződés lényegi különbsége, hogy a Gerbeaud egy évvel korábban 5 millióval olcsóbban vállalta, igaz, fél évvel kevesebb időtartamra (2018 szeptemberétől az év december 31-ig).

Január elején a hvg.hu írta meg, hogy a Gundel üzemelteti a Budai Várban a Miniszterelnökség olcsó menzáját. Az ebédmenü például mindössze 850 forint, a somlói galuska pedig csak 260 forint, holott a Fővárosi Állatkert mellett lévő Gundel étteremben 2 700 forintért adják a somlóit.

A 24.hu megszerezte a Gundel menza-szerződését, amely szerint a cég 691 négyzetmétert bérel a Karmelitában havi nettó 2 millió forintért, és havi nettó 400 ezer forint rezsit fizet. A Gundel a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-vel 5 évre kötötte ezt a szerződést, ami további 5 évvel meghosszabbítható. A hvg.hu pedig kikérte az állami tulajdonú Várgondnokságtól a Gundel pályázatát, amivel a cég egyedüli indulóként nyerte el a menzaüzemeltetést a Karmelitában.

A 24.hu-nak adott interjúban a Gundel ügyvezetője, Peter Knoll korábban azt mondta: "A Gundel számára a profit a rendezvény-cateringen van. Ha csak a menzára írták volna ki a pályázatot, nem indultunk volna el rajta.”

Neked ajánljuk