Pengeélen egyensúlyoz a BKV

  • narancs.hu
  • 2019. február 25.

Belpol

Egymilliárdot költenek átképzésre, miközben hagyják elmenni a járművezetőket.

Felháborítóan kevésnek tartja a BKV-nál tervezett 5 százalékos béremelést az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke emlékeztet: a vezérigazgató tavaly ősszel azt ígérte, idén január végére megállapodnak, ám mostanáig még csak ajánlatot sem tett a béremelés mértékére.

Ötszázalékos béremelés szánalmasan kevés lenne, s nemhogy emelést, de még bérrendezést sem eredményezne a BKV-nál  – írta közleményében az EKSZ, miután a szakszervezet is csak a kiszivárogtatott, a sajtóban megjelent  hírből értesült a szerinte vállalhatatlanul alacsony mértékről.

Naszályi Gábor leszögezte, szakszervezete továbbra is kitart a 15 százalékos követelés mellett, miközben a cégnél működő többi érdekvédelmi szervezet bátortalanul, konkrétan nem meghatározott kétszámjegyű emelést emleget. Naszályi Gábor arra is emlékeztet, hogy a cégvezetés alig 10 hónap alatt több mint egymilliárd forintot költött olyan új járművezetők átképzésére, akik közül sokan már el is hagyták a céget, de a régiek béremelésére mindössze 2 százalékot, vagyis a képzésre fordított pénz töredékét szánja. A maradék hármat a főváros tenné hozzá.

Az elnök szerint, amennyiben a főváros és a BKV nem biztosít megfelelő mértékű béremelést a dolgozóknak, a járművezetők egy része máshol keres boldogulást az itteninél lényegesen kevesebb és könnyebb munkáért jóval több fizetésért. Az elnök szerint ez tragikus lenne, hiszen már egy közepes mértékű elvándorlás is képes lenne megrendíteni az egyébként is pengeélen balanszírozó tömegközlekedést.

Figyelmébe ajánljuk