A Habsburg főherceg is kapott bérlakást a budai Várban

  • narancs.hu
  • 2019. január 28.

Belpol

Lázár János vadásztársa, a Habsburg főherceg is kirívóan olcsón bérelhet önkormányzati lakást.

A kerület polgármestere és családja, illetve számos Fideszhez közeli fontos ember után Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is kedvezményes áron jutott önkormányzati bérlakáshoz a budai Várban – tudta meg a 24.hu.

József nádor ükunokája a Várnegyed előkelő részén, a Halászbástyához közeli Országház utcában, egy felújított műemléképületben bérel egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást, mindössze 71 ezer forintért havonta.

A 24.hu az egyik legnagyobb ingatlanportál adati alapján kirívóan alacsonynak találja a lakbért, lévén ezen a környéken a főherceg által fizetetndő díjnak akár a tízszeresét is elkérhetik.

Habsburg-Lotharingiai Mihály neve ugyan nem szerepel a kaputelefonon, az egykori császári család sarja megkeresésünkre elismerte, hogy a lakás bérleti szerződése az ő nevére szól. 2015 óta lakik a várnegyedben, az ingatlant lakásként és nem irodaként használja, és egyben ez a lakcíme is. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy milyen körülmények közt nyerte el a lakás bérleti jogát.

Az 1942-ben született Habsburg-Lotharingiai Mihály neve egyébként nem csupán nemesi származása miatt ismert, ő a Mindszenty Alapítvány elnöke, 2012-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült, 2013-2016 között pedig a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete volt. Ismert hobbija a vadászat. Néhány éve éppen azzal került be a hírekbe, hogy Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt vadászott Soponyán, amely során 913 fácánt lőttek ki.

Lázár Jánost és a főherceget egyébként nemcsak a vadászat, hanem az üzlet is összeköti. A volt miniszter tavalyi vagyonnyilatkozatából derült ki, hogy tíz százalékos tulajdonrésze van az osztrák-liechtensteini milliárdos Max Turnauer cégében, a Divatcsarnok Projekt Zrt-ben. Ennek a társaságnak az igazgatótanácsi tagja Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg. A cég tulajdonában van a budapesti Paulay utca 52. szám alatti épület.

A Budavári Önkormányzat által feltűnően olcsón osztogatott bérlakások ügyében, amelyről a Magyar Narancs is beszámolt, hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt csaknem két éve rendelt el nyomozást a IX. kerületi Ügyészség, de még nem jutottak eredményre.

Figyelmébe ajánljuk